Kas usud, et ka valmistoit võib maitseda justkui ise tehtu? Hoolega valitud tooraine ning pühendumine igale roale, mis parasjagu pajas, garanteerivadki ka suuremas tootmises valmivatele toitudele ehedalt kodulähedase tulemuse. Soomes juba kümmekond aastat turul tuntud Kokkikartano valmistoidud on nüüd saadaval ka Eesti Prismades, seepärast heidame pilgu Kokkikartano kööki, et saada teada, kuidas valmib nende hitt-toode – rikkalik lõhesupp.

Keraval asuvas Kokkikartano tehases valmistatakse puhtast toorainest traditsioonilist soome toitu – käsitsi. Käsitööna valmib ka klassikaline lõhesupp, mille pealtnäha lihtsa retsepti taga peitub üllatavalt pikk ja täpne arendustöö.

Maitseained, kala ja juurviljad – kodused toidutegemise lõhnad hoovavad ninna juba Kokkikartano Kerava toidutehase uksel. Valgetesse kaitserõivastesse riietunud töötajad askeldavad suurte toobrite ja metallnõude ümber, tehes valmistoitu – käsitsi. 1999. aastal asutatud toidutehase põhimõtteks on algusest peale olnud kokata ehtsast toorainest maitsvat valmistoitu.

„Meie eesmärk on endiselt sama: teha võimalikult puhast ja hea maitsega toitu kvaliteetsest toorainest,“ kirjeldab tegevjuht Kati Rajala uhkusega Kokkikartano traditsioone.

Kerava toidutehases podiseb ka Kokkikartano lõhesupp. Selle valmistamist on alustatud juba väga vara ja kella üheksaks hommikul ollakse tööga juba kaugel. Supi jaoks vajalik lõhe on juba eelmisel päeval sulama pandud ning suurtel sõeltel nõrguvad kümnekilosed kartulikuubikukotid. Seejärel kallatakse kõik suurde metallnõusse. Üheks tootmispartiiks kulub üle 100 kilo Pohjanmaalt toodud kartulikuubikuid.

Samal ajal toimetab Kokkikartano köögiabiline külmutatud tilli pakkidega. Harjunud liigutustega kaalub ta sobiva koguse tilli, mis segatakse kartuli hulka. Segule lisatakse veel sibul ja või ning see kõik segatakse masinaga läbi. Nii on kindel, et till ja muud maitseained segunevad kartuliga ühtlaselt.

Järgmiseks valatakse kahte keeduanumasse tuhandekilosest metallpaagist Valio vahukoort. Koore hulka segatakse Juuka valla ettevõtte Puljonki Oy kalapuljong, mis on valmistatud kalaluudest, aedviljast ja maitseainetest. Nüüd on lõhesupi leem valmis. Lõpuks tuuakse kohale veel Norra lõhe ning lõhesupi toorainete kokku segamine võibki alata.

Kalaluu on märk ehtsast toorainest

Kokkikartano lõhesupp ilmus Soome poodidesse 2015. aasta veebruaris. Nõudliku maitsega kodumaise tarbijale pakuti suppi niisama priskete kartuli- ja kalatükkidega nagu neid kodus tehtud supiski leida võib. Supis ei ole seega pisikesi, sentimeetriseid kuubikuid, vaid erineva kujuga suuremad tükid. Lõhekuubikud on umbes kahe-kolmesentimeetrised.

Kodusele supile sarnaneb Kokkikartano toode sellegi poolest, et kalasupis ei ole üldse säilitus- ega lisaaineid, toote säilivus põhineb kiirel jahutamisel ja hügieenilistel tootmistingimustel. Kõige aluseks on aga see, et kasutatakse kvaliteetseid tooraineid. Kehvadest koostisosadest ei saa head toitu.

Käik Kokkikartano tehases kummutab igatahes eelarvamused valmistoidu tegemise ning selle kodutoidust kehvema kvaliteedi kohta. Toorained on valitud hoolikalt ning toitu ei tehta masinatega, vaid suures osas käsitsi. Oluline on, et säiliks toote ja toorainete hea maitse ning et toit tunduks suus õige. Toote ehtsusest kõneleb ka see, et lõhesupi lõhest võib leida väikseid luutükke – täielikult ilma luudeta lõhe saaks ainult nii, kui see esmalt peeneks jahvatada ning siis peenestatud lõhest uued tükid vormida.

Supp keeb hiiglaslikus kiirkeetjas

Kui lõhesupi toorained on olemas, algab nende kokkuviimine. Neli töötajat kogunevad liini äärde kaheste paaridena. Mõlemas paaris tõstab üks käega täpselt õige koguse kartuleid mikrolainekindlasse plastnõusse, misjärel teine lisab kartulite peale sobiva hulga lõhekuubikuid. Kõigi käed liiguvad kogenult ühes taktis ja üks kauss teise järel täitub ülima kiirusega.

Sama kiire käeliigutusega jõuab kartuli ja lõhega täidetud kauss ka konveierile, kus lisatakse leem. Masin katab valmis kausid kilega ning supiportsjonid on valmis küpsetamiseks autoklaavis – hiigelsuures paagi moodi kiirkeetjas. Selle sisse mahub korraga kuni 1100 supiportsjonit.

Lõhesupi portsjoneid keedetakse kiirketjas ning seejärel jahutatakse need kiiresti. Autoklaavis mõjuvad toidu maitsele rõhu- ja temperatuurikõikumised. Ühed maitsed muutuvad tugevamaks, teised nõrgemaks. Seepärast tuleb maitsestamisel olla eriti tähelepanelik. Pärast keetmist ja jahutamist lisatakse tootele papist ümbris. Seejärel ongi toode valmis poodi sõitma.

Värske kartul teeb peavalu

Ehkki lõhesupi valmistamine tundub väga lihtne, on sobiva tooraine ja õige tootmisprotsessi leidmiseks palju tööd tehtud. Kui suppi hakati välja töötama, tuli esmalt valmis keeta tavaline, traditsiooniline lõhesupp, et leida koostisosade õiged kogused. Seejärel otsiti muu hulgas õiget temperatuuri ja uuriti seda, kuidas erinevad toorained protsessi ajal käituvad.  Arendustöö tulemusena sündis klassikaline lõhesupp, mida tillilisandiga võiks koguni pidulikuks nimetada.

Supi toorainete omadusi tuleb pidevalt jälgida. Kuna kõik koostisained on looduslikud, on nende kvaliteet ja omadused kõikuvad. Näiteks sügiseti valmistab peavalu värske kartul, mis ei pehmene samamoodi nagu vanem kartul.

“Tarbijad nõuavad, et toode oleks aasta ringi ühtlase kvaliteediga. Aga kartul on eri koristushooaegadel erinev ja vahel on erinevusi isegi sama hooajal. See teeb lihtsa supi tegemise mõnikord keeruliseks,“ tõdeb tegevjuht Rajala.

„Mina ei oskaks paremat teha“

Kokkikartanos usaldatakse oma toodete maitset. Oma sööklas pakutakse iga päev korrus allpool valminud toitu. Nii tegevjuht kui paljud töötajad söövad oma töökoha toitu ka kodus.

„Mina igatahes ei oskaks sellest paremat lõhesuppi teha,“ nendib Rajala.

Kokkikartano valmistoitudest on esimeste pääsukestena Eesti Prismades saadaval rikkalik lõhesupp ja tervislik spinatisupp. Mõlemad road on gluteeni- ja laktoosivabad ning pakendatud ühe kõhutäie mõõdus portsjonpakendisse. Vaata tooteid ePrismas >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *