Alanud aiandushooajaks on meile blogisse appi tulnud toiduajakirjanik ja aiandusentusiast Mari-Liis Ilover. Küllap oled märganud tema ahvatlevaid retsepte ja isuäratavaid toidujutte, aga kas teadsid, et Mari-Liisil on Põhja-Eesti männimetsade vahel armas aiake, kus ta juba aastaid toimetab ning oma pere silma- ja kõhurõõmuks lilli ning söödavat kraami kasvatab? Aastatega aiamaalt ammutatud kogemusi jagab Mari-Liis tänavu kevadest sügiseni meiega siinsamas blogis. Nõuandelugude sarja juhatab sisse pikk ja põhjalik õpetus, kuidas valida aiatööriistu. Annamegi nüüd sõnajärje Mari-Liisile!

Aiatöödega alga! Kuidas valida ja hooldada aiatööriistu?


Kevadehõngulises aias jätkub tööd alati. Riisumine, okste lõikamine, peenarde tegemine, istutamine-külvamine, kastmine – tegemist jagub küll ja veel. Olgu su aed siis aknalaual, rõdunurgas või suurel maalapil, tööriistad on mulla ja taimedega tegelemiseks vajalikud igal juhul. Aiatööriistade valik on lai ja mitmekesine, enne ostu tegemist kaalu, millised vahenditest just sulle vajalikud on, kas ja kuidas nad just sinu aias töötamist hõlbustaksid. Lisaks on hea läbi mõelda, kuidas juba soetatud abilisi hoiustada ja hooldada.

Aiatööriistade valik

Heidame pilgu peale põhilistele käsitööriistadele, mida sul võib aias toimetades tarvis minna.

Reha. Üks esimesi kevadtöid on harilikult talvekõdu ja taimejäänuste riisumine. Rehata seda teha ei ole võimalik. Reha ostmisel uuri selle otstarve ja valmistusmaterjali. Kui sul on väike aed ja/või hoiustamiseks vähe ruumi, vali universaalne reha. Suurema aia ja erinevate tööde tegemiseks saad end varustada nii muru-, lehe-, sambla- kui muude spetsiaalsete rehadega. Reha läheb vaja ka peenarde juures nende hooldamisel-puhastamisel ja tasandamisel. Suure muruala ja rohke lehemassi riisumiseks vali suur ja lai neljakandilise otsikuga reha. Painduvad piid on praktilised ja mugavad, lehed ja oksad neisse ei takerdu. Lehvikukujulise reha pikad ja painduvad piid ennetavad samuti aiamaterjali takerdumist, niisamuti suurendavad riisumisulatust. Klassikaline lühemate piidega raudreha on hea oksarisu või pika lahtise muru riisumiseks. Lisaks saab seda suurepäraselt kasutada pinnase tasandamiseks ja peenarde tegemisel.

Labidata ei õnnestu ükski kaevamistöö. Lisaks kulub see abimees ära pinnase ja materjalide ühest kohast teise tõstmisel, muruservade piiramisel, peenraäärte lõikamisel ning istutamisel. Terava servaga labidad on heaks abimeheks pinnase kaevamisel ja uute peenarde rajamisel, kuna terav otsik läbistab ka tugevamat pinnast ja tihedat murukamarat. Nelinurksete labidatega on hea kaevata auke, kobestada mulda ja komposti, teisaldada pinnast ja muud aiamaterjali, kaevata ümber juba kasutuses olevaid peenraid ja istutusalasid ning teha auke istutavate taimede jaoks. Sirge ja terava lõikamisäärega labidas on hea abimees muru- ja peenraservade ääristamisel.

Labida (tegelikult ka kõigi teiste aiatööriistade) valikul pea silmas selle ergonoomilisust, vali oma pikkusele ja kaalule vastav mudel ja kaal, et mitte seljale liiga teha.

Aiaharki läheb vaja lehtede, heina, komposti ja mu aiamaterjali tõstmiseks, segamiseks ja ümber pööramiseks. Lisaks on hark hea abimees kõva pinnase kaevetöödel. Kergemad ja väiksema suurusega alumiiniumhargid sobivad pisemates aedades ja kõigile aednikele, ka habrastele naistele. Sellistega on hea tõsta aiajäätmeid ja muud aiamaterjali ning kobestada ning teha kergemaid kaevetöid. Kui pinnas on kõva kivine ning materjalid rasked, vali tugev ja raske rauast aiahark.  Et hargiga töötamine on paras füüsiline koormus, on väga oluline pöörata tähelepanu ergonoomilisusele, vali enda kehatüübile ja jõule sobiv abiline.

Kobestajat (ehk käsikultivaatorit) on vaja eelkõige kevaditi, talv läbi seisnud ja paakunud peenarde kobestamiseks ja mulla pööramiseks. Kobestajaid on saadaval nii pikema kui lühikese varrega. Pika varrega kobestajaga on mugavam hooldada suuremat pinda, väike käsikobestaja aga tuleb kasuks, kui on vajalik taimede vahel täpset tööd teha või lihtsalt kobestada väiksemat pinda. Eriti tugevate kobestajate terad on valmistatud süsinikterasest, väikseimad ja kergeimate piid on aga plastmassist. Mõlemad on omal kohal erinevate kobestustööde tegemisel, kaalu otstarve läbi ja vali endale sobivaim!

Korralik kõblas on taimede hooldamisel, eelkõige rohimisel, asendamatu.  Laiem ja robustsem kõblas on hea köögiviljade eest hoolitsemisel, õrnad lilled ja teised hapramad aiaasukad on rõõmsad, kui nende ümber töötab täpsem ja peenem kõplatera. Nii nagu kobestajate puhul, on ka kõblastel võimalik valida pika- ja lühikesevarreliste vahel. Et kõblas ja kobesti leiavad aitöödel sageli kasutust üheskoos, on nutikas osta kaks-ühes toode, mille ühes otsas harudega kobesti, teises aga lameda või peenema otsaga kõblas.

Umbrohunapsikuga saab maast koos juurega tõmmata tülikaid umbrohtusid nagu võilill või ohakad, mille lõplikuks eemaldamiseks muud viisi polegi, kui juurega väljakiskumine. Ergonoomilise käepidemega, teleskoopvarre ja lihtsalt käsitletav napsikuga töötamist naudivad lapsedki.

Puude ja põõsaste võra kujundamise ja hoolitsemise teevad lihtsaks spetsiaalsed oksalõikurid ja käsisaed. Väikeste oksatangidega saab pügada ja lõigata paksemaid rohtseid oksi ning peenemaid puitunud võrseid ja oksi. Pikema varre ja jämedamate teradega oksalõikurid on head paksemate okste eemaldamisel. Eriti praktiline aednik valib teleskoopvarrega oksalõikuri, milleta ulatub redelit kasutamata ka kõrgemalasuvate oksteni. Lõikurite puhul on vajalik tähelepanu pöörata, kas abimees on alasiga või vaheliti liikuvate teradega. Vaheliti terad sobivad paremini värske puidu lõikamiseks, alasiga tööriist tuleb kasuks kuivanud või väga tugevate okste lõikamisel.

Oksakääridele on alati märgitud, kui jämedate okste lõikamiseks konkreetne toode mõeldud on. Kui lõikamisele kuuluvad oksad on paksemad, kui oksalõikur võimaldab, võta appi väike ja mugav kokkupandav oksasaag.

Voolik ja erinevad kastmisotsikud kuuluvad iga aiapidaja baasvarustusse. Muidugi saab ka kastekannuga taimi kasta, ent kui peenramaa on kraanist kaugel või kastetav pind suur, on voolikuta töötamine tülikas ja füüsilisest koormav. Liitmikega saad omavahel erineva pikkusega voolkuid ühendada, niisamuti on liitmikud vajalikud vooliku ühendamiseks ühest otsast kraani, teisalt otsikutega. Otsikuid saab reguleerida vastavalt sellele, millist dušši taimed parasjagu vajavad – kas tugevat juga või kerget piserdust. Voolikuga ühendatud vihmuti teeb oma tänuväärset tööd janust aeda kastes, lastes sul samal puhata või tegeleda millegi muuga. Vihmuteid on nii suurtele kui väikestele aiapindadele, nii ristküliku- kui ringikujuliseks kastmiseks. 

Teksti ja piltide autor on Mari-Liis Ilover www.mariliisilover.ee
Vaata aiatööriistade videot ka Prisma Instagramis ja Mari-Liisi Instagramis!
Laia valiku aiatööriistu ja muud aianduseks vajalikku leiad Prisma Aiast ja ePrismast.
Järgmisest Mari-Liisi nõuandeloost saad lugeda, kuidas aiatööriistade eest hoolt kanda.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *