Me kõik armastame šokolaadi, aga kas teadsid, et sellel maiustusel võib olla mõru taust? Lapstööjõu kasutamine, vihmametsade hävitamine, kakaokasvatajate ebaõiglane kohtlemine – need on kakaotööstuse  kibedad varjuküljed.

Kust tuleb kakaouba?

Šokolaadi peamine koostisosa – kakao – pärineb kakaopuu viljade ehk kakaokaunade seemnetest ehk kakaoubadest, mille kogutoodangust 70% pärineb neljast Lääne-Aafrika riigist: Elevandiluurannik, Ghana, Nigeeria ja Kamerun. Euroopa, maailma suurim šokolaaditarbija, impordib 90% oma kakaost nendest riikidest. Enamik Lääne -Aafrika kakaotootjaid elab aga allpool vaesuspiiri. Seetõttu on kakaoistandustes palju lapstööjõudu. Ainuüksi Elevandiluurannikul ja Ghanas töötab kakaoistandustel umbes kaks miljonit last, neist 500 tuhat ekspluateerivates tingimustes.

Lapstööjõu kuritarvitamine

Veerand kõigist 5–17-aastastest lastest, kes elavad Lääne-Aafrikas kakao kasvatamise piirkondades, tegelevad kakaotootmisega. Nad töötavad enamasti perefarmides koos vanematega. Muidugi on normaalne, et lapsed aitavad oma vanemaid, kuid lapstööjõu kasutamine on taunitav, kui see töö kahjustab laste füüsilist või vaimset tervist, on neile ohtlik või kahjulik või hoiab neid haridusest eemal. Näiteks kasutavad kakaotootmisega tegelevad lapsed ohtlikke tööriistu nagu matšeete, kannavad väga raskeid koormaid või puutuvad kokku tervistkahjustavate pestitsiididega.

Kurnav käsitöö kopikate eest

Kakao kasvatamine on raske käsitöö alates kakaoviljade valmimise jälgimisest ja saagikoristusest kuni kaunade avamise, ubade kääritamise, kuivatamise, puhastamise ja pakkimiseni. Seejärel müüakse kakaooad ebaõiglaselt  madala hinna eest vahendajatele. Põllumajandustootjate madal ja ebakindel sissetulek toob kaasa tõsiseid sotsiaalseid ja keskkonnaprobleeme: kakaokasvatajad lõpetavad oma farmidesse investeerimise, kärbivad palku, ei suuda tagada töötajatele sobivaid töötingimusi ning halvimal juhul kalduvad kasutama lapstööjõudu.

Keskkond kannatab

Lootes oma tulusid suurendada, panevad kakaotalunikud üha rohkem maad kakaotootmise alla, sageli säästva, ökoloogilise ja mitmekesise põllumajanduse arvelt. Kakao saagikuse tagamiseks kasutatakse pestitsiide ja keemilisi väetisi, omamata vajalikke teadmisi, mis toob kaasa kemikaalide väär- või liigkasutuse. Need tavad halvendavad kohalike veevarude kvaliteeti ja põhjustavad pinnase saastumist. Lisaks ohustab kakaotootmise laiendamiseks vihmametsade alade puhastamine bioloogilist mitmekesisust veelgi.

Maksa šokolaadi eest õiglast hinda! Üleilmne FairTrade organisatsioon tagab, et talunikele makstakse kakaoubade eest õiglast hinda nii, et ei pea ekspluateerima lapstööjõudu, saaks maksta töötajatele väärilist palka, kaasajastada oma farme ning toetada kogukonda. Nii võidavad kakaokasvatajad ja võidame meiegi – õiglasema ühiskonna, puhtama keskkonna ning maitsvama šokolaadi nimel.
Õiglase kaubanduse tingimustele vastavad tooted tunned poes ära FairTrade märgise järgi. Vaata kõiki Prismas saadaolevaid Fairtrade-märgisega tooteid siit ning loe õiglase kaubanduse kohta rohkem siit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *