Eelmises loos rääkisime, kuidas poes ürte valida ja neist kodus viimast võtta. Millised maitsetaimed on aga meie ostjate seas kõige popimad? Milliseid tasuks enam avastada? Ja mida nendega üldse peale hakata?

Müüginumbrid näitavad üsna üheselt, et eestimaalase lemmikürdid on till, petersell ja roheline sibul. Eks sobivad need ju ka eestipärase toiduvalikuga alates kartulist-kotletist ja kalaroogadest kuni supi peale puistamiseks.  Kes sisi ei mäletaks juba vanaema köögikapis seisnud kuivatatud tilli- ja petersellipurgikesi, kust siis kahvaturohelist puru keedukartulitele puistati…


Till, kurgisalat ja värske kartul astuvad tõepoolest ühte jalga, tuues keset talvegi suhu südasuviseid maitseid. Petersell jagab rahva aga kahte leeri – sallijad ja mittesallijad. Ühed puistavad peterselli peoga iga roa peale, teised alustavad aga restoraniski tellimust lausega „ma ei söö peterselli“. Siiski on petersell omal kohal paljdues roogades ka ilma, et selle maitset otseselt ära tundma peaks. Peenramaal või veeklaasis sirguv roheline sibul käib siinkandis kiluleiva peale ja hapukoores heeringa kaunistuseks, olles üks käepärasemaid maitsetaimi üldse. Niisama populaarne on roheline sibul ka Aasia köögis, kus selle valgeid, tihkemaid varsi ka kuumade roogade sisse lisatakse ning rohelisega toite garneeritakse.


Hämaras aiasopis on mündiliste kodu. Piparmünt ja münt on imeliselt mitmekesised maitsetaimed, mis sobivad nii külmadesse kui kuumadesse, soolastesse kui magusatesse, kodustesse ja kaugema kandi roogadesse. Piparmündi-šokolaadikook ning mündist jahutust ammutav tzatziki kaste on mõlemad ühele ja samale taimeperele tänulikud.


Ka basiilik on leidnud tee eestimaalase kööki ja sööki. Pitsad, pastad, mozzarella salat ja muidugi pesto, see algupärane, – just vürtsika mekiga basiilik on see, mis annab neile ainulaadse maitse. Lisaks teada-tuntud vürtsbasiilikule tasub tutvust teha ka Tai basiilikuga, mis eriti hästi nuudliroogadega passib. Pane tähele, et basiilik ei kannata külma ja kuuma, tõmbudes temperatuuri järsu muutuse peale inetult mustjaks. Hoia basiilikut toasoojas ja lisa külmadele (näiteks salatid) või vähemalt veidigi jahtunud roogadele (näiteks pastale lisades aseta basiilik riivitud parmesani peale).


Oregano ehk pune on lähisugulane meile iidsest ajast tuntud vorstirohuga. Värske pune võib teinekord toidu sees puha kaotsi minna, kuivatatuna ehib aga pitsakatet ja paneb maitsepunkti igasugustele tomatiroogadele. Puista kuivatatud punet ka kreeka salatile ning grillil külge pööranud seasteigile.

Koriander on veel üks ürt, mida armastada või vihata. Kes tunneb koriandris seebi või hiirepissi maitset, kes aga vastupandamatut tõmmet Kaukaasia ja Lähis-Ida roogade poole. Värskelt hakitud koriander annab ka talvisele tomatisalatile suvist maitsejõudu. Kes koriandrit armastab, lisab seda lahke käega igale roale. Koriandrist ja petersellist hakitud chimichurri on Lõuna-Ameerika maiguga grillilihade asendmatu kaaslane.


Estragon, vene või prantsuse? Aianurgas kasvab ülima tõenäosusega vene estragon, millel maitsenüansse prantsuse sugulasega võrreldes oluliselt vähem. Prantsuse estragon on oma erksa aniisimekiga aga omal kohal nii muna-, linnuliha-, küüliku- kui kalaroogades, esinedes ka prantsusepärastes maitseäädikates ja sinepites.


Aromaatsed rosmariin ja tüümian toovad tänu neis sisalduvatele eeterlikele õlidele meeltesse vahemere hõngu. Mõlemad sobivad igasugustesse mõnusatesse lihahautistesse lisamiseks, rosmariin pigem punase liha puhul ja tüümian sea- ning küülikuliha korral. Nii rosmariin kui tüümian annavad grillroogadele eriomase meki, kui heidad neid oksakese kaupa grillsütele. Rosmariin on asendamatu ka focaccia peal ning tüümian täiendab ahjus röstitus juurviljade magusat maitset.

Ja last, but not least – loorber! See õilis maitsetaim, mis Vahemeremaades metsikute põõsapuhmastena kasvab, kuulub nii võidupärgade kui puljongi koostisesse. Loorberilehtedel tõmmanud maitseõli sobib niristada grillitud kalale, eriti kui seda vahemerepärasel viisil on valmistatud.

Kasuta ürte lahke käega, et oma igapäevast toidulauda värske rohelise kraamiga mitmekesistada! Prisma ürdiriiulist leiad kõiki ürte, millest siin loos juttu tegime ja rohkemgi veel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *