Mida täna süüa teha, on küsimus, mida esitad endale küllap iga päev. Mida aga selle roa kõrvale rüübata, on järgmine küsimus, mis tuleb ette, kui kokkad midagi erilist või tähistad midagi olulist. Kui menüü paigas, aitab teisele küsimusele vastuse leida Prisma Paar, kus veini ja toidu sobitamine on imelihtsaks tehtud. Prisma Paari kohta kirjutasime lähemalt siin loos, nüüd aga pöörame tähelepanu esimesele veini ja toidu kombinatsioonile – kerged mereannid, valge kala ja karged, tsitruselised veinid.

Sulge hetkeks silmad ja kujuta ette mõne mereäärse linnakese kalaturgu. Purustatud jää peal sillerdavad värskelt püütud kalad, erinevad koorikloomad, rannakarbid ja austrid. Õhus on kargust ja soolast merehõngu. Värske saak maitseb kõige paremini, kui valmistad seda lugupidavalt, tooraine kvaliteeti tagasihoidlike lisanditega täiendades. Samasugune peaks olema ka vein, mis selliseid kalu ja mereande saatma sobib – kirgas, kuiv ja karge, kergelt tsitruseliste nootidega valge, aga ka roosa vein. Maksimaalse maitseerksuse nimel on need veinid mõeldud tarbimiseks noorelt (ideaalis valminud avamisele eelneval aastal, Uue Maailma veinide puhul on sügise poole võimalik leida ka sama aastanumbri saagist valminud veine. Prisma Paaris leiad selle kategooria veinid kõige vasakpoolsemast riiulist.

Prisma Paar ootab sind Lasnamäe ja Rocca al Mare Prismade alkoholiosakonnas

Valge veiniga keedetud sinimerekarbid ehk Moules marinière on prantsuse köögi klassika, mis toovad sinuni just sedasama karget merehõngu ja igatsust päikseliste puhkusepäevade järele. Lihtsa juhise, kuidas sinimerekarpe valmistada, leiad siit. Kausitäie karpide kõrvale soovitame Prisma Paarist valikust värsket rosé veini Annabel Rosé 2020 Prantsusmaa Atlandi rannikult, veinimõisast Château Puybarbe. Veini kahvaturoosa toon meenutab mere taha vajunud õhtupäikese viimast valgust, nimi pärineb aga veinimõisa pererahva tütrelt Annabelilt.

Kui sinimerekarbid on prantsuse köögi klassika, siis koha on Eesti kalalettide kuningas. Pannil praetud krõbe koha soosib enda kõrval kergeid lisandeid. Õunalt, laimilt ja avokaadolt rohelisi maitsenoote ammutava praekala kõrvale pakume Prisma Paarist suisa kaht veini. Praekoha retsepti leiad siit.

Clivus Soave Classico 2020 esindab omas hinnaklassis parimat kvaliteeti. Soave Classico veinipiirkonna kergelt vulkaaniline pinnas lisab viinamarjade loomupärasele värskusele vaevuaimatavat püssirohuhõngu, mis muidu kaldub iseloomustama oluliselt kõrgema hinnaklassi veine.

Itaaliale sekundeerib Austria, kust pärineb värskendavalt rohelisi maitsenoote pilduv Grüner Veltlineri viinamari. Kamptali orus tegutseva Alois Höllereri veinimaja vein “Ganslgraben” (“Hanede org”) viitab oma nimes selle piirkonna iidsetele hanekasvatustraditsioonidele. Grüner Veltliner on kindel valik kõikide valgest kalast valmistatud roogade juurde eriti siis, kui neid iseloomustab kerge ja värske valmistusviis.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada sinu tervist. Tarbi mõistlikult.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *