Spargel on kevadine maiuspala, mis maitseb ühtviisi hästi ükskõik millisel viisil valmistatuna: rösti seda siis ahjus, prae pannil, auruta potis või grilli restil. Mida aga spargli valmistamisel arvestada? Siin on sulle mõned näpunäited, et sparglitegu alati õnnestuks.

Sparglit ostes pea meeles, et tegemist on õrna ja kiiresti kvaliteeti kaotava köögiviljaga. Kui spargel juba koju toodud, püüa see peatselt toiduks valmistada, seni aga hoia sparglit külmkapi köögiviljasahtlis niiskesse köögirätti mähituna. Spargli parimad omadused toovad esile lühike küpsetusaeg, kerge maitsestamine ning delikaatsed lisandid. Kevadiselt delikaatne spargel ei ole tooraine, millega peaks vängeid maitseid ja keerulisi valmistusviise katsetama.

Sparglit saab valmistada mitmel erineval moel, kuid ettevalmistus on alati ühesugune:

  1. Loputa sparglivarred kergelt üle ja kuivata need, patsutades varsi kergelt köögirätikuga
  2. Murra või lõika ära varre alumine puitunud osa. Sparglivarre alumist poolt kergelt painutades murdub see just õigest kohas, kus lõpeb puitumine ja algab hõrk, söödav osa
  3. Kui spargli koor tundub paks ja kiuline, koori vars köögivilja koorimisnoaga. Teinekord piisab ka ainult ainult alumise poole koorimisest. Koorides ole ettevaatlik, et mitte vigastada kõige hõrgumat osa – spargli otsas olevat nuppu.
  4. Puitunud varreosadest ja koortest keeda köögiviljapuljong, mis sobib näiteks maitsva risotto põhjaks

Spargli keetmine

Spargli keetmiseks on kõige mugavam kõrge ja kitsas pott, kuhu sparglid pigem püstises asendis sisse mahuvad. Eriti hästi sobib selleks spetsiaalne sparglikeedupott, mille sees on sangaga välja tõstetav metallist kurnamisvõrk. Kasutada võib ka spagetikeedupotti või roostevabast terasest silinderjat kannu. Muidugi saab hakkama ka tavalise keedupotiga. Pane tähele, et spargel tuleb keeduvette panna alati varreosa allpool ning ladvanupud pigem veest välja jätta, sest need küpsevad piisavalt ka veepinna kohal olevas veeaurus ja varsi mööda ülespoole liikuvas kuumuses. Spargli keetmisaeg sõltub varte paksusest ja sellest, kas sa koorisid sparglit, aga paarist minutist peaks igal juhul piisama. Üle keedetud spargel on peamine põhjus, miks sparglist tihti vääriliselt lugu pidada ei osata, tegelikult ei ole süüdi see õrn maiuspala, vaid hoopis hooletu kokk.

Grillitud või röstitud spargel

Grillitud spargel on kindla peale minek. Ei ole midagi mõnusamat, kui hooaja esimesel grilliõhtul erkrohelisi sparglivarsi krõmpsutada! Enne grillimist pintselda sparglivarsi kergelt õliga, seejärel grilli keskmisel kuumusel paar minutit ning puista peale veidi soolahelbeid. Spargli grillimisel on tõhusaks abimeheks spetsiaalsed sparglinäpitsad, millega neid ulakaid varsi kuumal grillil lihtne pöörata. Kuna sidrun on spargli parim sober, pane grillile ka paar põiki poolitatud sidrunit ning pigista kergelt karamellistunud pinnaga sidrunit serveerimisel sparglivartele.

Samal viisil tuleb toimetada ka röstitud spargliga. Pintselda küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laotud sparglivarred vähese õliga, lisa soovi korral varte alla paar õhukest sidruniviilu ja rösti spargleid ahjus 180 kraadi juures umbes 5 minutit. Maitsesta soolahelveste ja vähese musta pipraga.

Tubastes oludes saad sparglile toredad grillitriibud saad sparglile grillipanni kasutades. Enne grillpannile asetamist määri sparglit kergelt õliga, peale pannil grillimist puista peale soolahelbeid.

Praetud spargel

Pannil praadimine on kõige lihtsam viis spargli valmistamiseks. Kuumuta pannil veidi õli ja prae spargleid paar minutit mõlemalt poolt. Võid pannile lisada ka paar õhukest sidruniviilu ja panni praadimise ajaks kaanega katta. Nii aurutab sidrunitest imbuv mahl sparglivarred delikaatselt läbi. Lõpuks veel spargli peale veidi soolahelbeid ja imelihtne gurmeeõhtusöök ongi valmis!

Hooaja esimene spragel maitsebki kõige paremini just niimoodi, lihtsal viisil valmistatuna. Kui aga sparglit küllaga käes ja katsetamislusti jagub, leiad meie järgmisest loost veel  isuäratavaid spargliroogade retsepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *