Kevadega koos saabunud grillihooaeg saab õige hoo sisse muidugi suvel, kui pea igal õhtul grillile tuli alla tehakse. Muidugi tuleb grillimenüüd kokku panema hakates esimesena meelele-keelele mõnus lihatükk, šašlõkivarras või mahlakad ribid, kuid niisama mõnusa roa saab grillil ka kalast! Siin on sulle 10 nippi, kuidas kala grillides igal juhul õnnestuda.

1. Grillida saab kõiki kalu

Rasvane kala, näiteks lõhe, vikerforell, forell, karpkala, siig, heeringas ja rääbis, sobib grillimiseks kergelt soolatuna või kuivmarinaadis maitsestununa. Lahjemaid kalu nagu ahven, haug ja lest tuleks enne grillimist hoida õlimarinaadis, et need grillil ära ei kuivaks. Kõiki kalu tuleb enne grillimist hoida külmas.

2. Kala küpseb kiiresti

Kalafileed küpsevad olenevalt suurusest juba mõne minutiga. Kuna kalade lihased koosnevad plaaditaolistest õhukestest osadest ja sidekudet on vähe, kipuvad kalad küpsetamisel kergesti lagunema. Grillimisel tuleks kaladega ettevaatlikult ümber käia ja pöörata ainult vajadusel.

3. Kalarest on hea abivahend grillitud kala käsitlemisel

Kalarest hoiab kala kindlalt paigal ja võimaldab seda lagunemisohuta pöörata. Samuti võib muudetava paksusega kalaresti vahele panna nii terveid kalu kui ka paksemaid fileetükke. Kuumuse tõustes saab kalaresti kerge vaevaga korraks grillilt eemaldada või seda lihtsalt veidi aega kõrgemal hoida.

4. Tõsta kala kuumale grillile, kuid hoia grillimisel kuumus keskmine

Kala tõstetakse alati kuumale grillrestile, et see resti külge kinni ei jääks, kuid grillimisel tasub eelistada pigem keskmist või veidi madalamatki temperatuuri (120–160 kraadi). Liiga kõrge temperatuur põletab kala ja muudab õrna tooraine töötlemise keeruliseks.

5. Grillvardad sobivad ka kalale

Vardasse saab ajada nii väikseid kalu kui suurte kalade palu . Väiksed kalad nagu räim või rääbis lüki kahte paralleelsesse vardasse mitu tükki üksteise järel. See tugevdab varda struktuuri ja takistab kalade vardal pöörlemist. Paksemast fileest lõigatud kalakuubikud torka ühte vardasse, kuid ole keeramisel ettevaatlik, et kalapalad pöörlema ei hakkaks.

6. Soola kala enne grillimist

Nii terved kalad kui fileed soolatakse enne grillimist jämeda meresoolaga. Soolamisaeg sõltub kala või filee suurusest. Väikestele kaladele nagu rääbis ja räim piisab umbes 10 minutist, suuremad fileed vajavad 30–60 minutit. Filee paksemad kohad vajavad õhematest osadest enam soola. Terveid kalu grillimiseks ette valmistades puista soola kala kõhuõõnde. Enne grillimist pühi sool ettevaatlikult maha, kuid väldi kala loputamist veega. Seejärel võid kala pinnale hõõruda ka vürtse, kuivatatud ürte, kuivmarinaadi või maitseainesegu.

7. Sisselõiked aitavad küpseda

Kui grilled suuremat kala tühes tükis, tee mõlemale kala küljele terava noaga mõned sisselõiked. Nii jaotub kuumus paksemas osas ühtlasemalt ja grillimine  edeneb kiiremini. Pane tähele, et tervelt grillitavat kala ei pea eelnevalt soomustustama, sest soomused aitavad küpseval kalal koos püsida.

8. Suuremaid fileesid küpseta fooliumpaadikeses

Suuremad fileed, näiteks lõhefileed, võib asetada fooliumist volditud paadikese sisse. Kui lõhefilee on väga suur, võid sellest lõigatud palasid grillida ka kalaresti vahel. Kalafileed grillitakse nahaga allpool.

9. Paki kala ja köögiviljad kokku

Fooliumpakk on hea lahendus, kui soovid kiiresti küpsevaid köögivilju koos kalaga küpsetada. Köögiviljade kalaga samal ajal küpsemiseks tasub need väiksemateks tükkideks lõigata ning fooliumpakk pealt sulgeda.  Nii aitab pakki tekkiv aur toorianel kiiremini valmida.

10. Maitsesta kala lisaks soolale ka ürtidega

Sool on elementaarne, kuid mõnusat mekki lisavad ka erinevad ürdid nagu till, salvei, koriander ja basiilik. Lisaks ürtidele katseta ka erinevate vürtside, maitseainesegude ja kuivmarinaadidega, kuid pea alati meeles, et parim kala ei vaja liiga tugevaid kõrvalmaitseid.

Neid nippe jälgides võid olla kindel, et saad ka kalast meeldejääva grillroa! Värske valiku hooajalist kala leiad Prisma hüpermarketite kalalettidest ning ePrismast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *