Toiduraiskamine on suur probleem, räägime me siis üleilmsest kliima soojenemisest, arengumaade toidunappusest või kasvõi sinu isiklikust toidurahast ja prügiarvest. Lihtsaim viis säästlikult tarbida ja toidukauba riknemist vältida on oma külmkapil silm peal pidada. Siin on sulle mõned nipid, kuidas kodune toiduraiskamine kontrolli all hoida.

Mida su külmiku termomeeter näitab?

Millal sa viimati oma külmkapi temperatuuri kontrollisid? 2-6 kraadi on külmikus olevale toidukraamile parim temperatuurivahemik. Aga kas teadsid, et külmiku riiulitel on üsna erinev temperatuur? Nimelt tõuseb soe õhk ülespoole, seega on külmiku alaosa jahedam kui ülemine. Tahad täpselt teada? Võta tavaline toatermomeeter ja mõõda erinevate riiulite temperatuur alates alumisest ja lõpetades ülemisega. Selle teadmise põhjal saad toiduained õigetele riiulitele jagada. Kala ja toores liha vajavad +2 temperatuuri. Vorstid-singid-piimatooted ja valmistoidud veidi soojemat ehk 4 kraadi kanti kapisooja. Kergesti riknevad puu- ja aedviljad võid tõsta kõige ülemisele riiulile või spetsiaalsesse köögiviljasahtlisse. Pane tähele, et paljud ürdid ei kannata külma, seega võid neid hoida külmiku ukseriiulis, kus on üldjuhul kõige soojem koht võrreldes ülejäänud riiulitega.

Väike ajakulu, suur muudatus

Varu külmkapi korrastamiseks iga kord veidi aega enne, kui värske poekauba kappi tõstad. Tõsta äsja ostetud jogurtitops juba olemasoleva taha ja avatud juustupakk poest toodu peale, nii jäävad need sellele, kes järmisena näljaselt kapi avab, esimesena kätte.
Niimoodi korrastatud külmikut on ka jooksvalt lihtsam puhtana hoida, märkamatust hallitusest ja väikestest riknenud toiduosakestest puhastatud külmik aitab omakorda ka su toidul kauem värske püsida. Korda aitavad luua ka säilituskarbid. Nii võid näiteks ühes hoida juustu- ja vorstipakke, teises moositotsikuid ja kolmandas igasuguseid kastmepudelikesi. Ka köögivilja ja puuvilja jaoks võid eraldi kastikesed varuda. Pane tähele, et puuviljad eraldavad küpsedes etüleengaasi, mis paneb ka muud viljad vilkamalt vananema. Just sel põhjusel tasub erinevad viljad erinevates kastides või sahtlites hoida. Ja banaane sa ju külmikusse ei pistagi, eks?

Hoia köögivili niiske ja kala kuiv

Säilita kergesti kuivavad juustupalad ning erinevad lõigud (singid, vorstid) tihedalt suletud karpides, salatid ja köögivili aga hingavates pakendites. Lehtsalatit, spinatit, rukolat, ürte ja muud säärast lõigatud lehekraami aitab värskena hoida rohelise alla ja peale laotatud niiske rätik või köögipaber. Proovi ja sa üllatud, kui kaua võib värskena püsida näiteks see muidu hetkega närtsiv rukolakarp või lambasalat.
Kuigi kala ujub vees, vajab ta külmikus kuiva kohta. Veeloigus vedeleva kala võid kiiresti maha kanda. Kui oled kala poest koju toonud, tõsta see kilekotist välja, tupsuta köögipaberiga kuivaks ning aseta sobiva suurusega kuiva nõusse. Samamoodi toimi ka sügavkülmast sulama võetud kalaga.

Parim enne või kõlblik kuni?

Jälgi külmikus olevate toodete aegumiskuupäevi. “Kõlblik kuni” märgistusega tooteid võid süüa kuni pakendil märgitud kuupäeva lõpuni. Kuupäevast tasub kinni pidada, sest tähtaja ületamisel võib juba alata silmale-ninale-keelele märkamatu riknemisprotsess.
“Parim enne” märgistusega tooteid võid süüa ka peale kuupäeva möödumist, aga ikka ainult seni, kui need näivad, lõhnavad ja maitsevad veatult.
Kui avad pakendi, millele on märgitud aeg, mille jooksul peale avamist sisu ära tarbida tuleb, võiksid pakendile markeriga kirjutada avamiskuupäeva. Nii saad olla kindel, kui kaua toodet hoida ja tarbida kannatab. Külmakindla markeriga saad märgistada ka sügavkülmas säilitatavaid tooteid.

Nädala ahvatlevaim päev

Kord nädalas kraami külmikut ja korralda jäägid-patta-ja-pannile päev! Püüa ära kasutada võimalikult palju avatud pakendeid. Näiteks passivad salatites, soolastes pirukates, omlettides, pastakastmes ja pitsa peal kasutamiseks igasugused singi- ja vorstiviilud, juustukannikad ning poolikud oliivipurgid. Poolikule sidrunile ja kuivama kippuvale ingverijupile leiab samuti rakendust oi-kui-paljudes roogades. Kapipõhja ununenud köögiviljast tee näiteks loominguline lasagne või säärane supp, et ise ka imestad! Krimpsu tõmmanud tšillikaunad kuivata toatemperatuuril mõnes kuivemas ja soojemas nurgakeses ära ning kasuta siis purustatult roogade maitsestamiseks.
Kui külmik vanast kraamist tühi, puhasta riiulid antibakteriaalse üldpuhastusvahendiga ja vaata enne uut poekäiku olemasolevad varud üle. Nii saad olla kindel, et tood poest koju vaid seda, mida päriselt vaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *