Kuidas maitsevad kodumaisest kilgijahust tooted ja miks peaks neid üldse sööma? On see vaid õilis aktsioon säästmaks karjakasvatusest kurnatud keskkonda või on putukatoidul ka meie organismile midagi kasulikku pakkuda? Mis juhtub, kui pead panevad kokku kaks õde – Külli Lokko ja Marge Kõllamägi, kellest esimene esindab teadust ja teine ettevõtlust? Nendele küsimustele saad vastuse Eesti väiketootjaid tutvustava sarja järjekordses loos.

Külli ja Marge perekonnas on ettevõtlus juba neljandat põlve veres.  Nii ei ole ka imestada, et putukatest kui Külli doktoritöö peamisest teemast sündis idee neid ka inimtoiduks pakkuma hakata. 10-aastase panganduses ja rahvusvahelises tootmisettevõttes töötamise kogemuse toel taipas Marge peatselt, et putukatest valmistatud toidu kasuks räägib ühtviisi nii kõrge toiteväärtus kui madal ressursikulu. 2018. aastal sündiski ettevõte Green Bite OÜ. Startupile kohaselt on ettevõtte ärimudel kahe ja poole aasta jooksul oluliselt muutunud, arenedes algsest katsefarmist, kilkide kasvatamisest ja kilgijahu valmistamisest tervislike lõpptoodete valmistajaks. Täna ongi Green Bite peamiseks tegevuseks Eesti teadlaste kaasabil välja töötatud kilgileibade ja toorbatoonide tootmine.  Miks aga üldse peaks kilkidest inimtoitu valmistama?

Kõrge toiteväärtus

Kilgid on suurepärane alternatiiv lihale, sest nad sisaldavad 2-3 korda rohkem valku kui liha. Kilkides on esindatud kõik üheksa asendamatut aminohapet ning võrreldes taimse valguga on need inimorganismile väga kergesti omastatavad.  Putukavalk on organismile näiteks omasem kui sealihast pärinev valk, valgu omastamine on munavalge järel teisel kohal. Lisaks pakatavad kilgitooted omega-3 rasvhapetest, vitamiinidest ja mineraalainetest nagu B12-vitamiin, raud, magneesium, kaltsium. Lisades oma tavapärasele söögile kilgijahu või tarbides spetsiaalseid kilgijahu sisaldavaid tooteid, saame lihtsal viisil muuta oma menüü toitainerikkamaks ja tervislikumaks.

Keskkonnasõbralikkus

Traditsioonilise loomakasvatusega võrreldes jätab kilgikasvatus keskkonnale oluliselt väiksema ökoloogilise jalajälje. Puhtas, kontrollitud keskkonnas kasvatatavad kilgid vajavad veistega võrreldes 1000 korda vähem vett, 100 korda vähem maad ja 10 korda vähem sööta. Väärt teadmine on seegi, et kilkidel puudub kesknärvisüsteem, mistõttu nad ei tunne valu teekonnal meie toidulauale.

Tulevikutoit maailma rahvastele

Maailma rahvastik kasvab jõudsalt. Hinnanguliselt lisandub igal aastal 70 miljonit elanikku ning prognooside kohaselt on maailma rahvaarv 2050. aastaks enam kui 9 miljardit inimest. Selleks, et toita kõiki lisanduvaid inimesi samamoodi kui praegu, ei jätku kahjuks maal enam piisavalt ressursse (sh maad ja vett). Kuna putukate toiduks kasvatamine on ressursisäästlik, on tulevikus tõenäoliselt suur osa loomsest valgust pärit putukatest.

Teadus ja tootearendus käsikäes

Koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusega (TFTAK) on Green Bite OÜ arendanud kõrge kiudaine, valgu ning B12-sisaldusega kilginäkileivad ning Green Bite batoonid.

Kilgileibade arendusprotsessi käigus küpsetati vähemalt sada plaaditäit leivakesi, testiti erinevaid retsepte ning viidi läbi mitmed laboriuuringud. Siiski pidid maitsvad krõbedad leivakesed kannatlikult oma aega ootama kuni 2021. aasta jaanuaris kohalik seadusandlus need kaubanduses kättesaadavaks tegi. Krõbedad ampsusuurused kilgileivad sobivad tervislikuks snäkiks nii kiirel tööpäeval kui seltskondlikul kogunemisel. Kilgileibu leiab Lasnamäe, Mustamäe ja Rocca al Mare Prismade valikust.  

Sarnaselt kilgileibade tootearendusele sai ka batoonide puhul retsept nö. molekulideks lahti võetud, enne kui korduvate katsetuste käigus lõpptulemusega rahule jäädi.  Green Bite kolmest batoonist on kõikides Prisma kauplustes saadaval kaks: väekate naiste vastupidavust toetav Girl Power ning tervisesportlastele tuge pakkuv Raw Power.
Girl Power batoon on maitsev vahepala, milles sisalduv spirulinavetikas varustab organismi rauaga ning siguris sisalduv prebiootilise toimega inuliin toidab soolestikus kasulikke baktereid. Madal kalorsus ühes kõrge kiudainetesisaldusega teeb Girl Power batoonist tervislikku kaalulangust toetava ampsu.
Raw Power batoon on teretulnud kaaslane füüsilise tegevuse juures: rattasõidul, matkates, mägesid vallutades, joostes ja jõusaalis. Girl Poweri batoonile sarnaselt on ka Raw Power batoon madala kalorsuse ning kõrge valgu- ja kiudainete sisaldusega, varustades organismi väsimust tõrjuva ja närvisüsteemi tööd toetava B-12 vitamiiniga.

Rohkem infot Green Bite toodete kohta leiad siit. Green Bite kilgileibu, Girl Power ja Raw Power batoone saad osta ePrismast ja Prisma kauplustest*
*Kilgileivad saadaval Lasnamäe, Mustamäe ja Rocca al Mare Prismades

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *