Jalgratas annab vabaduse ja toob rõõmu, aga ainult siis, kui sõidad turvaliselt ja jälgid nii enda kui kaasliiklejate kaitseks liiklusreegleid ja turvanõudeid. Jalgrattakiiver on jalgratturi kõige olulisem turvavahend, mis võib õnnetuse korral päästa tõsistest vigastustest ning hullemastki. Kuigi kohustuslik on kiiver vaid alla 16-aastastele teel liikuvatele jalgratturitele, võiks enda turvalisuse huvides kiivrit kanda siiski kõik jalgratturid, rulatajad ja rulluisutajad, kes kõnnikiirusest kiiremini liiguvad.

Kuidas aga valida jalgrattakiivrit, millest õnnetuse korral tõesti kasu on?

Kiiver peab vastama Euroopas kehtestatud kvaliteedinormidele, seda kinnitab kiivril olev märgistus CE EN 1078. Prismast jalgrattakiivrit ostes võid olla kindel, et saad kvaliteetse ja nõuetele vastava toote.
Kiiver peab olema paras. Üldjuhul on müügil kahes suurusgrupis kiivrid, mida saab omakorda reguleerimisrihmadega parajaks sättida.
Kiiver võiks olla erksavärviline ja/või varustatud helkurribadega, et liikluses paremini silma paista.
Kui oled prillikandja, proovi kiivrit ostes seda koos prillidega. Kõik kiivrimudelid ei ole prillidega ühtmoodi mugavad. Leia endale sobiv lahendus, sest kiiver peab hästi istuma.

Kuidas kanda kiivrit?

Kiivrit pähe pannes jälgi, et see oleks otse ning silmade ja kiivri serva vahele jääks umbes kahe sõrme laiune vahe.
Lõuarihma kinnitus säti otse lõua alla, mitte külje peale. Seadista kinnitusrihm nii, et kiiver ei loksuks ega pigistaks.
Ära pane kiivri alla nokamütsi, sest nokk ei lase kiivrit otse kanda ja õnnetuse korral ei pruugi kiiver sind kaitsta.
Kui kannad hobusesaba, säti see nii, et kiiver ei vajuks liialt ettepoole. Vastasel korral vajub kiiver silmadele, varjab sinu vaatevälja ning jätab õrna kukla kaitseta.

Pea meeles!

Kõige olulisem on meeles pidada, et kaitseb vaid see kiiver, mis on peas ja korrektselt kinnitatud. Moepärast pole mõtet kiivrit pähe panna, sest lahtiste rihmadega kiiver lendab õnnetuse korral peast juba enne traumat.

Kui õnnetus juba juhtunud, pea meeles, et kuigi kiiver näib esmapilgul terve, võib selles hoolimata siiski olla mikrovigastusi ja pragusid Ära kasuta löögi saanud kiivrit edasi, osta parem uus, mis sind järgmiste õnnetuste korral kindla peale kaitseb.

Laia valiku jalgrattakiivreid leiad ePrismast ja Prisma hüpermarketitest. Ohutut liiklemist!

Allikas: liikluskasvatus.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *