Sellest saab nüüd pea aasta, kui viirus meid kontorist, koolist ja kauplustest kodudesse kupatas. Ootamatu koduseinte vahele sulgumine tõi positiivse kõrvalnähuna kaasa korraliku küpsetamislaine, mille käigus poodide jahuriiulid kohati üsna hõredaks jäid. Jahupuudust täna enam pelgama ei pea, vastupidi – valik on mitmekesine alates tavalisest nisujahust lõpetades väikestest mahetaludest pärit erinevatest teraviljadest valmistatud jahude, helveste ning õlidega.
Tänases blogiloos tutvustamegi järgmist kodumaist teraviljakasvatajat – Tammejuure Mahetalu. Sarnaselt eelmises loos jutuks tulnud Lauri-Jaani mahetalule tegutseb ka Tammejuure Mahetalu juba 30 aastat Läänemaal. Tegemist on peretaluga, mis valmistab külmpressitud õlisid, kiviveskis jahvatatud jahusid, ehedaid helbed ja kanepitooteid. Toodang valmib omakasvatatud mahetoorainest ja talu enda öko-sertifitseeritud seadmetega – et tagada kohaliku päritoluga toidu ja kvaliteedi garantii.

Päikest täis mahetooted

Ökotoodete valmistamiseks on kasutatud päikeseelektrijaama poolt toodetud taastuvenergiat. Tooraine kuivatatakse biokatla abil. Selline tootmisviis tagab väiksema ökoloogilise jalajälje – et ka tulevastele põlvedele puhtam keskkond jätta.
Tammejuure Mahetalu on Eestis tuntud ka oma kanepitoodete poolest, sest juba üle 10 aasta talumaadel kasvavast kanepist valmistatakse nii õli, kooritud ja koorimata seemneid kui kehahooldustooteid.


Eeskujulik talupere

Tammejuure Mahetalu on pälvinud mitmeid auhindu kvaliteetsete ja maitsvate toodete eest, neist erilisemaks võib pidada 2018. aastal pälvitud Eesti Parima Mahetootja tiitlit. Kõrge kvaliteedi tagab kogu pere ühine panus.   Peretütar Karin tegeleb üldise majandamise, müügi ja tootearendusega, vend Kaupo vastutab taimekasvatuse eest, isa Teet viljaterminalis kuivatamise ja sorteerimise eest ning ema Anita jahvatab ja pressib õli. Põllutöödel ja toodete pakendamisel on tavaliselt abiks veel kaks töötajat. Lisaks mahepõllumajandusele tegutseb Tammejuure Mahetalu ka turismitaluna, nii et mine ja vaata või oma silmaga, kuidas kasvab mahevili ja mil viisil sellest tooted valmivad.

Kuidas sina maale, nõnda maa sinule

Mahetootmine seab talule palju piiranguid. Eelkõige tähendab see, et tavapärased väetised ja mürgid on meie maadel keelatud. Saame kasutada looduslikke variante. Selleks on mitu erinevat varianti, mida Tammejuure kasutab. Näiteks on ligi kuuesaja hektarilisest maa-alast, mis tootmise all on, igal aastal 1/3 sellest liblikõieliste all, näiteks valge mesikas. See on taim, mida me ei kasvata endale, vaid mullale toiduks. Künname selle põldu tagasi, et maad ikka viljakana hoida. Seega osa maast on alati tootmises väljas. See aga garanteerib selle, et kui järgmisel aastal kanep samale põllule maha panna, on selles rohkem mineraalaineid, vitamiine ja lämmastikku, mis tagab parema saagikuse. Põllule tuleb tagasi anda sama palju toitaineid kui ära võtad – see on reegel number üks. Lisaks ei viida kunagi põhku põllult minema, vaid ka see küntakse põldu tagasi.

Mitmekesisus rikastab ja kaitseb

Mahetootmises on lubatud seemnetöötlus selline, et igale seemnele, mis mulda läheb antakse kaasa bioaktiivsed ained, mis aitavad mullast toitu kätte saada. Seda võimalust ka Tammejuure mahetalu kasutab. Lisaks kasvatatakse umbrohu ja haiguste tõrjeks erinevaid kultuure, sest igal taimel on omad iseloomulikud haigused, seened, putukad ja umbrohud. Et neid ei tekiks, kasvatame igal aastal erinevatel maa-aladel erinevaid kultuure. Nii võibki Tammejuure mahetalu tootevalikust leida nisu, kaera, herneid, rukist, rüpsi, kaera ja kanepit.

Tammejuure Mahetalu tooted Prismas

Prisma riiulitelt leiad Tammejuure Mahetalu toodangust 3 õli – kanepi-, tudra- ja rüpsiõli ning kiviveskis jahvatatud nisumanna, täistera kaerajahu ja hernejahu. Kanepi- ja tudraõli on tuntud kui omega-rasvhapete allikad, mistõttu tuleb neid tarvitada kuumtöötlemata. Rüpsiõli sobib seevastu just kuumade roogade valmistamiseks, kuna ei sisalda klorofülli ega omega-rasvhappeid. Nisumanna ja kaerajahu kõrval on eriti põnev toode aga proteiinirikas ja rohkelt kiudaineid sisaldav hernejahu, millest Tammejuure Mahetalu meiega järgmises loos ka paari retsepti jagab.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *