Eelmises aialoos jagas Mari-Liis nõuandeid, millistest tööriistadest aias enim abi on. Siinses loos tuleb jutuks, kuidas juba olemasolevate aiatööriistade eest hoolt kanda, et nad sind kaua ja korralikult teeniksid.

Juba sügisel, kui aed sätib talveunne ja aiatööriistad teenitud hingetõmbepausile, tuleks tööriistad puhastada nii mullast, taimejäänustest kui võimalikust roostest.

Kui see samm siiski ununes, siis kevadel pole sugugi hilja oma tublid abilised üles vuntsida ja töökorda seada.

Puhastamine. Kõige õigem on puhastada tööriistad kohe peale kasutamist. Väikesed abimehed nagu kõplad ja kobestid, käsisaed, käärid ja oksalõikurid raputa aiajäänustest ja mullast puhtaks ning tõmba lapiga üle. Kui on teada, et tööriist jääb pikemat aega järgmist kasutuskorda ootama, pese nad vee alla puhtaks, kasutades vajadusel puhastusvahendit. Kuivata hoolikalt ja tõsta kuiva hoiuruumi. Hea on tarvikuid enne hoiustamist õlitada või määrida sisse roostevastase kaitsega.

Õlitamine. Et tagada sujuv töö ja pikk kasutusiga, tuleb aiatööriistade terasid, liitekohti ja vedrusid aeg-ajalt õlitada. Eriti oluline on see neid pikemat aega hoiustades. Või siis kevadel tööriistu panipaigast välja võttes, enne esimest kasutuskorda. Väike sissekreemitamine aitab eemal hoida rooste ja tagab liikuvate osade töökorras olemise.

Õlitada tuleks ka tööriistade puidust osi, näiteks varsi. Pese varred, lase täielikult kuivada ja hõõru sisse lapile kantud linaõliga.

Teritamine. Teradega aiatööriistad vajavad korrapärast teritamist. Teritamine on loomulikult oluline su enda töömugavuse seisukohalt, kuid ei tasu unustada, et teravad tööriistad kahjustavad vähem lõigatavat taimematerjali, näiteks puuokste lõikekohti. Terita vaid korralikult puhastatud terasid! Teritamiseks sobib hästi teemantviil. Väiksemate ja õhemate teradega saab kenasti hakkama kodune noateritaja. Suuremad teritamist vajavad aiatööriistad on hea aeg-ajalt viia hooldusse terituskotta.

Rooste. Kui tööristade metallosi kimbutab rooste, asu koheselt tegudele, et pahalase levikule kiiresti piir panna. Pese roostetanud pind puhastusvahendiga ja loputa puhta vee all, kuivata korralikult. Hõõru seejärel liivapaberi või terasvilla abil rooste maha.

Aiatööriistade hoiustamine

Tööriistade hoiustamisel tasub silmas pidada, et nad ei jääks kuurinurka või panipaika üksteise otsa hunnikusse, nõnda võivad varred ja muud osad painduda ja teravad osad üksteise vastu hõõrudes nürineda. Kõige lihtsam ja mugavam on riputada puhastatud tööriistad panipaiga seinale, nii et kumbki ots maapinnaga kokku ei puutuks, igaüks oma nagi või konksu otsa. Et vältida hallituse ja rooste teket, peab hoiuruum olema kuiv.

Aiatööd sujuvad õigete ja hooldatud tööriistade abil oluliselt kiiremini ja hõlpsamalt. Niisiis, vali oma vajadustele ja aiale vastavad abimehed ning ära unusta nende eest hoolitseda. Nõnda teenivad nad sind kaua ning koostöös loote igal saabuval aiahooajal taas nauditava tulemuse.

Teksti ja piltide autor on Mari-Liis Ilover www.mariliisilover.ee
Loe, milliseid aiatööriistu Mari-Liis igapäevaselt kasutab ja sullegi soovitab, siit.
Vaata aiatööriistade hooldamise videot ka Prisma Instagramis ja Mari-Liisi Instagramis!
Laia valiku aiatööriistu ja muud aianduseks vajalikku leiad Prisma Aiast ja ePrismast.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *