Prisma Aed valik on laienenud Tikkurila välisviimistluse toodete võrra. Terrassi õlitamine ja korda seadmine seisab peagi ees ning selleks, et kodutööd kiirelt ja korralikult tehtud saaksid, annab Tikkurila Koolituskeskuse spetsialist Margus Mändmets nõu.

Margus Mändmets selgitab, et põhjalik eeltöö, head töövahendid ja õiged töövõtted tagavad kauni terrassi pikaks ajaks. “Tasub jälgida puidu seisukorda ja kui puiduõli hakkab kuluma, tuleb vajadusel teha uus pinnatöötlus. Hooldustöötlemise aega valides tuleb  silmas pidada oma terrassi asukohta, ilmakaari (et õlitamise ajal päike otse terrassile ei paistaks) ja ilmastikutingimusi.”

Enne õlitamist kontrolli kindlasti eelnevalt ilmateadet. Õlitamiseks on parim osaliselt pilves ja soe ilm. Temperatuur peab olema vähemalt +8 kraadi öösel, päeval ideaalis +20 kraadi ümber. Otsese päikese käes ei ole soovitav õlitada. Väldi kuumenenud pinna õlitamist, sest õli ei jõua pinda imenduda ning kuivab liiga kiiresti. Nii võib õli hakata hiljem kooruma. Pärast õlitamist võiks olla vähemalt üks vihmavaba päev, et pind saaks korralikult kuivada. Väldi hilja õhtul õlitamist, sest õli ei jõua piisavalt kiiresti kuivada enne öist kastet.

Pinna puhastamisel kasuta spetsiaalset puhastusvahendit, mis eemaldab vana õli jäägid, avab puidupoorid ning valgendab tumenenud ja halliks tõmbunud puitpinna. Kõikides Prisma hüpermarketites on selleks olemas Tikkurila Terassi- ja kalustepesu.

Puiduõli on mõistlik kasutada toonitult, sest toonimisel lisatud pigment kaitseb puitu UV-kiirguse eest ja hoiab ära puidu halliks muutumise. Õlitamine kaitseb ka niiskuse ja määrdumise eest ning seetõttu puidu eluiga pikeneb. Puiduõli imendub eriti sügavale puidu pinda, ei kooru ning vähendab puidu pragunemist. Hea niiskuskaitse muudab puitpinna ilmastikukindlaks.

Puiduõlidest on Prisma valikus:

  • Veepõhine puiduõli VALTTI PUUÖLJY AKVA 0,9 l TIKKURILA
  • Puiduõli VALTTI PLUS TERASSIÖLJY 0,9 l hall, TIKKURILA
  • Puiduõli VALTTI PLUS TERASSIÖLJY 2,7 l hall, TIKKURILA
  • Puiduõli VALTTI PLUS TERASSIÖLJY 0,9 l pruun, TIKKURILA
  • Puiduõli VALTTI PLUS TERASSIÖLJY 2,7 l pruun, TIKKURILA
  • Mürgivaba puiduõli kasvuhoonele ja taimekastidele PATIO VERSO 0,3 l, TIKKURILA
  • Mürgivaba puiduõli kasvuhoonele ja taimekastidele PATIO VERSO 0,9 l, TIKKURILA
  • Mürgivaba puiduõli kasvuhoonele ja taimekastidele PATIO VERSO 0,9 l, TIKKURILA

Enne õlitamist ja ka töö ajal tuleb õli kindlasti korralikult läbi segada. Vastasel korral võib tulemus jääda laiguline. Kanna õli pinnale paari laua kaupa otsast lõpuni mitte risti laudadega. Üleliigne õli, mida puit enam sisse ei võta, tuleb puuvillase / mikrofiiber lapiga ära pühkida. Tootega kokku puutunud paberrätikud, kaltsud, lihvimistolm jms. võivad mõne tunni möödudes iseenesest süttida. Taolised jäägid tuleks paigutada veega täidetud suletavasse metallanumasse.

Vanema terrassi puhul tasub meeles pidada, et esimene õlikiht imendub terassilaudadesse väga kiiresti, seetõttu on oluline järgmisel päeval kanda pinnale ka teine kiht. Enne õli peale kandmist on vaja veenduda, et terrass on kuivanud, sest niiske puidu peale ei ole mõtet ühtegi toodet kanda (õli ei imendu, sest puit  on märg). Tikkurila Valtti Plus Terrace Oil terrassiõliga töödeldud pind kestab kaunis kuni 4 aastat.

KASULIK NIPP! Suurt terrassi õlitades edeneb töö tunduvalt kiiremini seda kahekesi tehes. Näiteks üks kannab õli terrassipadjaga pinnale ning teine teeb vajadusel pintsliga üle terrassilaudade vahed ning eemaldab puuvillase või mikrofiibrist lapiga üleliigse õli.

Fotod: Tikkurila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *