November tuleb igal aastal ühtmoodi. Sügiskuld on lehekuhjadesse riisutud, talvevalget pole aga veel nii pea loota. Pimedas tööle ja sama pimedas koju, vahepeal hämar lõunapaus – ime siis, et meeleolu maha käib ja tujutus diivanile naelutab. Kõige lihtsam on alla anda ning telekapult käes, kommikotti sukelduda. Aga ära ikka nii lihtsalt alla anna! Kaamosest saab jagu, kui tegutsed teadlikult ja ennetad hooajalisest hämarusest tulenevaid vaimse ja füüsilise tervise madalseise. Siin on sulle 10 soovitust, kuidas kevadeni reibast tuju hoida!

Veeda lõuna õues!

Kõige kindlam viis hämaratel aastaaegadel vaimule nii vajalikku valgust saada on südapäeval õue minna. Ära mõtle üle, sa ei pea keset tööpäeva rabamatka ette võtma. Lihtsalt tõmba jope selga ja astu õue, kus iganes sa ka ei elaks või töötaks. Mis sest, et talvekuudel võib isegi südapäev hämar olla – loomulik valgus ja värske õhk teeb kindla peale olemise erksamaks. Kui tund aega lonkimist kohustuste tõttu võimatu tundub, võta kaasa käimiskepid ja kingi endale kasvõi kakskümmend minutit ergast kõndi.


Kümble valguses!

Parim viis pimedusega toime tulla on kümmelda valguses. Kui päevavalgust napib, tuleb appi päevavalguslamp. Erinevate uuringute kohaselt valgusteraapia kõige tõhusam enne kella üheksat hommikul – nii saab vaim kohe peale ärkamist valguses virguda.
Abi võib olla ka äratuslambist, mis äratab sind lisaks helile ka loomulikku päikesetõusu simuleerida. Sellise valgusäratuskellaga toimub ärkamine sujuvalt ja loomulikult justkui rõõmsal suvehommikul.

Valgus hommikul, hubasus õhtul

Pööra pimedus enda kasuks ning täida oma kodu küünalde, pleedide, raamatute ja värskelt küpsetatud saiakestega! Elav tuli loob alati hubasust, olgu see siis kaminas praksuv tuli, paar küünalt siin-seal või õhtuhämaruses õue valgustav latern.
Rõõmu teevad ka väikesed asjad nagu uus teekruus või pisikesed vahukommid sulamas kuumas kakaos.


Kui hommikuid tuleb alustada täiendava valgusega (vt eelmist soovitust), siis õhtud on mõeldud kõikide meelte rahustamiseks ning  kosutavaks ööuneks valmistumiseks. Sellest ka järgmine nipp:

Väldi sinist valgust!

Küllap oled nõrkemiseni kuulnud, kuidas arvuti- ja telefoniekraanid õhtusel ajal sinu vastu töötavad ja su ööund õõnestavad. Digiseadmetest silma paistev sinine valgus on sarnane südapäevase valgusspektriga, mis omakorda annab ajule ekskliku signaali ergas olla. Ärkvel aju ja kosutav ööuni ei käi aga kuidagi kokku.
Vältimaks uinumisraskusi püüa paar tundi enne magamist igasuguseid ekraane vältida või vähemalt need öörežiimile seadistada. Selline võimalus on olemas enamikul nutitelefonidest, arvuti puhul saab alla laadida vastava äpi, mis ekraanivalguse sinakast punastesse toonidesse seab. Abiks ikka!

Anna vaimule puhkust!

Mediteerimine on meistriklassina kõlav, kuid siiski õpitav meeleseisund. Kui aga suletud silmi istumine ei ole su esimene valik, proovi perutavaid mõtteid peatada ristsõnu või sudokut lahendades. Sobivat sõna otsides või numbreid kasti paigutades kaovad päevased muremõtted kus seda ja teist. Või meeldib sulle hoopis mandalaid värvida? Ainuüksi värvipliiatsite valik kirjatarvete riiulil teeb olemise hämaral ajal erksamaks, kirevalt loomingulisest mandalast, mis su käe all valmib, rääkimata!


Kutsu sõbrad õue!

Tõsi, sa ei ole enam laps, kes naabritädi ukse taga koputab ja sõpra õue kutsub. Aga miks mitte? Lihtsalt helista ja ütle “Tule minuga õue”, sest üheskoos värskes õhus veedetud aeg on hindamatu tujutõstja! Nüüd hangi endale paar termost – üks laiema suuga supi tarvis, teine kitsam-kõrgem kuuma joogi jaoks, vaata supiretsepte siit ja kuuma joogi nippe siit ning valmista ette üks mõnus õueskäik.
Kui ootamas on mõnus supipeatus või glögipaus, saavad kõnnitud kaugemadki kandid, kindel see. Kõige parem, kui saad jalutuskäigu päevavalgele sättida, aga asjatud ei ole ka pimedas võetud värske õhu vannid.


Päikesevitamiin

D-vitamiin on see, milles lõunamaised rahvad tänu päikesepaistele kümblevad, samal ajal kui põhjamaalased seda purgist ja pudelist tarbima peavad. Seda rahvatarkust, et D-vitamiini peaks võtma kõigil kuudel, mis sisaldavad r-tähte, kinnitavad arstidki. Leia endale sobib D-vitamiini preparaat ja ära unusta seda igapäevaselt manustada.

Toitu talviselt!

Toit ei võrdu ainult kalorsusega. See, mis suvel meelepärane, võib talvel ebapiisavaks osutuda. Hooajaline toitumine ei ole lihtsalt sõnakõlks, selle taga on tegelikult aastasadade vanused tarkused. Hilissügisest talve lõpuni tasub salatitele eelistada toekamaid juurvilju ning soojendavaid vürtse nagu ingver, kaneel, kardemon, must pipar ja kurkum. Juurviljade kasuks räägib seegi, et need on ühtviisi nii soodsad kui maitsvad.
Muide, kui valmistad tavapärase kartuli, pasta või riisi asemel toidukõrvaseks näiteks kuumtöödeldud (n: röstitud, hautatud, praetud) peeti, porgandit või bataati, märkad peatselt magusaisu vähendamist. Nendes juurviljades on naturaalsed suhkrud, mis rahuldavad su loomuliku magusaisu enne kui käsi kommikotti poeb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *