Pajumäe talu piimatooted on üle Eesti niivõrd hästi esindatud ja tuntud, et võiks lausa arvata, justkui oleks tegemist päris piimatööstuse mõõtu ettevõttega. Tegelikult algas Pajumäe lugu aga ühest lehmast ja Žiguli pagasiruumis koju veetud vasikatest.

Abja-Vanamõisa maadel asuva Pajumäe talu sai Arvo Veidenbergi vanaisa riigilt poegade Vabadussõjas osalemise eest. Õnnelikel algusaastatel rajatud sajapealine õunapuuaed oli põhjuseks, miks segastel sõjajärgsetel aegadel küüditamishirm pererahva talust lahkuma sundis. Kuuekümnendate algul tallu tagasi pöördudes taastati vahepeal lagunema kippunud taluhooned ning võeti pere elatamiseks majapidamisse esimene lehm. Nii said piimakraami lauale nii vanapere kui ka kahe poja pered. Ettevõtlik pererahvas kogus kapitali tol ajal kombeks olnud roosikasvatuse ja lillesaagi Novgorodi turul müümisega.  

1989. aastal tuli teha ostus, kas jätkata õunapuuistikute ja roosikasvatusega või leida uus tasuv tegevusala.  „Mõtlesime, et piimakari peaks sobima. Lehmi ja mullikaid ei jõudnud osta, tõime algul Tihemetsast, Seljalt ja Piistojalt kümme vasikat. Žiguliga tõin kahe vasika kaupa, üks pea oli ühel, teine teisel pool,” kõneleb Arvo. Erinevalt ümbruskonnas levinud punast karva karjast eelistas Pajumäe talu hea piima-anniga musta-valgekirjut holsteini tõugu. Piimakari tasuski end peatselt ära. Teenitud raha eest suurendati karja, ehitati vanale laudale katus ja hakati uut lauta ehitama. Et ehitada odavamalt, tehti Eesti esimene omalaadne külmlaut. Piimatalu ettevõtlikkust ei pärssinud ka 1998. aasta kriis, kui toorpiima müük järsult langes. Nüüd asuti toorpiimast jogurtit ja kohupiima valmistama ning olude sunnil seda sõiduautoga ostjatele laiali vedama.

Paljulapseline pere arendas talupidamist jõudumööda, otsides odavamaid võimalusi ning kohandades kasutatud seadmeid vajadustele vastavaks. Peatselt oli kohupiim ja jogurt müügil ka Viljandi, Pärnu, Valga ja Tartu turgudel, siis õnnestus kaup Tallinna Stockmanni kaubamaja letile saada. Uue sajandi hakul tuli ka tunnustus mahetootmisele ja –töötlemisele ning Pajumäe talu piimatooteid hakkas ehtima mahemärgistus. Tänaseks on Pajumäe talu Eestis mahepiimatoodete turuliider.

Pajumäe talu käibest 38 protsenti moodustavad erineva maitsega kohupiimad. Neile järgnevad 28 protsendiga juust ja rasvatooted ning 22 protsendiga toorpiim. Jogurtid oma 12 protsendiga on juba jäänud viimasele kohale. Valik kohupiimakreeme ja jogurtit on esindatud ka Prisma piimariiulis, niisamuti kui Pajumäe talu viimaste aastate uudistoode – ghee ehk mahevõist valmistatud puhas piimarasv. Indiast üle ilma levinud gheele omistatakse tervistavat ning seedimist toetavat toimet ning see sobib ühtviisi nii toidu valmistamiseks kui kuiva naha eest hoolitsemiseks. Ka Pajumäe ghee on Prisma sortimendis saadaval.

Vanaisa talust kaasaegse piimatalu üles ehitanud Arvo Veidenberg on nüüd ettevõtmise poegadele üle andnud. Talu tänaseks peremeheks on Maaülikooli põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise eriala lõpetanud Viljar (pildil). Tegemist jagub ka järgmistele põlvedele. Valminud on uus ja ruumikam tootmishoone, nüüd nõuab tähelepanu tootearendus. „Tee, mis sa teed, aga ole millegi poolest teistest parem,” on vanaperemees Arvo sõnum järeltulijaile.

Selle loo kirjutamisel kasutasime Pajumäe pererahva lahkel loal nende kodulehel olevat infot ja tsitaate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *