Toidublogi Kahvliga.ee autor ja kirglik hobikokk Kadri Raig annab neli nippi, mis aitavad valmistada just selle kõige maitsvama pasta. Vahet pole, milline pastakuju- ja kaste valitakse, need kehtivad kõigi pastade puhul.

1) Pasta keetmisel piisab vaid soolast ja veest

Pasta keetmiseks vali alati suur pott, tõsta vesi enne pasta lisamist mulinal keema ning soola vett korralikult. Õli ega muud ei ole vaja pasta keeduvette lisada – ainult veest ja soolast piisab! Pasta keetmise aeg sõltub selle kujust ning kuivatatud pasta puhul tasub järgida pakil välja toodud keetmise aega. Kui plaanid pastat enne serveerimist veel paar minutit ka kastme sees kuumutada, siis keeda pastat pigem pakil näidatust minuti vähem. Värske ise valmistatud pasta puhul valmib see keevas vees vaid minutiga. Alati tasub usaldada ka iseennast ning keetmise ajal pastat maitsta. Üle keeta pastat ei tasu ning seda peaks ka peale keetmist endiselt hamba all tunda olema (al dente just seda tähendabki).

2) Külma veega pastat loputada pole tarvis

Enne pasta kurnamist tõsta potist kõrvale tassitäis keetmisvett – see tärkliserikas vedelik aitab paljudel kastmetel roa lõplikult ära viimistleda ning paremini pasta külge haakuda. Peale pasta keetmist ei ole vaja neid külma veega loputada ega õliga kokku segada. Loputades loputaksid maha ka tärklise, mis aitab pastakastmel haakuda. Seega soojade roogade puhul soovitan külmast veest kindlasti hoiduda. Küll aga võib keedetud pasta jaheda veega kiirelt üle loputada juhul, kui on plaanis valmistada külma pastasalatit.

3) Pasta ja kaste käivad kokku

Pasta peaks enne serveerimist alati kastmega kokku segama. Kuiv pasta ühel taldriku poolel ja kaste teisel pool ei sobi kohe mitte. Pasta peaks peale keetmist kohe kastme sisse rändama, seal küpsemise lõpetama samal ajal kastme maitset endasse imades. Kastmega võib olla pigem kokkuhoidlik – see peaks pastat üleni katma, aga mitte pastat üleni ära ujutama.

4) Pasta on vaja kohe nahka pista

Pasta ei ole see roog, mille saad valmis teha ning siis potis pliidinurgale seisma jätta. Kui pasta valmis saab, siis tuleks võimalikult kiiresti ka sööma hakata, sest seistes see paremaks ei muutu. Kui soovid pastarooga ette valmistada, siis paljud kastmed võid mõistagi lausa mitu päeva varem valmis teha. Enne sööma hakkamist võiksid leida selle 15 minutit, et pasta värskelt keeta ning kastmega kokku segada. Kui tõesti ei leia, aga soovid siiski pastat nautida, siis vali mõni ahjus küpsetatud pasta.

Foto: Kadri Raig

Itaalias ehk pasta kodumaal on kvaliteetne pasta väga soodne. Kuigi ka Eestis on kuivatatud pastat saada sadu erinevaid sorte, siis hinnaklass on läbivalt kõrgem. Kadri julgustab lisaks erinevatele pastasortidele ka erinevaid brände ja poekettide omabrändi pastasid proovima. “Näiteks leiab Prismast Coop kaubamärgi alt teatud sorti pastasid, mis muidu oleksid kallid, aga omamärgi tõttu vägagi taskukohased. Üheks selliseks pastaks on tagliatelle pastasort, mis toob mulle kohe Rooma ja sidrunipasta meelde,” meenutab Kadri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *