Iga aasta mai teisel pühapäeval tulevad pered kokku, et tähistada emadepäeva. Prisma kollektiivis on ohtralt töökaid, hoolivaid ja oskuslikult igapäevaste kohustustega žongleerivaid emasid. Läheneva pidupäeva puhul uurisime Prismas töötavatelt emadelt, kuidas nemad töö- ja eraelu tasakaalus hoiavad ning millised on nende perede traditsioonid pidupäeval. Küsimustele vastasid nelja lapse ema ning kolme lapse vanaema Merike, kahe lapse ema Alissa ning kolme lapse ema Janika.

Kuidas hoiad töö- ja eraelu tasakaalus?

Merike: Istuva arvutitöö tõttu proovin vabal ajal võimalikult palju liikuda ja ekraane vältida. Käime abikaasaga kaks korda nädalas rahvatantsus. Jõuan ka 2-3 korda nädalas jõusaali. Kui ilm on ilus, siis panen lihtsalt klapid pähe ja lähen kas kõndima või jooksma.

Merike oma abikaasa, noorimate laste ja esimese lapselapsega

Janika: Tasakaalu hoidmine on väga oluline, püüan mitte üle 8-tunniseid tööpäevi teha ja igast päevast leida piisavalt aega ka lastele.

Kuidas kiire elutempo juures igale lapsele tähelepanu jagada? Võib ju arvata, et lisaks enda täiskohaga tööle, on ka lastel hobid ja vabaaja tegevused, mida perega koos ei tehta. Millal pere kokku saab?

Merike: Nädala sees on tõesti raske sellist aega leida, et üheskoos midagi ette võtta. Vanem poeg käib kolm korda nädalas jalgpallis ja noorem neli korda nädalas käsipallis. Lisaks igaõhtune õppimine, sõpradega suhtlemine jne. Seega on ainus võimalus nädalavahetusel perega midagi koos teha. Nii on meil traditsiooniks saanud, et laupäeviti teeme sauna ja pärast seda on filmiõhtu koos hea ja paremaga. Sageli peame ka koduaias jalgpallilahinguid. Aeg-ajalt mängime erinevaid lauamänge. Kord kuus proovime jõuda ka spaasse, et mõnusalt lõõgastuda.

Alissa: Pärast tööd ootab minu 10aastane tütar Julia mind juba ametikäigu sissepääsu juures. Seejärel kiirustame lasteaeda tema kolmeaastasele vennale järele. Kolmekesi jalutame mänguväljakule ja veedame mõnusalt aega. Minu lapsed on alati koos ja teevad kõike kahekesi: mängivad, vaatavad telekat, joonistavad, Julia loeb Pavelile raamatuid jne. Julia on väga hea abiline mulle!

Janika: Me veedame päris palju aega koos, kas siis laste hobidega seotud käikudel või ühistel reisidel. Kuna tööpäevad on kõigil väga kiired, siis puhkuste ajal proovime minna koos mõnele toredale reisile ja käia erinevatel üritustel.

Janika oma tütardega

Millised on teie pere emadepäeva traditsioonid?

Merike: Emadepäeva hommik algab lillede ja kingituse üleandmisega. Lõunaks katame laua ja veedame pereringis niisama mõnusalt aega. Lähimasse pereringi kuuluvad veel vanem tütar oma perega ning minu tädi ja täditütar – kokku 12 inimest, kellest noorim on 9-kuune.

Alissa: Kõiki pühi tähistame me alati koos perega ja emadepäev pole erand! Ootan emadepäeva alati pikisilmi, sest lapsed kingivad mulle oma kätega tehtud kingitusi. Eelmisel aastal sain kingituseks imelise isetehtud raamatu, kuhu lapsed olid kirjutanud ilusad sõnad ja joonistanud väga kaunid pildid meie perest. Me ei unusta sel päeval ka oma vanaemasid. Lapsed valivad nende jaoks ise lilled ja tordi. Emadepäeval kutsume külla oma sugulased ja veedame selle päeva perega. Meil koos on alati lõbus!

Janika: Teeme sel päeval koos midagi toredat, sööme laste enda valmistatud kooki ja külastame ka vanaemasid. Kuna mu väiksem laps käib veel lasteaias, siis toimuvad igal aastal väga armsad emadepäevakontserdid, kus lapsed laulavad oma emadele ja kingivad midagi enda meisterdatut!

Millised on kõige erilisemad mälestused sellest tähtpäevast teie enda lapsepõlvest ja koos oma emaga?

Merike: Esimese hooga meenuvad kooliaegsed emadepäeva kontserdid, kus sai lauldud ”Emake hellake lilli sul toon…” ja kunstiõpetuse tunnis emale hoole ja armastusega valmistatud kaardid. Ema tehtud hapukoore-porgandipiruka maitset mäletan siiani ja see ei puudunud ka emadepäeva laualt.

Janika: Oleme ka alati sel päeval koos olnud ning nautinud head kooki ja toredat koosolemist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *