Kevad on taimedega toimetamise aeg, olgu need siis toa- või rõdutaimed, peenralilled, maitsetaimed või köögiviljad, puudest-põõsastest rääkimata. Taimed vajavad tärkamiseks, õitsemiseks ja viljumiseks hapnikku, valgust, vett ja mulda. Milline on aga hea muld ja kas see sobib kõikidele taimedele ühtviisi hästi?

Meie käesoleva hooaja esimeses aialoos kirjutamegi lähemalt erinevatest muldadest ja nende omadustest. Edukaks taimekasvatuseks ei piisa maja tagant metsast tuppa toodud pinnasest või aiamaa üleskaevamisest. Iga taimerühm vajab just oma vajadustele vastava koostisega mullasegu.  

Õitsvad toalilled ja rohelised toataimed vajavad erinevat mulda. Neist esimese puhul tagavad mullas olevad toitained  rikkaliku õieilu, teisel puhul aga lopsakad ja läikivad lehed.
Koostiselt ehk nii struktuurilt kui toitainete sisalduselt erinevad ka kaktuse-, orhidee- ja tsitrusepuude muld.
Taimede ettekasvatuseks ja külviks tuleb valida spetsiaalselt külvikastidesse ja pottidesse sobiv peeneteraline külvi- ja pikeerimismuld, mis koosneb kasvuturba ja liiva segust.
Maitsetaimede toas, rõdul või aiamaal kasvatamiseks sobiv ürdimuld sisaldab maitsetaimede õrnu juuri tugevdavat huumust ning taimset maheväetist.
Amplitesse, lillepottidesse, rõdukastidesse, aga ka lillepeenrasse sobib suvelillede muld, mis tuleb juba pakis eelnevalt väetatud ja lubjatud kujul. Suvelillede mulla õhuline ja kerge struktuur võimaldab juurtel hõlpsasti hapnikku ja toitaineid hankida, imab hästi vett ning niiskub ühtlaselt. Mullas sisalduv väetis hoolitseb ka hajameelsema aedniku taimede õitsele aitamise eest.
Tomatid, kurgid, paprikad, baklažaanid ning muud toitainerikast mulda vajavad köögiviljataimed võib istutada otse kasvuturba kottidesse, mida on mugav kasutada nii rõdul, kasvuhoones kui peenramaal. Spetsiaalne kasvuturvas loob parima keskkonna taime elujõuliseks kasvuks ja rikkalikuks viljumiseks.
Kui aiamaa pinnas on liialt savine või liivane, sobib pinnase veepidavuse ja toitainete sisalduse parandamiseks ning peenramaa ettevalmistamiseks must aiamuld.
Rododendronid, asalead, hortensiad, põõsasmustikad  ning okaspuude istikud vajavad happelist kasvualust, milleks sobib spetsiaalne rodo- ja okaspuumuld. Sedasama happelist mulda vajavad ka sügisel rõdukaste ja terrassipotte kaunistama asuvad eerikad ning kanarbikud.
Puude ja suurekasvuliste põõsaste kasvatamiseks tuleb valida suureteralisem, võimalusel pressturvast sisaldav muld, milles istiku juured kergemini istutusaugust edasi hargneda saavad. Pressturvas imab omakorda vett ning vabastab seda aeglaselt ka kuivemal ajal.
Väiksemad põõsad ja muud üldlevinud aiataimed võib istutada puusöega rikastatud musta mulda. Mullale lisatud puusüsi parandab mulla struktuuri ning ergutab taimedele kasulike mikroorganismide elutegevust, aitab siduda toitaineid ning vett et neid siis pikkamööda taimede tarbeks eraldada.  

Õige toitainete ja mikroorganismide sisaldusega ning sobiliku struktuuriga muld on esimene tingimus, mida sinu taimed uut hooaega alustades vajavad. Tee siis tark valik ja paku oma taimedele parimat!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *