Kas sinul on ka nii, et jahust rääkides tuleb esimesena pähe ikka see va nisujahu? Egas nisujahul muidugi midagi viga ole, aga jahuperes on teisigi tegijaid. Rukkijahust saab leiba ja odrajahu käib sepikusse, seda muidugi. Niisama hästi kõlbab küpsetamiseks ka kaerajahu ja tatrajahustki saab suupärast, kui õigeid nõkse tead. Tänases loos teeme kniksu Läänemaal mahedat teravilja kasvatavale Lauri-Jaani talule, kelle toodang Prismadeski Jahu-Jaani kaubamärgi all müügil on.

Esimesena katsetasime Jahu-Jaani odrahelveste ja odrajahuga, valmistades neist peopesasuuruseid odrahelbekaraskeid. Pane tähele, et need väikesed karaskid on parimad õhukeselt, seega suru pätsid ahjuplaadil algul käe ja siis kahvliga üsna lamedaks. Odrahelbekaraskid maitsevad hästi niisama lihtsalt, otse ahjust võttes, aga teist sama hästi ka võilaastu ja juustuviiluga või hoopis ürdise kohupiimamäärdega. Soovi korral võid odrahelbed- ja jahu asendada kaerahelveste ja kaerajahuga – tulemuseks saad niisama tervisliku täisteraampsu.

Lisaks odrahelvestele ja -jahule saab hüva rooga ka odrakruubist. Soe köögivilja-odrakruubisalat sobib nii omaette käiguks kui pearoa kõrvale, odrane põrsavorm aga suisa suuremaks söömaajaks.

Järgmisena võtsime ette Jahu-Jaani täistera-rukkijahu ja sõreda nisujahu ning katsetasime neid nii soolastes kui magusates küpsetistes. Rukkijahu annab pirukatainale täidlasema tekstuuri ning lisab ka maitsele teretulnud mitmekesisust. Rukkijahust tainas sobib ühtviisi hästi nii kilu- kui lõhetäidise alla, aga miks mitte ka köögiviljapirukale tõhusat tuge pakkuma. Lõhe-rukkipirukad passivad nii peolauale kui argiõhtuseks kehakinnituseks.

Rukkijahust saab ka magusale pirukale kena kuue. Kohupiima-õunapiruka mahlane mekk sobib hästi just iseloomuka rukkitaina seltsi. Õunatükid võid asendada ka pohlade või vähese tärklisega segatud mustikatega. Tärklis aitab siduda mustikate mahlasust, et täidis põhja vesiseks ei muudaks.

Kõik road valmisid Jahu-Jaani mahedatest jahudest, helvestest ja kruupidest, mida leiad nii Prismast kui ka ePrismast. Jahu-Jaani tooteid valmistava Lauri-Jaani mahetalu kohta saad pikemalt lugeda meie eelmisest jutust.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *