Valged veinid kipuvad seostuma pigem kergete ja värskete suveroogade kui toitvate ja toekate talvetoitudega. Mida aga valida, kui pliidil on valmimas rikkalik mereannipada, ahjus küpsemas lõhefilee või lauale jõudmas rammus seapraad hapukapsaga? Muidugi valget, aga sellist, mis rikkalike roogadega vaevata toime tuleb.

Nii nagu punaste perekonnas, leiab valgetegi seast üsna eriilmelise iseloomuga veine. Eelmises veiniloos rääkisime kargetest, värsketest ja tsitruselistest valgetest veinidest, mis loovad kauni kooskõla valge kala ja kergete mereandidega. Nüüd astuvad ette toekamad valged veinid, mida iseloomustavad roogadega sarnased sõnad nagu täidlane, kreemjas, võine, rikkalik. Erinevalt kergemat tüüpi valgetest veinidest ei raba need veinid erksa värskusega, vaid paitavad maitsemeeli pigem pehme ja täidlase suutundega. Siiski tuleb jälgida, et rammusaid roogasid saatvatel veinidel oleks ka happest selgroogu, mis tuleb toimu toidus sisalduva rasvasusega.

Tihti on seda tüüpi veinid ka hea säilitamispotentsiaaliga, sobides erinevalt lõikusele järgneval aastal tarbimiseks mõeldud kergetest valgeveinidest ka mõni aasta küpsemana. Väärikamaid valgeid veine sobib säilitada isegi aastaid ning pakkuda siis miks mitte ka ürtidega hautatud talle või isegi noore uluki kõrvale.

Täidlased valged veinid sobivad punase kala ja õlise valge kala nagu sardiin ja makrell kõrvale, rammusate mereannipadade ja merivähi ehk homaari saatjaks ning muidugi valge liha nagu kodulinnu-, sea-, aga ka talleliha juurde. Sellised veinid tulevad kenasti toime ka toekalt talvise kõrvitsarisotoga.

Pane tähele, et seda tüüpi valged veinid võivad meeldivalt üllatada ka punase veini eelistajaid, sest tihti on ka neid sarnaselt punaveinidele laagerdatud tammevaadis, mis nooruslikult uljaid maitsenurki lihvib.

Kui otsid valget veini, mis vaimustaks sind värskuse ja kerguse asemel pigem rikkalikuma maitsebuketiga, võivad sulle meeldida viinamarjadest Chardonnay, Semillon ja Viognier valmistatud veinid või siis Prantsusmaalt Lõuna-Rhone’ist, Hispaaniast Riojast, Portugalist Douro jõe äärest või Itaaliast Sardiiniast pärinevad valged (sageli erinevatest viinamarjadest valmistatud) veinid. Paar huvitavat veinisoovitust leiad ka meie uute retseptide juurest:

Koorene suitsulõhesupp fenkoli ja sidruniga

Vahemerepärase toorjuustukattega ahjulõhe

Tähelepanu, tegemist on alkoholiga! Alkohol võib kahjustada sinu tervist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *