Veini valimine on pealtnäha imelihtne, vaja vaid otsustada, kas valge või punane, mulliga või mullita, hapu (veinikeeles: kuiv) või magus. Tervituseks vahutav, kalale valge ja lihale punane. Aga miks siis poes veiniriiulid nii pikad ja selle ühe õige nii raske on?
Tegelikult on veinimaailm hulga laiem kui eespool kirjeldatud valikud. Vahuvein võib olla nii puuviljaselt kerge kui röstiselt täidlane, valge vein nii värske kui võine, punavein nii kirgas kui rammus. Ja siis veel need roosad – õrnalt õhetavatest kuni verevalt värvikateni. Niisama võib ju katsetada, aga kui mängu tuleb toit, muutub õige pudeli otsimine vaat et teadustööks.

Valge kala armastab kuivi ja kargeid valgeid veine


Nüüd aitab veiniilmas selgust luua Prisma Paar, kus veinid on riiulites just roogade kaupa rivvi seatud. Suve hakul Rocca al Mare ja Lasnamäe Prismade veiniosakondades avatud Prisma Paar lähtub uudsest kontseptsioonist, kus veinid on jagatud viide toiduga sobivasse kategooriasse.

Peatselt järgmisteski Prismades avatav Prisma Paar sündis Prisma koostöös Soome veiniettevõtte Bottlescouts’iga. Ühiselt selgitati välja nii Eesti tarbijate veinimaitse kui toidueelistused, mille toel sündisid viis kategooriat:
Kuivad, karged, tsitruselised veinid valge kala ja värskete mereandide kõrvale
Külluslikud, puuviljased, täidlased veinid punase kala ja rammusate mereandide kõrvale
Siidised punaveinid, täidlased valged veinid valge (n: sealiha, kana, kalkun) liha kõrvale
Jõulised, toekad, vürtsikad punaveinid punase liha (n: veis, lammas, uluk, aga ka part) kõrvale
Mahlakalt marjased veinid, magusad portveinid vahemere suupistete, pizza ja juustude kõrvale

Kergemad punaveinid sobivad ka valge liha, näiteks seaprae lõikude kõrvale

Nüüd on Prisma Paar juba terve suve klientide käsutuses olnud. Enam ei pea veinileti ees tuttavale veinitundjale helistama või möödatõttavat müüjat peatama, et oma ahjukana või veiseprae kõrvale õiget veini otsida. Igas kategoorias ootab ostjat hästi valitud kooslus nii vahu-, valgetest, roosadest kui punastest veinidest, mis kõik vastavad ühele kindlale karakteristikule – sobivus antud roagrupiga. Nii võib näiteks punase kala kõrvale sobida nii rammusa maitsebuketiga valge vein kui kergem punavein, õigest vahuveinist rääkimata. Ka ulukiliha juurde annab sobitada vahuveini, näiteks rikkalikum roosa šampanja on omal kohal nii metsseaprae kui jänesepaja kõrval. Pitsad, antipasti, tapas ja juustuvalik on aga omaette maailm, kus pretensioonitum vein on saatjaks mõnusale õhtule, kus toit ei mängi pearolli.

Tähelepanu! Vein on alkohol ja alkohol võib kahjustada sinu tervist. Tarbi veini mõistlikult!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *