Eestlased on teada-tuntud suusahundid ning igal talvel on paljudele uhkuseasjaks see, kui mitu korda suusarajale jõutakse. Kuigi lumeolud on hetkel üle Eesti väga erinevad, siis kindel on, et sel hooajal on veel võimalusi suusad alla saada ning agaramatel isegi Eestimaa talvisele laulupeole ehk Tartu Maratonile jõuda.

Suusavarustus võib üsna kallis olla, kuid võrreldes laenutamisega tasub investeering end pika peale ära. „Kuigi talvel veedetakse vaba aega ka kelgutades ja uisutades, siis eestlased on ikkagi suusarahvas. Tänavu on Prismas suuskade müük võrreldes eelmise aastaga kasvanud lausa 40 protsenti,“ kinnitas Prisma kategooriagruppide juht Merit Uus. „Meilt haaratakse murdmaasuusatamise jaoks suuski, keppe ja saapaid bränditelt Alpina, Peltonen, Start ning Rex, mis on kõik tuntud hea hinna-kvaliteedi suhte poolest.“

Selleks, et sobivaid vahendeid pikema perioodi vältel kasutada saaks, tuleb tähele panna nende sobivust sõitja endaga ja loomulikult ka kvaliteeti. Legendaarne murdmaasuusataja Raul Olle jagab praktilisi nippe, kuidas head varustust valida.

Suusad erinevad kõige rohkem selle poolest, kas soovitakse sõita klassikalises või vabatehnikas. Kui on soov katsetada mõlemat sõidutehnikat, siis lühema klassikasuusaga on võimalik vabatehnikat sõita. Uisusuusaga klassikat pole võimalik kahjuks kuidagi suusatada.

  • Klassikasuusa puhul on meestel suuskade pikkus 202-207 cm (olenevalt tootjafirma märgistusest) ja uisusuusa puhul 186-191 cm
  • Naistele on suuskade pikkus klassika puhul 192-197 cm ja uisusuusa puhul 176-181 cm.

Selleks, et suusk hästi libiseks, on neid vaja regulaarselt määrida. Määrimisteenust pakutakse erinevates kohtades, kuid seda on võimalik ka ise teha. Kui määrimisega ise suur sõber pole, siis klassikatehnika sõitjatel on variant valida ka skin suusad, kus pidamismääret asendab peenike karv suusa keskosas.

Suusakeppide valikul on abiks järgmine kuldreegel – klassikakepi puhul korruta enda pikkus 0,85ga, uisukepi puhul aga 0,91ga.

Tavaelus tähendab see, et uisukepid on klassikakeppidest ca 10 cm pikemad.

Suusasaabaste valikul tasub tähelepanu pöörata sellele, kas saabas on mõeldud klassika või vabatehnika jaoks. Siin kehtib sama reegel, mis suuskade puhul – klassikasaapaga saab kuidagi uisku sõita, kuid uisusaapaga klassikat kindlasti mitte.

Hobisuusatajale soovitaksin kindlasti paksema vooderduse ja pehmema kummitallaga suusasaapaid, mis rohkem sooja hoiavad.

Kvaliteetse ja sobiva suusavarustuse kõrval on olulised ka teised vahendid, mis talispordi nauditavaks muudavad. „Selleks on Prisma oma sortimenti toonud suusamäärded, käte- ja jalasoojendajad, LED-otsmikulambid, termosed, soojad riided ja mütsid-kindad,“ kirjeldas Merit Uus. Tema sõnul jääb talvemõnude nautimiseks rohkem aega, kui pereliikmetele saab kõik vajalikud asjad ühest kohast kätte, ilma et peaks erinevate poodide vahet ringi seiklema.

Prisma pakub laia valikut talvespordivarustust alates suusatamisest kuni jäähoki ja uisutamiseni. Leia 50% allahindlusega sise-, välis- ja spordirõivaid Prisma kauplustest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *