Grillimine kuulub eestlaste jaanipäeva juurde täpselt sama kindlalt nagu lõkketegu ja sõnajalaõie otsimine. Niisiis, löögem enne jaani läikima oma grilltangid, -vardad ja -pintslid. Täitkem gaasiballoonid ja varugem söekotid. Ammutagem grillimisnippe ja uusi ideid. Ikka selleks, et aasta kauneima suveöö saatjaks oleks hõrgud grilliaroomid ja maitsev värskes õhus valminud toit, mida meenutada ja igatseda veel pikkadel pimedatel talveõhtutelgi.
Toiduajakirjanik Mari-Liis Ilover pani meie jaoks mõned nipid ja ideed, et oma jaaniõhtu grillroad veelgi maitsvamaks muuta.

Hõrk suitsunüanss teeb grillroad veelgi paremaks

Suitsuahju puudumine ei tähenda, et lihale, kalale või köögiviljale ei saaks grillil anda isuäratavat suitsust aroomi. Hea ja soodne abimees on metallist suitsutuskast. Puista sellesse peotäis lepalaaste ja tõsta kast kuumale grillrestile, sulge grilli kaas. Mõne aja pärast hakkab kasti avadest immitsema suitsuaroomi ja siis ongi aeg grillile kasti kõrvale sättida toiduained, mis küpsedes omandvad mõnusa suitsunüansi. Proovi näiteks niimoodi grillida tervet kala – tulemus ei ole päris suitsukala, seda tehakse ikka suitsuahjus, kuid suitsu on maitses tunda just parasjagu. Ka köögiviljad saavad nõnda suitsuaroomis grillides imehead.

Köögiviljad grillile!

Ükskõik, kas su jaanilaual uhkeldavad šašlõkk, vorstikesed või steigid, ära unusta köögivilju! Grillitud köögiviljad muudavad iga peolaua mitmekesisemaks ja tervislikumaks, lisaks teevad nad pai maitsemeeltele.
Kas oled värsket kapsast grillinud? Kui jaa, siis tead, millisest hõrgutisest jutt, kui ei, siis tasub kindlasti proovida. Lõika kapsas pikuti sektoriteks, määri kõik küljed õliga, puista peale soola ja lihtsalt grilli, kuni kapsa küljed on saanud tumekuldse värvi ja sisu läbi kuumenenud. Ongi kogu saladus! Aga tulemus viib tõesti keele alla. Kapsas võib kergesti tavalise grilli külge kinni jääda, selle vältimiseks kasutan õhukest ja kerget (hea jaanipäevale kaasa võtta!) teflonkattega grillkorvi ehk grillalust. See on väga mugav vahend ka muude köögiviljade ja kala grillimiseks. Boonusena on ka grilli on pärast lihtsam puhastada, kuna resti külge ei ole midagi tõrksalt kinni jäänud.


Väiksemate köögiviljade grillimiseks olen avastanud hästi mugava mooduse – pistan maitsestatud ja õlitatud köögiviljad õhukese grillimisvõrgu vahele ja voilà! – ei mingit ükshaaval ringipööramist ega ohtu, et väiksemad palad resti vahelt läbi kukuksid. Grillimisvõrk on nagu ümbrik, mis hoiab su köögivilju kenasti ühe kihina, nii et kõjk saavad ühtlaselt tulekuumust. Grillimisvõrgu saad keerata ühekorraga ümber, miski sealt välja ei pudene. Tõesti mugav. Proovi nii grillida hispaaniapäraseid Padroni pipraid – võrratu lihakõrvane amps!

Nippe liha grillimiseks

Tõsta liha enne grillimist külmkapist tunniks ajaks toatemperatuurile, nii ei saa lihakiud külma-kuuma šokki, tulemus on mahlane ja ühtlane.
Grill olgu enne liha või kala peale tõstmist korralikult kuum, nii ei hakka väärt kraam hauduma vaid kohe kenasti särisema. Sobiva kuumuse hindamiseks sobib kõige paremini vana hea käetest: hoia peopesa grillrestist umbes 10 cm kõrgusel. Kui grillilt tulev kuumus sunnib 3-4 sekundi pärast kätt ära tõmbama, on õige aeg tegudele asuda.
Ära torgi liigselt ega vigasta liha ettevalmistamise ja grillimise ajal. Ebavajalike sisselõigete kaudu jookseb väärtuslik lihamahl välja ja tulemus võib olla kuiv ja vintske. Liha pööramiseks kasuta grilltange ja -labidat, mitte kahvlit.
Kui sa ei taha oma grillil väiksemat sorti tulekahjut korraldada, ära unusta puidust vardaid enne grillimist u 30 minutit vees leotada. Nõnda pole süttimisohtu. Metallvardad on ses mõttes muidugi kindlam valik, neid saab lõputult kasutada ka – sääst missugune! Meid on klassikalised metallist šašlõkivardad teeninud juba aastaid, aga leidsin hiljuti poest lisaks ka mugavad lühemad grillvardad, milles saab grillida igale sööjale just paraja portsu ja koos sellesama vardaga efektselt taldrikusse serveerida. Metallvarraste ümberpööramisel ära unusta käsi kinnaste või pajalappidega kaitsta.


Burgerid on viimaste aastate hitt-roog. Ja mis seal salata, korralikud ise tehtud burgerid on tõesti maitsvad ja pakuvad rõõmu igas vanuses grillisõpradele. Eriti ilusad ja ühesuurused burgeripihvid saad spetsiaalse pihvivormi ehk-pressi abil. Tõsta hakkliha vormi alumisele poolele, vajuta kergelt kaanega ja ühtlase kuju ja toreda triibulise või ruudulise pealispinnaga pihvid ongi grillimiseks valmis! Mina teen burgeripihvide maitsestuse hästi lihtsa – sool, pipar ja veidi suitsupreparaati või suitsust BBQ kastet ja ongi kõik! Sibul, muna ja riivsai jäägu kotlettidesse, burgeripihvis puhul on kõige tähtsam liha kvaliteet, maitset annavad kastmed ja muud lisandid.

Kauneid jaane ja ärge unustage sõnajalaõit!

Teksti ja piltide autor on Mari-Liis Ilover www.mariliisilover.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *