Pasta on üks neist toitudest, mis peaaegu kõigile meeldib ning mille valmistamiseks on lõputu hulk erinevaid võimalusi – alates kodus valmistatud pastast kuni topsis kiirversioonideni ja kuivatud pastani. Toidublogi Kahvliga.ee autor ja kirglik hobikokk Kadri Raig räägib lähemalt, mida pastasid valides tähele panna ja jagab enda lemmikut sidrunipasta retsepti, mida on imelihtne teha. 

1. Spagetid 

Spagetid on klassikaline pastavalik, mida armastavad nii suured kui ka väikesed. Oma nime on need saanud itaalia keelest, kus spaghetto tähendab väikest juhet. Tänapäeval on spaghetti bolognese tõenäoliselt üks tuntumaid pastaroogasid, kuid nii see kui ka suurte lihapallidega versioon on pigem amerikaniseerunud variandid. Itaalias armastatakse spagette tihti nautida kas lihtsa tomatikastmega või siis hoopis oliiviõli ja küüslaugu baasil valmistatud aglio e olio kerges kastmes. Kergemad kastmed kindlustavad selle, et kõik pastaribad saavad ühtlaselt kastmega kaetud ning nii on seda lihtsam kahvli ümber keerutada. Spagetid töötavad hästi ka karpidega, kuid nautides pastat koos mereandidega peab arvestama, et itaallased peavad mereandide ja juustu koos serveerimist lausa pisikeseks patuks. 

2. Penne 

Penne on torukujuline pasta, mille otsad on lõigatud diagonaalselt. Muide, penne puhul on täpselt teada, kust see pärit on. Nimelt esitas Giovanni Battista Capurro 1865. aastal taotluse selle pastakuju patenteerimiseks. Penned sobivad eelkõige paksemate kastmetega, mis torukeste sisse hiilides tagab mahlase tulemuse. Võib-olla oled kuulnud roast nimega penne alla vodka, kus pastatorukesed segatakse kokku rikkaliku tomati-koorekastmega, millele annab lõppviimistluse viin? 

3. Farfalle 

Farfalle, tuntud ka kui lipsupasta, on kujult sarnane pisikeste liblikatega. Tänu oma kujule hoiavad farfalled hästi kinni rikkalikke ja suuremate köögivilja- või lihatükkidega kastmeid. Tänapäeval kasutatakse farfallet tihti ka külmades pastasalatites. Muideks minu lemmik on näiteks soodsa hinnaga Prisma omabrändi Coop farfelle pasta, kus hinna-kvaliteedi suhe on täpselt paigas. Kuivatatud pasta puhul ei tasu poodide omabrände karta! 

4. Tagliatelle 

Lindikujulisi pastasid on erineva laiusega alates ülipeenest „inglijuuste“ või „angel hair“ pastast kuni üsna laiade pappardelle lintideni. Tagliatelle puhul on ribad lõigatud umbes 6mm laiuselt ning nende nimetus on tulnud itaalia keelest, kus tagliare tähendabki just lõikamist. Lindikujuliste pastade puhul võiks lähtuda loogikast, et mida peenem on lint, seda kergem peaks olema kaste. Ja vastupidiselt – mida laiemad ribad, seda robustsemaid kastmeid saab nendega kokku sobitada. Tagliatelle on laiuselt keskmine, seega neid sobib serveerida nii bolognese kui ka siidise või-sidrunikastmega. 

5. Fusilli 

Fusilli on spiraalkujuline, kruvi meenutav pasta. See on disainitud eelkõige juustu- ja ricottakastmete ning pestokastmetega serveerimiseks. Kaste poeb mõnusalt spiraalikeerdude vahele ning fusilli sobib hästi kasutamiseks ka külmades salatites. Eriti vahva on salatites kasutada naturaalsete värvidega kirjuks toonitud pastat. 

Lihtne sidrunipasta 

Aeg kokku20 min 

Portsjoneid: 1 

Vaja läheb 

30 g võid 

1 tl head oliiviõli 

1 suur sidrun võimalusel orgaaniline, kindlasti kuuma veega korralikult pestud 

100 g tagliatelle pastat 

30 g parmesani 

100 g suvikõrvitsat 

Soola-pipart

Kuidas? 

  1. Riivi sidrunilt maha kollane osa koorest, seejärel lõika sidrun pooleks ja pigista välja ka mahl. 
  1. Lisa väikesele pannile või, õli, pool sidrunikoorest ning pool sidrunimahlast. Kuumuta umbes 5 minutit keskmisel kuumusel kuni või on sulanud ja sidrunimahl pisut kokku keenud ja veelgi sidrunisemaks muutunud. Seejärel tõsta pann pliidilt pasta valmimist ootama. 
  1. Tõsta suur potitäis vett keema, maitsesta soolaga ning keeda tagliatellet minut pakil toodud ajast vähem. 
  1. Pasta keemise ajal tükelda suvikõrvits pikkadeks ribadeks. Kasutasin spetsiaalset lõikurit, aga hea tulemuse saab ka köögiviljakoorijaga. Riivi parmesan peenelt. 
  1. Kui pasta on peaaegu valmis, siis tõsta kõrvale 0.5 dl pasta keetmise vett. Kurna pasta ning lisa see kohe kastmepannile. Tõsta samale pannile ka suvikõrvitsa lindid, ülejäänud sidrunimahl ja -koor, riivitud juust ja pastavesi. Sega pannitäit madalal kuumusel kuni juust on sulanud ning pastavesi kõik ülejäänud koostisosad mõnusalt pasta külge kleepuvaks kastmeks muutnud. Maitse ja lisa tunde järgi soola-pipart. 
  1. Serveeri kohe! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *