Värsked ürdid on parimad! Ürdid lisavad toidule maitset, värvi ja fiilingut. Paar basiilikulehte argiõhtusel pastaroal, peotäis koriandrit wokisegul või oksake rosmariini lihtsas lihapajas annab toidule hoopis uue hoo, eriti nüüd, kui keset kevadtalvist hallust maitseelamusi nappima kipub. Seega on just nüüd paras aeg teha tutvust erinevate maitseürtide ja nende kasutusvõimalustega.

Poest koju

Kvaliteetse maitsetaime valimine algab juba poes ürdileti ees. Et ürdipotist kauem kasu oleks, vali värske välimusega taim. Valides vaata ka juuri – valged juured on veel elus ja suudavad vett imada. Pruunides juurtes puudub elujõud isegi kui taim ise veel värske välja näeb. Selline taim sobib kiireks tarvitamiseks, kuid ümber istutamiseks temast enam asja ei ole.

Poest koju toodud ürdipott peab kauem vastu, kui hoiad seda toasoojas ning jagad talle vett ja valgust. Maitsetaim vajab päevavalgust vähemalt kuus tundi päevas, seega aseta potid spetsiaalse taimelambi alla või lõunapoolsele, tuuletõmbuseta aknalauale.
Poolikust ürdipotist saad kasvatada uue satsi, kui istutad selle ümber suuremasse potti, lisades taimele värsket lillemulda. Kasutades uueks istutusnõuks savipotti, leota seda eelnevalt tunnike vees. Nii ei ima pott esimese hooga kohe taimedele mõeldud kastmisvett enesesse.
Suuremasse potti võid kokku istutada erinevaid ürte, sest maitsetaimed armastavad üksteise seltsi. Ümber istutatud ürti kasta esialgu tavapärasest tihemini, lastes tal uute oludega tasapisi harjuda.
Ürdid armastavad tarbimist. Lõika ürte latvadest ja jälgi, et alles jääks vähemalt kolmandik taimest koos lehtedega. Nii suudab taim edasi kasvada ning sind järgmise saagiga rõõmustada. Latvade lõikamise kasuks räägib seegi, et seeläbi suunab taim oma kasvujõu külgmistesse vartesse, kasvades tihedamaks ja laiemaks.

Patta, pannile ja salatisse

Ürdid pakuvad lõpmatult palju kasutusvõimalusi, ole vaid mihkel neid kasutama! Enne ürtidega kokkamist tasub aga meelde tuletada mõned nipid:
Haki värsked ürdid vahetult enne kasutamist. Mida peenemaks ürdid hakid, seda enam need maitset annavad.
Ürtide maitsel aitab esile tulla tilgake head õli, veiniäädikat või sidrunimahla.
Värsked ürdid lisatakse toidule üldjuhul peale selle valmimist, kuivatatud ürtidel lastakse maitsete eraldumiseks eelnevalt toiduga koos küpseda või haududa.
Mahedamaitselised ürdid nagu basiilik, koriander, petersell, murulauk ja aed-harakputk on üldiselt parimad, kui hakid need vahetult enne serveerimist ning lisad siis salatile või kuuma roa peale. Tugevamaitselised ürdid nagu salvei, rosmariin ja tüümian sobivad paremini kuumadele roogadele lisamiseks. Üldiselt kaht tugevamaitselist ürti koos ei kasutata, va teatud ürdisegud nagu hautiste ja suppide sisse lisatav bouquet garni.

Võta viimast

Kui hakkisid toidu jaoks ürte rohkem kui ära kulus, kasuta needki nutikalt ära. Hakitud ürtidest saad valmistada mõnusa maitsevõi, kui segad ürdid toasooja taluvõi hulka. Maitsevõid hoia tavakülmikus ning kasuta ära paari päeva jooksul. Küpsetuspaberisse keeratud ja sügavkülmikusse pandud ürdivõi säilitab oma parimad maitseomadused kuni kuu aega. Maitsevõi sobib lisamiseks leivale, kastmetesse ning krõbedale steigile.

Hakitud ürdid võid asetada ka jääkuubikuvormi, need siis toiduõliga üle kallata ja sügavkülma ootele panna – käepärane viis teinekord toidule värske ürdimeki lisamiseks.

Tugevamaitselised, puituva varrega ürdid nagu rosmariin, tüümian ja loorber, pane varre-paari kaupa väiksemasse pudelisse ning kalla peale veidi soojendatud oliiviõli. Jäta ürdiõli paariks nädalaks maitseid koguma.

Teatud ürte kannatab ka kuivatada – näiteks münt, meliss, petersell, rosmariin, tüümian, salvei kuivavad õhurikkas, tolmu, tuule ja valguse eest kaitstud kohas kahe küpsetuspaberi vahel väga hästi. Kuivatamisel jälgi, et lehekesed ei oleks liiga tihedalt koos, nii võivad need hallitama kippuda. Ürdid on parasjagu kuivad, kui neid saab sõrmede vahel purustada. Siis aseta need õhukindlasse purki ja hoiusta hämaras, kuivas ja jahedapoolses kohas.

Millist maitsetaime millises roas kasutada, saad lugeda juba järgmises loos.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *