Eesti aiandi Metsakuru juht Henri Helemäe on suvelillede kasvatamisega tegelenud terve oma teadliku elu ning teab seetõttu taimede hooldamisest kõike. Uuri lähemalt, millised amplid on läheneva emadepäeva eel kõige populaarsem valik ning kuidas nende eest hoolitseda.

Milline etteistutatud lilleampel on parim valik emadepäevaks ja miks?

Parim emadepäeva ampel on suur ja ilus. Maitsed on inimestel loomulikult erinevad, kuid enim ostavad Eesti inimesed emadepäeval ühevärviliste, aga erksate lilledega ampleid. Tavaliselt valitakse emale kõige suurem ja uhkem ampel, kuid on ka inimesi, kes valivad väiksema ampli, et ema ise saaks enda hoole ja armastusega seda edasi kasvatada. Emadepäeva ajal on peamiselt valikus amplid petuuniatega.

Milline asukoht on petuuniatele kõige sobivam? Päikeseline, poolvari vmt?

Petuuniate puhul on hea, kui ampel on riputatud maja äärde, mida varjab räästaäär. Siis on kindlam, et tugev vihm ei lõhuks taimi ära. Kasvatada võib neid aga nii poolvarjus kui ka päikselises asukohas.

Mis värvikombodes petuuniaid olemas on?

Petuuniate värvivalik on lai, kuid ajapikku on selgunud klientide lemmikud põhivärvid: roosa, lilla, valge ja punane. Eelkõige seetõttu, et need värvid paistavad kõige paremini silma.

Kuidas hooldada petuuniaid amplis, et need võimalikult kaua ilusad oleksid? Mis on lilleamplite hooldamise kuldreeglid?

Suureõielise petuunia puhul tuleb ära noppida kõik õitsenud õied, et need ei hakkaks seemet kasvatama ja taime kurnama. Mõõdukas taime kärpimine soodustab ka tihedamat kasvu.  Kui on näha, et ampel on mingil põhjusel ebaühtlane ja ei ole visuaalselt enam ilus, siis võib kärpida ka kuni 70% taimest. Peale seda taastub taim 2-3 nädalat ja on taaskord ilus.

Kastmise puhul tuleb jälgida, et taim ei oleks üle kastetud ning kasta tuleb alati loodusliku (vihma)veega, mitte jääkülma põhjaveega. Hea veetemperatuur on vahemikus 15-20 kraadi – nii omandab taim toitaineid kõige kiiremini. Kasta taimi ennelõunat või hommiku poole, sest kui kasta taimi hilisõhtul, siis võib taim jääda niiskeks ning jahe õhtu võib omakorda põhjustada erinevaid mädanikke ja põletikke. Oluline on lisada veele juurde iga kastmiskord ka kompleksväetist. Ilma väetiseta muutuvad taimed ajapikku kollaseks ja pole enam piisavate toitainete puudumise tõttu nii elujõulised.

Millised taimed sobivad veel amplitesse? Kas need peaks seemnest kasvama panema või oleks soovituslik juba taimed amplisse kokku sättida?

Amplisse sobivad erinevad ripp-taimed, kuna enamjaolt riputatakse nad kõrgele ning rippuvad taimed annavad sellisel juhul parema efekti.

Metsakuru aiandis me seemnest näiteks amplitaime ei kasvata, vaid pikeerime beebitaimed varakevadel otse amplisse. Oleme seemnest kasvatamist küll paar korda proovinud, kuid hilisem kvaliteet ning õitsemine pole just eriti rikkalik olnud. Seega soovitaks kindlasti pigem beebitaime ja õiget kasvukeskkonda selleks.

Amplisse sobivad lisaks petuuniatele ka näiteks ripp-raudürt, tiiviklill, ripp-begoonia, ripp-pelargoon jpm. Kui on soov lisada dekoratiivset ilu lisaks õitele, võib ka vahele istutada-hõbepaela, metsvitsa, bataati jpm. See, kuidas endale meelepärane ampel kujundada, sõltub sellest, kui suur on amplipott. Sellest lähtuvalt on võimalik enda maitse järgi sobivad taimed ritta seada ja lasta fantaasial lennata. Metsakuru aiandi amplid leiab Prisma valikust ning kõik vajaliku vahendid emale ampli tegemiseks Prisma Aed valikust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *