Kui oled poes sparglit piielnud, aga ostmist edasi lükanud, sest ei oska nende roheliste vartega õigupoolest midagi peale hakata, siis on see lugu just sulle. Spargel on võrratu kevadine köögivili, millega tasub igal juhul tutvust teha, kasvagu ta sul siis koduaias või oodaku sind poeletil.

Kui näiteks Kesk-Euroopas peetakse sparglit kevade oodatuimaks hõrgutiseks, millele isegi spetsiaalseid pidustusi ja festivale korraldatakse, siis meie kandi suhe on selle varrega veel kõhklev. Ikka veel tuleb osadele üllatusena, et sellestsamast pontsakast kimbust, mis poeletil ostmist ootab, võib lillepeenras terve kohev aspraraagusepõõsas kasvada. Aga egas eestlasel ilu patta panna sünni! Või siiski?


Et sparglist silmailu asemel toiduelamust saada, tuleb see varajane tärkaja aiamaalt esimesel võimalusel üles noppida. Sõltuvalt ilmaoludest ja kasvukohast võiks sparglivarred söögiks ära korjata siis, kui maapealne osa on 5-10 cm pikkune. Kui aga peenras säärast rõõmu oodata ei ole, too spargel koju Prisma köögiviljaosakonnast. Kuidas sparglit söögiteoks ette valmistada, kirjutasime eelmises jutus.

Spargli klassikalisteks kaaslasteks on munast ja võist rammus Hollandi kaste; keedetud või pošeeritud muna; suitsu- või soolalõhe, aga ka valge kala; krõbe peekon; õhkkuivatatud sink prosciutto crudo, värske kartul, kirsstomatid. Spargli maitsel aitavad esile astuda või, muna, tsitrused ja valge pipar, ürtidest basiilik, petersell, karulauk, aed-harakputk, münt.

Meie kolm soovitust spargliga esimest korda tutvust teha on spargel tsitruseline võikastmega, spargel Hollandi kastmega ja ürtide ning sidrunimahlaga kiirmarineeritud spargel. Need lihtsad retseptid lasevad esile tõusta spargli mahlakal sisul ja iseloomulikul maitsel.

Kevadele kohaselt passib spargel ka salatitesse, näiteks jahedasse õhtusse sobivasse sooja spargli-kirsstomatisalatisse kui oliividest ja värskest kartulist toekust ammutavasse tsitruselisesse spargli-kartulisalatisse.

Kobedamat kehakinnitust pakub nii spargli-toorjuustupirukas kui hiliseks hommikueineks sobilikku munapudru ja spargliga täidetud hot dog. Sparglist saab isegi suppi ja omletti, risotost ja nuudliroast rääkimata.  

Kas oled spargliga juba tuttav? Kui jah, siis mis on sinu lemmikviis spargli valmistamiseks?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *