Muumioru lugudega on nüüdseks üles kasvanud juba mitu põlvkonda inimesi Soomest Jaapanini. Neid südamlikke ja leebelt õpetlikke jutte naudivad nii lapsed kui vanemad üle kogu maailma. Muumide autori, soomerootslase Tove Janssoni sünnist möödus äsja 117 aastat. Jansson elas oma elu julgelt ja ausalt ning samasugused on ka Muumioru tegelased. Ehkki lasteraamatud, võib Muumide lugudest leida hulgem elutõdesid nii inimeste omavahelise kui inimese ja looduse vahelise suhtluse kohta. Oma tegelaste kaudu andis Jansson edasi tänapäeval ununema kippuvat suhtumist ellu ja loodusesse, mille võtmesõnadeks on tasakaal ning vastastikune austus, imetlus ja tänulikkus. Suhe loodusega peegeldub ka muumipere seiklustes. Olgu loodus rahulik või raevukas, aktsepteerivad muumitrollid iga tema palet.

Muumid teadsid ja tuletavad meile meelde, et inimkond ja loodus on katkematus kontaktis ning igaüks meist on osake loodusest.

Muide, Tove Jansson ei olnud tegelikult kirjanik. Ta oli kunstnik, kes pidas ka pärast muumiraamatute edu ja mitme täiskasvanutele mõeldud raamatu kirjutamist esmatähtsaks hoopis maalimist. Muumimaailm oli tema pelgupaik ja on seda paljudele lugejatele tänapäevalgi.

Prismas on armastatud Muumitrolli, Piripiiga, Väikese My ja teiste tegelaste seiklused jõudnud värvikatele käterätikutele ja vannilinadele, mille tootmisel on silmas peetud just Muumide põhimõtteid – austa loodust ja võta vastutus.

Finlaysoni Muumi-sarja rätikud on erilised, sest kannavad GOTS (Global Organic Textile Standard) märki, mis annab kindluse, et nende tooraine on kasvatatud ökoloogiliselt puhtalt ja kogu tootmine puuvillast kuni müügiks valmisoleva kangani käib keskkonda säästvalt. Puuvill on kasvatatud ilma kemikaalideta ja pole kasutatud geneetiliselt muundatud seemneid. Töölistele on loodud inimväärsed tingimused ja nad saavad oma tööle väärilist palka. Peetakse kinni lubatud tööaegadest ja kõik töötavad vabatahtlikult. Ka värvid, mida kangaste värvimiseks kasutatakse, on läbinud range kontrolli ja ei tohi sisalda keelatud aineid ega midagi tervist kahjustavat.

Prisma koos emafirmaga S-Grupp on võtnud suuna sellele, et aastaks 2025 oleks kogu omamärgi riidekraam ja tekstiilitooted vaid vastutustundlikult toodetud puuvillast. See tähendab, et materjal peab olema kas mahetoodetud, ringlusse võetud või kandma Õiglase Kaubanduse või Better Cotton Initiative märki.

Taoliste sertifikaatide saamiseks tuleb firmadel palju vaeva näha, aga puhtam keskkond ja elurikkuse on pingust väärt. Et nii päriselus kui Muumiorus säiliks ikka neli aastaaega oma eripäradega ja me kõik saaksime rõõmu tunda rikkumata metsast, õhust ja veest.

Vaata Finlaysoni tootevalikut, mille hulka ka GOTS.-sertikaadiga Muumi-rätid kuuluvad, SIIT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *