Juustusõprade seas hästi tuntud Andre Farmi juustud sündisid pererahva armastusest oma Mummukeste vastu. Milline on aga Andre Farmi juustude eellugu ja kuidas pererahvas piimamüügist juustutootmiseni jõudis, saad lugeda seekordsest Eesti väiketootjaid tutvustavast blogiloost.

Kuigi Andre farm on täna tuntud ennekõike juustutootjana, on pererahval talupidamine veres juba viiendat põlve. Tänase peremehe Aivar Alviste ettevõtlikud esivanemad tõid oma tallu uuendusmeelsust juba esimese Eesti ajal, kui loomi joodeti tol ajal innovaatilistest automaatjooturitest ning põldudelgi katsetati lisaks esiisade tarkusele uusimaid agrotehnilisi võtteid.
Andre farm on tegutsenud alates 1999. aastast, kui alustati 20-pealise lehmakarjaga. Sellest tagasihoidlikust numbrist on tänaseks saanud juba 390 looma, keda lüpsavad neli moodsat Lely lüpsirobotit. Kui Andre farm piimataluna alustas, oli kõige lihtsam ja loogilisem piim  kokkuostu saata, õieti teadmatagi, mis sellest piimast edasi saab. Pererahva kiindumus oma lehmadesse – Mummukestesse – pani aga soovima enamat kui lihtsalt piima müük suurtööstusele. Nii alustatigi 2015. aastal juustu valmistamisega. Täna ongi Andre farm tuntud ennekõike oma Gouda tüüpi, erinevate maitsete ja laagerdusaegadega kvaliteetjuustude poolest. Veidi enam kui viie aastaga on omaaegne piimatalu hakanud pakkuma meeldejääva maitsebuketiga juustusid, mis võidavad aastast-aastasse  nii rahvusvahelistel kui kodumaistel konkurssidel kõrgetasemelist tunnustust, juustusõprade heakskiidust rääkimata.  

Auhindadega pärjatud juustude edu saladuseks on pererahva soov pakkuda parimaid maitseid pühendunud juustusõpradele. Andre juustud valmivad täispiimast ning kogu juustuteo ajal pööratakse tähelepanu sellele, et piima täisväärtuslikud omadused ka lõpptootes säiliksid. Juustud küpsevad traditsiooniliselt laagerdusruumis puust riiulitel neile loomuomases keskkonnas. Juustude küpsusaste ulatub laagerduseta juustudest kuni 12 kuise laagerduseni ning Prisma kauplustes on neist saadaval Andre Classic, Musc, Grand, Prima, Prima Old.

Sõltuvalt laagerdusastmest sobivad Andre juustud nii võileivakatteks kui suupisteks juustuvaagnal. Parimatest juustudest saab erilise maitseelamuse ka fondüü kujul, mille retsepti Andre Farmi perenaine Erika Pääbus meile lahkesti jagas:

Juustufondüü Andre farmi moodi:

1 keskmise suurusega fondüüpott või soovitavalt mittenakkuva kattega paksupõhjaline pudrupott.

1 küüslauguküüs

100 ml valget veini vastavalt koka maitse-eelistustele

Head peenetekstuurilist maisijahu

250-300 g Andre Classic juustu

100-150 g Andre Prima Old juustu

Maitse järgi värskelt jahvatatud musta pipart

Soovi korral veidi jahvatatud muskaatpähklit

Vajuta küüslauguküüs suure kööginoaga lamedamaks ja määri sellega fondüüpoti siseküljed kokku ning jäta küüslauk samuti potti. Lisa vein ja pane pott tulele. Tükelda juustud umbes sentimeetri suurusteks kuubikuteks Lisa veini lusikaga segades maisijahu ja juustukuubikud. Kui juustud hakkavad rohkem sulama, jätka segamist ning vajadusel keera kuumust vähemaks, et fondüü ” üle ei keeks. Kui segu on ühtlaselt sulanud, lisa jahvatatud must pipar ning soovi korral ka veidi muskaatpähklit.

Naudi fondüüd kuumalt, kastes sellesse meelepäraseid lisandeid nagu näiteks krõbedad ciabattaviilud, brokkoli- ja lillkapsaõisikud, porgandi või sellerikangid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *