Mäletad, kui aasta alguses siin seda Eesti toidu lugude sarja alustasime? Esimeseks võtsime arutada, et mis see Eesti/eesti toit siis ikkagi on. Kas Eesti toit peab olema kasvanud Eestis või valmistatud eestlaste poolt? Peab ta olema valminud põliste Eesti tavade põhjal või vastama eestimaalase maitsele? Päris keeruline lugu, aga jutu lõpuks jõudsime arusaamisele, et kõik, mis siinmail siinsete inimeste poolt valmistatud, on ikka Eesti toit. On ju aegade jooksul läbi käinud nii erinevad rahvad, kombed kui maitsed ning paljugi kaugete maade kraami ja tavasid ka siin omaks saanud. Ehe näide kaugete maade maitsetest, mis kodumaal kohanenud, on kimchi.
Ükskõik millist menüüd popimates tänavatoidukohtades uudistama satud, kimchi on peaaegu igal pool esindatud. See tervislik koreapäraselt fermenteeritud salat on nüüd ka siinmail avastatud ning ime siis, et ka meie oma eesti tüdrukute poolt ette võetud.

Mitut sorti kimchit valmistav ettevõte Fermency sündiski kahe lapsepõlvesõbra – Mirjami ja Maria – katsetustest teha ise oma kimchit. Kuigi kimchi kodumaal Koreas on peamiseks kimchi tooraineks hiina kapsas, hööveldasid Mirjam ja Maria esimese satsi kimchit valmis hoopis meie oma valgest peakapsast. Toote nimeks sai Krimchi ja tootja nimeks Fermency.

Mirjami ja Maria kätetööst on Prisma valikus täna saadaval nende esimene lapsuke ehk peakapsa kimchi nii tavaversiooni kui eriti vürtsikana, traditsiooniline hiinakapsa kimchi ning eriti põnev ja ainulaadne leiutis: suitsune kimchi lillkapsaga.

Aga mis see kimchi siis õigupoolest on? Koreas tuntakse ja tehakse kimchit juba aastatuhandeid. Fermenteerimine on üks iidsemaid toidu säilitamise viise, mis omal ajal ilmselt tooraine ja looduse soodsas koostöös sündis. Peamiseks tooraineks on üldiselt hiina kapsas, mis esmalt soola, vürtside ja lisanditega läbi hõõrutakse ning seejärel teatud ajaks hapnema jäetakse. Kõlab nagu meie oma hapukapsas, maitseb aga suisa tulisemalt. Ühtmoodi kasulikud on seedimisele ja üleüldisele enesetundele aga mõlemad, sest fermenteerumise eest hoolitsevad piimhappebakterid on kasulikud meie headele kõhubakteritele ja seeläbi ka kogu tervisele.

Mida aga kimchist teha? Tõeline kimchifänn vitsutab seda särtsakust otse purgist. Muidugi saab kimchiga valmistada autentseid aasia roogasid, kus kimchit millegagi asendada ei anna, aga niisamuti võib kimchiga ergutada ka täiesti tavalisi toite alates soolastest pannkookidest ja kuumadest võileibadest kuni pelmeenide, nuudlite, pajaroogade ja köögiviljasalatiteni. Mirjam ja Maria on Fermency kodulehele koondanud põneva valiku retsepte, mis lausa kutsuvad seda vürtsikat lisandit ostukorvi panema ja kodus katsetama asuma. Vaata ahvatlevaid kimchiretsepte siit ja osta oma kimchipurk siit! Särtsakat söögiisu Krimchi kimchiga!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *