Toidu raiskamisest kirjutasime Keskkonnaministeeriumi tellitud toidukao-teemalist uuringut tutvustades siin. Kuidas aga igapäevaselt poes ja kodus mõistlikke otsuseid teha, et toit asjata raisku ei läheks? Siin on sulle kuus nippi, mis aitavad säästa nii raha kui päästa toitu raisku minekust.

Mõtle läbi oma lähipäevade toidukorrad ja tee korraga rohkem süüa

Valmista toitu nii, et samadest toiduainetest saab teha mitu erinevat rooga mitmeks toidukorraks. Röstitud ahjuköögiviljadest saab järgmiseks roaks mõnusa püreesupi, hakklihast ja oapurgist ägeda tex-mex toidu või , keeduriisist ja –pastast väheste lisanditega uue panniroa. Kasuta julgelt nii vürtse kui fantaasiat!  

Valmista toitu mõeldes ka järgmisele söögikorrale
Tee korraga süüa nii õhtusöögiks kui järgmiseks töölõunaks. Nii säästad aega, energiat ja raha. Ühtlasi tee toiduplaanid nii, et saad näiteks ahjus mitu toitu samal ajal valmistada. Ühte ahju mahub korraga näiteks nii lihahautis kui köögiviljavorm või siis pikkpoisipann ja röstjuurikad.

Enne poodi minekut vaata varud üle

Kui oled kodustest varudest teadlik, väldid äkki-on-otsas oste. Ühtlasi nihuta (külm-)kapis aeguma hakkavad tooted ja poolikud totsikud ettepoole.

Mine poodi ostunimekirjaga ja ära osta „igaks juhuks“ asju, mida sa ei vaja
Nii keskendud järgmisteks toidukordadeks vajalikule ja ei pane korvi emotsioonioste. Oluliseks abiks on ka lähipäevade menüü koostamine, eriti juhul, kui kasutad üht peamist toiduainet mitmes järjestikuses roas.

Hoia köögikapid korras ja säilita toitu nõuetekohaselt
Jälgi säilivuskuupäevi ja kasuta ära tähtajale lähenevad toiduained. Järgi toidupakendil olevat säilitamisjuhist, sh nõutud temperatuuri, valgus- ja niiskustingimusi.

Pane see, mida ära süüa ei jõua, sügavkülma

Kui järelejäänud söögiports lähipäevil enam kuidagi ei isuta, pane see karbikese või minigrip-kotiga sügavkülma. Kindlasti kirjuta karbi või koti peale toidu nimetus ja pakendamise kuupäev, et igal ajahetkel varudest head ülevaadet omada. Kiire tööpäeva eel võta toidupakike sügavkülmast tavakülmikusse sulama, et järgmisel lõunal maitsev kodutoit käepärast oleks.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *