Eelmises blogiloos rääkisime Pajumäe talust, kelle tootepere hulka kuulub ka ghee ehk piimarasv. Võõrapärase nimetusega toode tekitas kohe küsimusi, et mis on ghee ja kuidas seda kasutada?

Ghee on puhas piimarasv, mida valmistatakse puhtast võist. Ghee valmistamiseks kuumutatakse võid pikka aega madalal kuumusel nii, et sellest eemaldub vesi, piimasuhkur ja piimavalk ning järele jääbki vaid puhas, laktoosivaba piimarasv ehk võiõli. Erinevalt tavalisest koorevõist ei vaja ghee säilitamiseks külmkappi ning kannatab kasutada ka kõrgel kuumusel praadimiseks.
Indias ajurveedilises köögis juba iidsetest aegadest kasutusel olnud ning sealt üle ilma levinud gheele omistatakse tervistavat ning seedimist toetavat toimet ning see sobib ühtviisi nii toidu valmistamiseks kui kuiva naha eest hoolitsemiseks. Ghee pikk säilivus, mitmekülgsed kasutusviisid ning soodsad tervisemõjud on põhjuseks, miks seda Indias ka vedelaks kullaks ning pühaks rasvaks nimetatakse.

Sarnaselt gurmeeköökides kasutatavale selitatud võile sobib ka ghee praadimiseks paremini kui puhas või, sest võis sisalduvad piimavalgu osakesed kipuvad kõrgel temperatuuril kõrbema ning toitu musta sademega rikkuma. Proovi gheega praadida näiteks kanafileed või valget kala ning lase ennast üllatada võluvalt omapärasel, kergelt hapukal ja pähklisel kõrvalmaitsel, mida ghee roogadele lisada võib. Muidugi sobib ghee eriti hästi India roogadesse, kus tihti on esimeseks etapiks erinevate vürtside kuumutamine kuumas õlis või ghees. Lisaks kõikmõeldavatele eksootilistele roogadele passib ghee ka sinu igapäevase pudru silma või sulatatuna soolase popcorni peale kallamiseks niisama hästi kui eriliselt hõrgu muna praadimiseks või munapudru valmistamiseks.

Loomulikult saab gheed ka ise valmistada, kuid veelgi lihtsam on poest koju tuua meie oma kodumaine toode – Lõuna-Eesti lopsakatel karjamaadel lustinud lehmade mahepiimast valmistatud Pajumäe talu ghee.

Oled sa gheega süüa valmistanud? Jaga oma kogemusi ka meiega!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *