Küllap oled kuulnud väljendit “õiglane kaubandus” või selle ingliskeelset vastet “fair trade”. Oled sa aga mõelnud, mis on selle väljendi sisuline tähendus? Keda õiglane kaubandus lähemalt puudutab ja milles see õiglus väljendub?

Eelmises blogiloos arutlesime teemal “Mis on Eesti toit?”. Muidugi oleks tore, kui me kõik vajaliku siitsamast kodukamaralt kätte saaks. Tegelikult jõuab aga suur hulk tarvilikku kraami meile piiri tagant, lähemalt või kaugemalt, sealhulgas ka arengumaadest. Igapäevaselt näiteks šokolaadi või kohviga maiustades ei satu ilmselt sageli juurdlema, kes neid kakao- või kohviube kasvatas ning kuidas ta selle eest tasustatud sai. Kurb tegelikkus on aga see, et arengumaade töötingimused ei kannata tihtipeale kriitikat. Tervist kahjustavad tingimused, orja- või lapstööjõu kasutamine ja sandikopikate maksmine on vaid ühed varjukülgedest, mis sinu ostukorvi pandud tootega nähtamatult kaasas käia võivad. Õiglane kaubandus aitab tagada, et su magusal suutäiel oleks ka õiglane mekk.


Mis on õiglane kaubandus?

Õiglane kaubandus on rahvusvaheliselt kokku lepitud kauplemisviis, mis toetab Aafrika, Aasia ja Ladina-Ameerika arengumaade ebasoodsas olukorras olevaid väiketalunikke ja tootjaid. Ostes õiglase kaubanduse märgisega tooteid võid olla kindel, et

  • arenguriikide talunikud ja tootjad on saanud õiglase tasu ning teinud tööd inimväärsetes tingimustes
  • tooraine on kasvatatud ja tooted valmistatud keskkonnasäästlikult, arvestades nii tööliste, tootjate kui tarbijate tervist
  • kinni on peetud töötajate inim- ja tööõigustest ning välditud lapstööjõudu ja orjatööd
  • toetatud on ka kohalike kogukondade arengut, investeerides eluolulistesse arenguprojektidesse

Mis on õiglase kaubanduse tooted ja kust neid osta saab?

Õiglase kaubanduse raames kaubeldakse arengumaades toodetud kaupadega, mille tootmisprotsessile on loodud rahvusvahelised standardid. Prisma kauplustest leiad õiglase kaubanduse katusorganisatsiooni FairTrade märgisega kohvi, kakaod, teed, suhkrut, maitseaineid, šokolaadi, jäätist, banaane, lilli ja froteerätikuid. Sama märgist võivad kanda ka riis, kinoa, pähklid, õlid, aga ka näiteks puuvill ja kuld. Õiglase kaubandust toetavad tooted tunned poes ära silmatorkava sini-rohelise FairTrade märgise järgi. ePrismas saadaolevad tooted leiad siit.


Kuidas saad sina toetada õiglast kaubandust?  

Oled sa arvestanud, kui palju kohvi, teed, suhkrut, šokolaadi ja banaane sinu pere aastas tarbib? Iga sinu ost mõjutab kellegi heaolu ja toimetulekut. Ühel ostul on väike mõju, kogu aasta ostudel aga juba olulisem kaal. Sinu, su sõprade ja naabrite aastastel ostudel on kokku juba päris märkimisväärne jõud. Eelistades Fairtrade märgisega kaupu, toetad oma ostuga eetilisi ettevõtjaid ja tootjaid, kelle kauplemine on sotsiaalselt õiglane ja austab ka keskkonda.


Prisma on õiglase kaubanduse sõber
Õiglase kaubanduse sõbra märk on tunnustus ettevõtetele, aga ka ühiskondlikele asutustele ja kodanikuühendustele, kes kasutavad või pakuvad õiglase kaubanduse tooteid või panustavad õiglase kaubanduse arengusse muul moel. Õiglase kaubanduse sõbra märgis aitab sul lihtsamini leida näiteks kauplusi, kus müüakse õiglase kaubanduse tooteid. Eestis annab õiglase kaubanduse sõbra märki välja MTÜ Mondo ning Prismale omistati see uhke märk 2020. aasta maikuus.

Õiglase kaubanduse põhimõtete kohta leiad põhjalikumat infot Õiglase kaubanduse Eesti esinduse kodulehel.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *