Nädala lõpus tähistatakse ülestõusmispühi, mis meelitab inimesi küpsetama ja katsetama erinevaid lihavõtteroogasid. Mis on aga need kõige populaarsemad pühadetoidud erinevates paikades?

Eestlastel on tavaks lihavõtete ajal mune värvida ning süüa, erinevaid kohupiimaküpsetisi ja -magustoite teha ning samuti kasvab kalaroogade tarbimine sel perioodil. Koka, toidukoolitaja ja Prisma Konto arendusjuhi Liina Karroni sõnul on Prisma klientide ostukäitumisest näha, et pühade ajal ostetakse rohkem nii mune, võid, vahukoort kui ka pärmi, mis kinnitab, et paljudel on plaanis vabadel päevadel kokkamisega tegeleda.

Pasha on üks populaarsemaid magustoite, mis ka erinevate hooajaliste toodetena toidulauale jõuab. Näiteks võib poelettidelt leida nii pashamaitselisi kohukesi, kohupiimakreeme kui ka komme. Lisaks saab pashat osta nii valmistootena kui seda ka ise kodus teha.

Slaavi lihavõtete ajal kasvab veel kulitši müük. Kulitš on Vene ja Ukraina köögis populaarne lihavõttesai, mida süüakse pasha kõrvale. „Prisma Tallinna hüpermarketites asuvates Fazeri pagarikodades pakume ka käsitööna valmistatud kulitšit,“ lisas Karron.

Soomes on armastatud lihavõtte magustoitu aga mämmi, mis on valmistatud rukkijahust ja rukkilinnasest ning seda süüakse tavaliselt suhkru ja külma koore või piimaga. Mämmi on pärit Lääne-Soomest, kust see esmalt levis Hämeesse, Lõuna-Soome ja 20. sajandil üle kogu Soome. Mämmit on söödud ka Eestis, ehkki siin seda enam üldiselt ei tunta. Maitselt meenutab see leivasuppi.

Lihavõttepühade ajal maiustavad soomlased lisaks mämmile ja ohtrale šokolaadile ka erinevate lambalihatoodete, värske kala, hooajalise spargli ja lihavõttepelmeenidega. Paljude soomlaste jaoks on lambaliha lihavõttepühade toidulaua lahutamatu osa: umbes pool aastasest lambaliha kilomüügist tehakse lihavõtete paiku. „Nõudlus värske kala järele suureneb lihavõttepühade ajal nii Eestis kui ka Soomes ning seepärast pakume ka Prisma kliendile sel perioodil hea hinnaga punast kala,“ selgitas Karron.

Proovi järele Liina Karroni imemaitsvaid ja lihtsaid retsepte lihavõtete tähistamiseks:

Kuku sabzi ehk pärsiapärane ürdi-ricottavorm

Sidruni-mooniseemne-ricottakook rabarbrikompotiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *