Lemmiklooma küüsi on oluline regulaarselt lõigata. Loomalast küünelõikamisega harjutades tasub jälgida tema käitumist ja sellest lähtuda. Ülipikad küüned põhjustavad loomale tervisehäireid.


Kassi ja koera tasub küünte lõikamisega harjutada väikesest peale. Et lõikamine sujuks muretult ka looma kasvades, tasub harjutamisele kulutada mitu päeva. Kassi ja koera küüsi võib lõigata samade küünekääridega, kuid arvestada tuleb looma suurust. Väikestele koertele ja kassidele sobivad samad käärid, kuid suurematele koertele on vaja eraldi kääre.


Lemmiklooma harjutamine küünelõikamisega

• Võta lemmikloom sülle või suurem loom hellalt haardesse. Loom peaks natuke aega paigal püsima. Lase ta lahti alles siis, kui ta on rahulik. Ära unusta looma premeerida.
• Nüüd proovi looma käpast kinni võtta. Kui see õnnestub ilma rabelemiseta, siis hoia looma varvast samasuguse haardega, mida kasutad küüsi lõigates.
• Järgmisel korral võib proovida üht küünt lõigata. Siis proovi lõigata juba mitut küünt järjest.
• Lõpuks peaks kõik küüned ühe korraga lõigatud saama.


Harjutamine toimub mitme päeva jooksul. Esimesi etappe tuleb ehk paar korda korrata, enne kui lemmikloom on järgmiseks valmis. Oluline on, et loom jääks igas etapis rahulikuks. Aegamisi harjub lemmikloom selle protseduuriga ning edusamme tuleks premeerida. Kui kärpida lemmiklooma küüsi vägisi, hakkab ta seda kui ebameeldiva kogemuse põhjustanud olukorda vältima. Siis on küünte lõikamine edaspidi veelgi raskem.


Küünte lõikamine


• Kassil tuleb küüs nähtavale, kui varvast õrnalt vajutada.
• Kui küüsi lõigatakse regulaarselt, tuleb lühendada ainult küüneotsa. Sel juhul on eestpoolt vaadates läbi küüneotsa pisut näha küünesäsi.
• Küünesäsini ei tohi lõigata. Kui küünt liiga palju lõigata, hakkab see veritsema, mis on looma jaoks väga valus.
• Heledatel küüntel kumab küünesäsi roosakalt. Mustadel küüntel pole säsi nii hästi näha. Kui säsi pole nähtav, tuleb küünt lõigata ettevaatlikult ja vähehaaval.
• Esi- ja tagaküüsi lõigatakse samamoodi. Lisavarvaste küüned kasvavad sageli pisut teises suunas kui ülejäänud, mistõttu neid tuleb lõigata teise nurga all.
• Kassi küüned on sobiva pikkusega, kui need tal kõndides vastu maad ei puutu.


Looma asend küünte lõikamise ajal

See, milline asend loomale küünte lõikamiseks sobib, on individuaalne. Koera esikäppade küüsi võib lõigata siis, kui loom istub. Koera võib suunata ka lamavasse asendisse, kui see talle meeldib. Kassi võib istuvas asendis sülle võtta nii, et kassi selg on vastu küünelõikaja kõhtu. Nii saab küüsi lõigata ka üksi. Kui kohal on kaks inimest, võib teine keskenduda kassi rahustamisele.

Küünte kulumine ja ülipikad küüned

Iga kassi ja koera küüned kasvavad erineva kiirusega, mistõttu kõigile sobivat lõikamisvahemikku ei saa määrata. Kui omanik ei tea oma uuele lemmikloomale sobivat lõikamisvahemikku, võib küüsi lõigata kord nädalas.


Küünte kulumist mõjutavad tegurid

• Isaste koerte tagaküüned kuluvad sageli rohkem kui esikäppade omad, kuna isastel on kombeks maad kaevata.
• Kasside esikäppade küüsi tuleb vähem lõigata kui tagumisi, kuna esikäppade küüsi teritab kass kraapimispuul või vaibal.
• Lisavarvaste küüned kasvavad sageli kiiremini kui ülejäänud, kuna need ei puuduta maad. Seega võib lisavarvaste küüsi lõigata sagedamini kui teisi.
• Koerte küünte kulumist mõjutab ka maastik, kus koeraga jalutatakse. Pehme metsamuld ei kuluta küüsi sama palju kui asfalt või liiv.

Lisavarba küüs on atrofeerunud viiendal varbal, mis asub pahkluu tagaosas. Lisavarbad võivad olla kõigil käppadel, kuid tavaliselt on need ainult esikäppadel.

Ülipikad küüned

Ülipikkades küüntes on ka närvid ja veresooned pikemaks veninud. Need tõmbuvad vähehaaval tagasi, kuid selliseid küüsi tuleb lõigata ettevaatlikult. Liiga pikaks kasvanud küüsi võib lõigata sagedamini, näiteks kaks korda nädalas. Kui loom on kartlik, tasub küünte lõikamine jätta loomaarsti hooleks. Ülipikad küüned jäävad riiete ja vaipade külge kinni ning kassidel puutuvad kõndides vastu maad.

Küünte lõikamine on oluline ka tervislikel põhjustel. Ülekasvanud küüned muudavad käpa asendi valeks. Ka jala asend ja kõndimisviis võivad muutuda. Küüs võib ka rebeneda, mis kõige halvemal juhul põhjustab küüne lahtitulemise kuni juureni. Eriti rebenemisohtlikud on ülekasvanud lisavarba küüned. Liiga pikad küüned võivad ka hapraks muutuda ja saada seen-nakkuse.

Kasside küüntelt võib kodus eralduda kestataolist pealiskihti. See ei ole ohtlik, kui küüned paistavad terved.

Kassiga tuleb olla kannatlikum kui koeraga. Kassile õpetatakse uusi asju looma enda tingimustel.
Koera esikäppade küüsi võib lõigata siis, kui loom istub või suunata koera lamavasse asendisse.

Lemmiklooma küünekäärid ning muud vajalikud tarvikud leiad lähimast Prisma hüpermarketist ja ePrismast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *