Suvi soosib matkamist ja telkimine on populaarsem kui kunagi varem. Telkida saab nii metsas kui mere ääres, nii lihtsas rannatelgis kui uhkes mitmetoalises telk-häärberis, täpselt nii nagu ise võimalikuks ja vajalikuks pead. Esimese õnnestunud telkimiskogemuse saamiseks piisab üsna vähesest varustusest, mida siis tasapisi ja taskukohaselt täiendada. Selles loos keskendumegi nö. nädalalõputelkimisele, mille eesmärgiks ennekõike vabas õhus viibimine ja õueelu nautimine.

Millest alustada?

Kui kuumad ilmad kodus konutamise päris võimatuks on teinud, tasub telkimise peale mõtlema hakata. Õues on õhku ja värskust, ööunigi tuleb vabas õhus magusam, hommikusest priimusekohvist rääkimata. Niisiis, varustus kokku ja metsa!

Loomulikult on esimene asi, mida telkima minnes vajad, telk ise. Alustada võid kõige lihtsamast kuppeltelgist, mille kasuks räägib soodne hind ja lihtne paigaldamine. Odav ja kerge kuppeltelk on mõnus lahendus, kui tahad sooja suveöö keset loodust veeta. Pane tähele, et sellised telgid peavad vastu küll kergele seenevihmakesele, kuid kõvema vihmavalingu või pikema sajuhoo puhul võivad katuseõmblused ja küljed siiski läbi laskma hakata. Sel juhul võib abiks olla spetsiaalne telgi peale pandav vihmakate.

Mitut ööd hõlmava telkimise või tujuka ilma korral võiksid öömajaks valida topeltkatusega telgi. Selliste telkide vihmakindlus on juba oluliselt parem kui kõige odavamal nö. rannatelgil. Veidi kallimate telkide kasuks räägib ka lihtsalt varikatusega või suisa tõmblukuga esik, kuhu saad panna need kompsud, mis öösel külje all segama võivad hakata.

Kui telk püsti, tuleb küljealuse peale mõelda. Niiskuse ja jaheda maapinna vastu aitab hästi matkamatt, mille peale saab panna magamismadratsi. Kõige lihtsam ja kergem on magamismatt, mis ei tee magamist küll teab mis pehmeks, aga ajab lühema telkimise korral asja ära. Mõnus leiutis on isetäituv matkamadrats, millega pääsed tüütust pumpamisest või puhumisest. Erineva paksusega isetäituvaid madratseid leiab erinevast hinnaklassist, kus soodsamad hakkavad paarikümnest eurost, kallimad ulatuvad isegi mitmesajani. Muidugi on olemas ka täispuhutavad madratsid, millest õhemad saab ka omaenese kopsujõul täis, paksema jaoks tasub aga kasutada pumpa.  

Magamiskott võib olla, aga ei pea olema. Magamiskoti kasuks räägib selle kompaktsus, miinuseks on aga magamismugavus, eriti kui oled öine niheleja. Külje pööramine ja asendi vahetamine võib vähem kogenud matkajat öösel mitmeid kordi üles ajada, samas on magamiskotis jalad kenasti soojas ja üle kere olemine ka mõnusalt hubane.

Kui auto on telkimiskraami pilgeni täis, ei pruugi su lemmikpadi enam peale mahtuda. Pole hullu, Prismas on olemas täispuhutavad matkapadjad. Mõne sellise võid autossegi jätta, hea pikkadel sõitudel kaasreisijatele toeks pakkuda.

Kui õhtuks sooja sööki vaja või hommikukohvi vahele jätta ei kannata, võta kaasa taskupliit. Pocketrocket on väike, kerge ja lihtne matkapliit, mis kinnitatakse otse vöikese gaasiballooni peale. Hommikuse praemuna ja kohvivee saab sellega kenasti soojaks, kartulidki saavad praetud, aga pikemaks kokkamiseks võib säärane seadeldis siiski nõrgaks jääda. Gaasiballoon tuleb matkapliidile eraldi juurde osta ning ballooni ostes tuleb jälgida, et selle kinnitus ühildub sinu matkapliidiga.

Kuidas edasi?

Nii lihtne ongi – vabas õhus öö veetmiseks pole vaja midagi muud, kui telki, madratsid, magamiskotti ja võib-olla ka matkapliiti. Aga mis siis, kui telkimine nii meeldima hakkas, et plaanid oma varustust täiustama asuda? Sel juhul võib sul vaja minna järgmist kraami:

Ventilaatoriga matkalamp – valgustab telki ja pakub kerget jahutust kuumadel öödel. Ööpimeduses metsas käimiseks on mugavam kasutada taskulampi.

Matkatoolid kergest taburetist mugavate seljatoega toolideni – mõnusad kasutada ka rannas, kui päevituslinad peesitamine ei ole sinu jaoks.

Kokkuvolditav veenõu – tühjana võtab vähe ruumi, täidetuna varustab sind värske veega. Ja vett kulub matkal alati rohkem, kui arvata oskad!

Rippvoodi – jah, see näeb välja nagu võrkkiik, aga on matkamiseks kergem ja kompaktsem. Tõmbad kahe puu vahele ja naudid elu nagu vana hea Sammalhabe. Miks mitte magadagi tähistaeva all?

Akupank – sa võid ju mõelda, kui mõnus oleks end korrakski kõigest lahti ühendada, aga laetud telefon ei ole looduses siiski mitte luksus, vaid hädavajalik juhuks, kui sina või su kaaslane abi vajama peaks. No ja kuidas need ahvatlevad pildid siis facebooki saavad, et teised su võrratut telgielu imetleda saaksid?

Taskunuga või lausa multitööriist – looduses ainult noast ei piisa, sest sul võib vaja minna ka hambulist minisaagi, kääre, konserviavajat ja ehk isegi veinikorgitseri. Usu või mitte, isegi kruvikeeraja otsik võib ära kuluda.

Loomulikult käib telkimise juurde ka õues toidu valmistamine. Välikokkamiseks vajalikust räägimegi juba järgmises loos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *