Oktoobris tähistavad MTÜ Mondo ettevõtmisel õiglase kaubanduse kuud erinevad ettevõtted ja organisatsioonid nii Eestis, Lätis kui Leedus. Õiglase kaubanduse põhimõtetest oleme Prisma blogis varemgi kirjutanud, täna teeme lähemalt juttu banaanidest.

Banaan  pärineb algselt Kagu-Aasia troopilistelt aladelt. Praegu kasvatatakse seda umbes 120 riigis kõikidel troopilistel ja subtroopilistel aladel ning selle toodang ulatub aastas miljardi kiloni. Kõige rohkem kasvatatakse banaane Ecuadoris, Costa Ricas, Kolumbias ja Filipiinidel.

Rahvusvahelist banaanikaubandust valitsevad üksikud suurtootjad, kes omavad ise suurt osa istandustest. Väiketootjate võimalused selles kaubandusharus õiglastel tingimustel tegutseda on väga väikesed. Paljud väiketootjad on sunnitud müüma oma saaki nii madala hinna eest, et see vaid vaevu katab tootmiskulud. Istandustes töötavate inimeste töö- ja elamistingimused on äärmiselt kehvad.

Õiglase kaubanduse süsteemis tootjatele tagatakse kindel hind, mis võib riigiti erineda. Näiteks Ecuadoris makstakse 18,14 kg banaanikasti eest 6,75 dollarit, väljaspool õiglase kaubanduse süsteemi saavad tootjad enamuse osa aastast banaanikasti eest tasu alla 2 dollari. Samuti makstakse Õiglase kaubanduse süsteemis tootjatele lisaks tagatud summale ka lisatasu kohaliku ühistu heaolu edendamiseks, koolituseks, tervishoiuks jms.

allikas: fairtrade.ee

Õiglase kaubanduse banaane kasvatatakse Costa Ricas, Dominikaani Vabariigis, Ecuadoris, Ghanas, Kolumbias, Peruus ja St. Vincenti saartel. 2005. aastal müüdi maailmas õiglase kaubanduse banaane kokku üle 100 miljoni kilo ning nõudlus nende järele kasvab aina

Ka Prismast saad osta lisaks tavalisele banaanile Õiglase kaubanduse märgisega banaane. nende banaanide puhul võid olla kindel, et rasket põllutööd teinud banaanikasvataja on oma töö eest saanud õiglase tasu ning tema kogukonna heaolu on toetatud õiglase kaubanduse lisatasuga.

Selle loo kirjutamiseks kasutasime infot õiglase kaubanduse kodulehelt: www.fairtrade.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *