Hele-Mai Alamaa on värvilemb fotograaf ja toiduterapeut ning enda sõnul ka värske õhu sõltlane. Ta on olnud fotograaf, ajakirjanik, köögi-ja kultuuritoimetaja ning veetnud terve oma elu “kõrvadeni” toidu sees – keerutanud kulpi, armastanud süüa, pildistanud toitu ja sellest kirjutanud. Lisaks on ta välja andnud riiulitäie kokaraamatuid.

Tänaseks on Hele-Mai eelkõige keskendunud toiduelamuse pakkumisele ja jagamisele – udupeentest ampsudest kuni hingesoppi pugeva maalähedase metsaköögini. Läheneva Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks pakub Hele-Mai välja kolm lihtsat ja maitsvat retsepti, mis kaunistavad iga pidulauda.

Krapsakas hapukapsas peediga 

Kui jõuluajal troonib pidulaual hautatud hapukapsas, siis nüüd, kevade ootuses, on just värske hapukapsas üks hea tervise turgutaja. Ja oi kui mõnusasti ta ka maitseb. 

Vaja läheb: 

700g hapukapsast (mulle meeldib Uus-Kongo talu oma, see on nii hea peenike) 

1 suurem aurutatud peet 

suur punt peterselli 

1 tšillikaun 

paar sl oliiviõli 

sidrunimahla 

soola-suhkrut, kui on vaja  

Kalla hapukapsas kaussi. Haki petersell ja tšilli korralikult peenikeseks-peenikeseks. Peet riivi jämeda riiviga. Lisa oliiviõli ja sega kõik kokku, hea on seda teha kätega. Maitsesta veel pisut sidrunimahla, soola ja suhkruga, kui on vaja. Hapukapsa maitse on nii erinev, vahel ei olegi tarvis. 

Nii saad hapukapsast ülimaitsva ja väga tervisliku salati. Söö niisama, tõsta prae kõrvale, pane burgeri vahele, igale poole sobib. Ja näeb ilus välja ka. 

Foto: Hele-Mai Alamaa

Kilu, hoopis salatikausis 

Võileib meie armsa kiluga, see on aastapäeva laual nii kui nii. Aga mida siis veel? Üks kõige kiiremini valmiv salat (kui oled eelmisel päeval ettevalmistused ära teinud), mida annab kaunilt serveerida ja maitseb ka tõesti oivaliselt. Pidulaua superstaar. 

Vaja läheb: 

1 kilo keedetud kartuleid 

200g kirsstomateid 

2 peotäit rukkolat 

200g vürtsikilu fileed õlis 

väike purk kappareid 

pisut oliiviõli 

6 keedumuna 

soola-pipart 

1-2 dl paksemat majoneesi 

1 punane sibul 

pisut sidrunimahla 

näpuotsaga suhkrut 

Eriti toredaks, efektseks ja ilusaks teeb selle salati kiirmarineeritud punane sibul. Selle peaks panema eelmisel päeval tõmbama. Koori ja viiluta sibul peenikeseks, aseta kaussi ja pudista näpuotsaga suhkrut peale. Pigista poolest sidrunist mahl ja lisa veel külma vett, nii et viilud oleksid kaetud. Jäta oma aega ootama. Nii saad pisut mahedama maitse ja kauni erksa värviga sibulapoisi. 

Eelmisel päeval keeda ka kartulid. Siia salatisse sobivad sellised pisikesed, mitte väga katki keevad kartulid. Tore, kui neid saab keeta koos koorega. 

Ettevalmistused tehtud, pidupäev käes, jääb üle ainult salat kokku tõsta. Aseta vaagnale rukola, lõika kartulid sektoriteks ja kirsstomatid pooleks. Sirista siia veel pisut oliiviõli, maitsesta soola-pipraga, sega pisut kätega. Tõsta peale pooleks lõigatud keedumunad, marineeritud sibul ja kilufileed. Pudista kappareid ja aseta siia-sinna majoneesituts. No super!  

Musta leiba ära unusta kõrvale pakkuda. Saluut! 

Foto: Hele-Mai Alamaa

Kamamagus, sinimustvalge  

Magusaks midagi ülilihtsat, pisut nostalgilist, aga samas imeilusat. Magus, kus kohtuvad kama ja must leib – mis sa veel oskad tahta. Tähistagem! 

Karamellleib: 

5 suurt leivakääru 

20g võid

2 sl suhkrut 

Värske mustikamoos: 

200g külmutatud mustikaid 

1 dl moosisuhkrut 

paar sl vett 

sidrun 

Kamakreem: 

200ml vahukoort 

100ml kohupiimapastat 

2 sl kamapuru  

sutsuke vaniljepastat  

sidrunimahla 

Kõige parem magustoit maailmas, arvestades kui lihtne teda teha on. Kõik leivakontsud, mis kipuvad vanaks jääma, pane ühte karpi kokku ja külmpappi. Siis saab nad peeneks jahvatada ja ongi imeline magustoiduaines alati võtta.  

Riivi blenderiga leib. Sulata pannil või ja kalla leivapuru pruunistuma. Lisa suhkur ja prae rahulikult segades, kuni see on karamelliseerunud. Jahuta. 

Valmista mustikamoos – selline värskelt tehtud meeldib mulle kõikse rohkem. Lase korra külmutatud marjad, moosisuhkur ja sidrunimahl keema tõusta,. Siis jääb selline mõnus, nagu oleks äsja metsast mustikaid korjanud. Jahuta. 

Vahusta koor, sega hulka kohupiimapasta (kui pasta on magus, siis suhkrut ei olegi vaja panna), vanilje ja kama. Kreem ei tohiks olla lääge, pigem selline neutraalne ja natuke hapukas, siis on hea. Tõsta kihid segamini pokaalidesse ja söö kohe. Ülimõnus. 

Foto: Hele-Mai Alamaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *