Apelsin on kõige soositum tsitruseline, mille hooaeg kestab kogu pika talve. Apelsinid on kõige paremad aasta alguses. Lae end apelsinide värviteraapia ja C-vitamiiniga neid niisama süües või värskenda apelsiniga toite ja küpsetisi.

Talv on apelsinide aeg – kas tunned erinevaid apelsinisorte?

Apelsinide hooaeg algab novembris – detsembris ning jätkub kevadeni. Põhihooaeg on jaanuarist märtsini, mil on ka teiste tsitrusviljade tippaeg. Lisaks teada-tuntud apelsinidele tasub poest kaasa haarata ka veriapelsine, pomeleid, greipe ja sviitisid.

Pika hooaja vältel jõuab valmis küpseda mitut eri sorti apelsine. Kõige levinumad on erinevad Navel- ehk nabaapelsinid. Need tunneb ära osaliselt vilja sees kasvava pisiapelsini järgi, mis on apelsini ühes otsas punnis nagu naba. Magusad nabaapelsinid sobivad eriti hästi niisama söömiseks, mahla pressimiseks jällegi sobivad kõige paremini mahlased Valencia apelsinid. Märts on traditsiooniliste Jaffa apelsinide aeg.


Apelsin on otsast lõpuni tervislik

Kas teadsid, et apelsin on imeline C-vitamiini pomm. Päevase C-vitamiini koguse saab kätte kõigest kahest apelsinist – välja arvatud juhul, kui maiustad magusa Tarocco veriapelsiniga. Siis piisab ühestki, sest Tarocco C-vitamiini sisaldus on suurem kui ühelgi teisel tsitrusviljal. C-vitamiini vajab organism vajab näiteks raua omastamiseks ja kollageeni moodustamiseks. Kollageen on oluline näiteks haavade paranemiseks ning mängib rolli ka terve naha, sidemete ja kõõluste tagamisel.
Kui allergiahirmu ei ole, võib apelsine võib süüa nii palju kui sisse mahub, sest üleannustamise ohtu ei ole. Liigne C-vitamiin väljub organismist loomulikul teel.


Kiudainerohked sektorid
Apelsini täismahlas võib küll olla sama palju C-vitamiini kui apelsinis endas, kuid kui mahla joomise asemel sööd apelsini viljaliha, saad rohkem kõhusõbralikke kiudaineid.


Rohkem kaltsiumi
Apelsin võib olla ka piima vältiva inimese lemmikpuuvili, kuna sisaldab üllatavalt palju kaltsiumi. Ühes suures apelsinis on peaaegu sama palju kaltsiumi kui detsiliitris piimas. Lisaks sisaldab apelsin veel kaaliumi, flavonoide ja kiudaineid.


Kuidas valida parimad apelsinid ja neid kodus säilitada

Nopi ostukorvi tihkeid, oma suuruse kohta raskeid apelsine. Kõige mahlasemad on sageli väikesed ja keskmise suurusega apelsinid. Koore värv aga ei ütle apelsini maitse kohta midagi. Samuti ei tasu peljata apelsini koorel olevaid helepruune, armitaolisi laike.

Apelsinid säilivad kõige paremini jahedas. Toatemperatuuril seisavad nad hästi umbes nädala. Hoia apelsine eraldi puu- ja köögiviljadest, mis eraldavad rohkesti etüleeni nagu näiteks õunad ja banaanid.

Apelsin toiduvalmistamisel ja küpsetamisel: nipid ja nõksud

Apelsini magusus ja hapukus lisavad maitset ja sügavust nii magustoitudele kui ka soolastele roogadele. Koori apelsin, eemalda kelme ning lõigu tükke salatitesse ja jogurtisse. Sarnaselt sidrunile sobivad ka apelsini mahl ja koor toiduvalmistamiseks ning küpsetamiseks. Need annavad hea maitse näiteks kanakastmele, pannkookidele ja mokakookidele. Kui kasutad apelsini koort, vali maheapelsinid ning pese neid põhjalikult kuuma vee ja harjaga.

Kasuta apelsinikoori kaussidena
Tühjaks pigistatud apelsinide koori saab kasutada serveerimiseks. Kausid püsivad püsti, kui selle alaosast noaga väike viil ära lõigata. Täida kausid jäätise, puuviljasalati või paksu jogurti ja marjadega.

Külmuta portsudena
Pigista apelsinist mahl. Kui soovid, lisa näiteks sidrunimahla või riivitud ingverit. Vala jääkuubikuvormi ja pane sügavkülma. Kasuta kuubikuid toiduvalmistamiseks, küpsetamiseks või jookide segamiseks.


Tee apelsinisoola
Kui soovid soolatarbimist vähendada, proovi maitsesoola. Vähene kogus annab rohkelt maitset. Mõõda blenderisse võrdne kogus riivitud apelsinikoort ja soola. Surista ühtlaseks. Apelsinisool sobib eriti hästi kana- või taimetoitudesse.

Värskenda vett apelsiniga
Apelsiniviilud teevad jäävee pidulikuks. Lisa kaunistuseks münti või sidrunimelissi. Apelsin annab maitset ka veel siis, kui täidad veekannu paar korda uuesti.


Kata ahjulõhe apelsiniga
Kasuta puuviljakorvi ununenud apelsinid ära ahjulõhet küpsetades. Kata lõhefilee enne küpsetamist apelsini või veriapelsini lõikudega. Apelsin annab tuttavale ahjulõhele puuviljaselt värske maitse ja kauni välimuse.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *