Sinimerekarbid valmivad lihtsamalt, kui arvasid! See klassikaline retsept viib sind maitserännakule Prantsuse rannarestorani. Kilost karpidest piisab pearoaks kahele või eelroaks neljale.

Koostis (2 portsjonit)
1 kg värskeid sinimerekarpe
2 šalottsibulat
2 küüslauguküünt
Paar oksakest värsket tüümiani
Paar oksakest peterselli, jämedad varred ja lehed eraldi
1 loorberileht
2 spl taluvõid
2 dl valge vein
4-5 tera musta pipart
Lisaks: krõbedat baguette’i, ciabattat või haputainasaia

Moules mariniere ehk sinimerekarbid valge veini leemes on prantsuse köögi klassika

Kalla sinimerekarbid külma veega täidetud kaussi või kraanikaussi ja loputa need kergelt läbi, et võimalik liiv langeks põhja. Eemalda väikese noaga karpide küljes olevad habemekesed ja kraabi karpide pinnalt ära valged lubamoodustisted (kui neid on). Praagi välja kõik katkised ja lahtised karbid, mis kerge koputuse peale kinni ei tõmbu.
Koori ja tükelda sibul ja küüslauk. Sulata suure (u 4l) poti põhjas taluvõi ning kuumuta selle sees sibulat ja küüslauku, kuni sibul muutub veidi klaasjaks. Ära lase sibulal ja küüslaugul pruunistuda. Lisa tüümian, petersellivarred, loorberileht ja must pipar. Kata pott kaanega ning lase 5-7 minutit keeda, potti aeg-ajalt kergelt raoutades. Rannakarbid on küpsed, kui enamus karpe on avanenud.
Samal ajal haki petersell peeneks ja viiluta baguette. Pane valmis kaks supitaldrikut, üks suurem nõu tühjade karbikestade jaoks ning mõned salvrätikud sõrmede pühkimiseks. Jaga valmis karbid kaussidesse ja kalla leem nende peale. Tõsta kõrvale need karbid, mis keetmisel ei avanenud – neid ei tasu süüa.
Söö karpe sõrmedega ja kasta krõbedat baguette’i leeme sisse, et see hea kraam kaotsi ei läheks. Pane tähele, et sinimerekarbid maitsevad kõige paremini kiirelt ja kuumalt süües.
Veinisoovitusi sinimerekarpide kõrvale vaata siit.1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *