Aastaid tagasi värskete terrassiomanikena ei pidanud me igakevadist hooldusõlitamist kuigi oluliseks. Et meie maja ja õue stiiliga sobib halliks kulunud ja justkui tuulest ning päikesest pleekinud puit, lausa ootasin, et meie toona uus ja värske terrassilaud just selliseks vanuks. Nüüd olen targem ja tean, et puitu saab hoolduse käigus toonida ja tuunida just selliseks, nagu soov on. Pikendades samal ajal oluliselt tema eluiga.

Terrassi kevadine hooldus

Õnneks ei juhtunud nende paari hooldusvaba aastaga terrassilaudadega suurt midagi, kuna uhiuute laudade värske immutus püsib kaua. Soovitan siiski terrassi hoolduse ette võtta iga-aastaselt, sest nii pikendad oma õuetoa põranda eluiga tükk aega. Terrassid on harilikult sätitud suunaga lõunapäikesesse ja kui veel katust ka pole, on puit ilmastikule avatud ja see jätab kohe kindlasti oma jälje. Lisaks kahjustavad puitu ka hallitus, sammal ja kõdu – kõigest sellest aitab vabaneda kevadine suurpuhastus!

Terrassi hooldus ei ole tegelikult kuigi keeruline. Kõige raskem on leida meie heitlikus kevades need mõned järjestikused soojad ja kuivad, kuid mitte lauspäikeselised päevad. Nii pesemise kui õlitamise järgselt on vaja terrassilaudadel korralikult kuivada lasta, niisiis vihmaprognoosi puhul tuleks hooldus sättida sobilikumale ajale.

Terrassilaudade hooldus koosneb kahest põhietapist: puhastamine ja pesu ning õlitamine.

Tarvis läheb:
-tugevat harja kuivaks pühkimiseks
-terrassi ja puitmööbli puhastusvahendit
-pritspudelit või aiapritsi puhastusvahendi terrassile kandmiseks
-küürimisharja
-survepesurit (saab ka ilma, kuid survepesuriga toimetada on oluliselt hõlpsam ja efektiivsem)
-terrassiõli
-pintslit (soovitan spetsiaalset puidukaitsevahendite pintslit laiusega 100-120 mm)
-lappi õli ühtlaseks hajutamiseks
-pintslid saad hõlpsalt puhtaks spetsiaalse töövahendite puhastusainega

Meie igakevadine terrassihooldus näeb välja selline: esmalt jälgime ilmateadet ja tunneme rõõmu, kui lubatakse kahte-kolme järjestikust vihmavaba päeva. Sest siis saab hakata terrassi vuntsima! Esmalt pühime terrassi korralikult talve jooksul kogunenud sodist ja prahist puhtaks. Eriti hoolas tuleb olla soonelise terrassiga, sest just sinna vahele sätib ennast parasjagu talvekõdu, hallitust ja sammalt. Kui kuivpuhastus tehtud, järgneb pesu. Selleks on hea valada spetsiaalne terrassi puhastusvahend suuremasse pritspudelisse ja kanda puidule. Terrassi puhastusvahendid on harilikult seebikivipõhised ja võivad söövitada, seega alati kaitsekindad kätte! Puhastusvahendil tuleb lasta mõnda aega toimida, vastav juhend on alati pakendil kirjas. Kui seismisaeg täis, siis küürimisharjaga (traathari kriibib puitu, kasuta pehmemate harjastega abivahendit) üle hõõruda ja survepesuriga maha pesta. Kui survepesurit majapidamises pole, saab hakkama ka voolikuga. Nii või teisiti tuleb terrass pesuvahendist võimalikult puhtaks saada, et nad õliga omavahel reageerima ei hakkaks.  Survepesuriga pestes ei tohiks vett pihustada liiga lähedalt ega maksimumsurvega, see võib pehmet puitu kahjustada. Leebelt, kuid korralikult loputades saab parima tulemuse.

Kui põrand on pesust täiesti kuivanud, saabki hakata õlitama! Õli võib poest valida oma maitsele vastava: kas värvitud või toonitud. Just selline, mis sobib ja meeldib. Et meie eesmärk on tekitada kergelt vanunud efekt, õlitame värvitu vahendiga. Aga väga kenad on ka sõprade juures nähtud pruunid, hallid ja mustad terrassid. Õli on kõige parem peale kanda pintsliga. Sega enne õlitama asumist õlipurgi sisu läbi ja korda seda tegevust ka õlitamise ajal. Jälgida tuleks, et õlikiht saab ühtlane ega tekiks loike. Pehme lapiga üle hõõrumine aitab õlil ühtlaselt pinnale jaotuda.

Ja ongi valmis! Oleme lasknud terrassil kuivada u 12 tundi ja selle aja jooksul püüdnud mitte laudadel kõndida ega tõsta sinna mööblit ega lillepotte. Olen aru saanud, et ühest korralikust õlikihist täesti piisab ja sellega küllastatult on terrass taas kasutusvalmis ning värske vähemalt aastaks.

Aiamööbli kevadine hooldus

Ka puidust aiamööbel, eriti kui ta on talvel õues seisnud, vajab nii esteetilisust kui eluiga silmas pidades kevadist hooldust ja värskendust. Nagu terrassi puhul, koosneb siingi protsess kahest etapist: puhastamine ja õlitamine.

Tarvis läheb:
-puitmööbli puhastusvahendit või lihtsalt nõudepesuvahendit
-pehmet küürimisharja või švammi
-vajadusel liivapaberit
-puiduõli
-pintslit, olenevalt mööblist kas laiemat või peenemat

Kui aiamööbel on väga määrdunud või kahjustustega nagu hallitus või sammal/vetikad, tuleks puhastamiseks kasutada spetsiaalset puidu puhastusvahendit. Hästi sobib seesama puhastusvahend, mida kasutatakse terrassigi pesuks. Kui on tarvis, võib vajalikud kohad ka kergelt peene liivapaberiga üle lihvida. Üldjuhul aga aiatoolid ja -lauad nii mustad siiski pole ja mina olen nad ära pesnud lihtsalt tavalise nõudepesuvahendi ja pehme svammi või pehmete harjastega küürimisharjaga. Seejärel korralik loputus voolikuga ja kuivama! Enne õlitamist peab mööbel olema läbinisti kuiv. Puidukaitseõli on mööblile hea kanda pintsliga. Jälgida tuleks, et õlitamisliigutused järgivad puidusüüd ning et hooldatud saavad kõik puitosade küljed, vahed ja praod. Liigse õli saab eemaldada pehme lapiga, kuid enne võiks 10-15 minutit imendumist oodata, et oleks ikka näha, mis on üleliigne ja mis mitte.  Olenevalt aiamööbli seisukorrast võib õlitada mitu korda. Teinekord on puidupind väga poorne ja imab ahnelt õli. Järgmise õlituskorra võib teha sis, kui eelmine on täiesti kuivanud. Täpset kuivamisaega on keeruline öelda, kuna see sõltub meie heitlikust ilmastikust. Laias laastus võib kuluda 12 tundi.

Eelnev jutt puudutas õlitatud ja immutatud aiamööblit. Kui tegu on värvitud puitpindadega, siis tuleb kahjustatud kohad muidugi üle värvida või puhastada vanast värvist kogu pind ja katta uue ning värskega.

Taimekastid

Ei tea, kus ma küll varem elanud olin, aga alles sel aastal avastasin, et puidust taimekastide ja kasvuhoone puitosade hooldamiseks on spetsiaalne õli. Tegu naturaalse koostisega mürgivaba puiduhooldusvahendiga, millega kokkupuude on söögitaimedele täiesti ohutu. Nüüd on kõik mu ürdikastid samuti õlitatud-värskendatud ja loodetavasti peavad vastu veel palju aastaid.

Mis muud, kui ilusaid terrassi ja aiamööbli hooldamiseks sobivaid ilmu ja mõnusat toimetamist kevadises aias!

Teksti ja piltide autor on Mari-Liis Ilover www.mariliisilover.ee
ePrismast leiad kõik vajaliku oma terrassi ja puitmööbli eest hoolitsemiseks: survepesurid, terrassipuhastusvahendid, puidukaitsevahendid, ja kui aiamööblit või terrassiplaate vaja, siis vaata ka siia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *