Kitsejuustul on võrdselt ihkajaid kui vihkajaid. Neile viimastele ütleme julgustuseks, et kui juust muidu meeldib, tasub ka kitsepiimast valmistatule võimalus anda. Mitte kõik kitsepiimajuustud pole ühtmoodi vänged. Nagu juustude hulgas üldiselt, leidub ka kitsejuustude seas nii kangema karakteriga tegijaid, mahedama mekiga palasid kui nende kahe äärmuse vahele jäävaid ahvatlusi.
Ka Andri-Peedo kitsetalus valmistatakse üsna erineva iseloomuga kitsejuustusid. Neist kaks on saadaval ka Prisma valikus. Mahedamaitseline, 2 kuud küpsenud Caporale sobib ühtviisi nii võileivakatteks kui toidule lisamiseks. Sama talu valgehallitusjuust on aga tõeline maiuspala iseloomukama kitsejuustu asutajaile. Pealtnäha pehmeloomulise kera sametise valgehallituskooriku all on peidus ülimalt küps, kreemjas ja maitseküllane sisu, mis lahti lõigates juustutaldrikule või salatipadjale voolama kipub. Prisma juustuletistki leitavale valgehallitusjuustule on isuäratava retsepti loonud Andri-Peedo talukohviku peakokk Ursel Nõlvak, ahvatleva pildi jäädvustas Eesti Maitsete piltnik Lauri Laan.

Meeldejääva maitsevahelduse saab, kui annad teada-tuntud lasagnele suvikõrvitsa ja valgehallituskitsejuustuga uue kuue. Kasuta suvikõrvitsa-kitsejuustulasagnes helerohelise ja kollase koore ning tihke viljalihaga noori suvikõrvitsaid ja kreemise sisuga valgehallitusjuustu.

Teine Prismas saadaolev Andri-Peedo talu kitsejuust on kaks kuud küpsenud Caporale. Erinevalt eelmisest meelitab Caporale pigem maheda maitse ja argisemate kasutusvõimalustega. Proovi Caporale kitsejuustu riivituna näiteks õhulistes juustukuklites või krõbedates pesto-kitsejuustusarvekestes. Tagasihoidlik Caporale sobib hästi ka maitseküllasemate kaaslaste seltsi näiteks marineeritud juustu-oliivisegus.


Näed siis – kitsejuust ei ole alati ühtmoodi ehmatav elamus. Lõuna-Eesti nõlvadelt niidetud heinaga maiustanud Andri-Peedo kitsed annavad mahedamaitselist piima, millest sealses talumeiereis valmivad oma päritolu ja saamislugu jutustavad tooted. Tasub proovida!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *