Prisma küsis oktoobrikuus Konto klientidelt, kuidas tänavusele jõuluperioodile vastu minnakse. Hinnatõus on ka pühade-eelarve kallale läinud, kuna üle poolte vastanutest (56%) nentis, et plaanivad võrreldes eelmise aastaga jõuluostudelt kokku hoida. Kavandatavad kulutused kinkide peale jäävad vahemikku 50-200 eurot.

Samas selgus küsitlusest, et inimesed väga pikalt oma oste ette ei planeeri, sest pühadega seonduvaid kulutusi kavatseb hajutada pikema perioodi peale vaid 13% vastanutest.

Kuidas siis ikkagi väiksemate vahenditega hakkama saada, nii et pühade ajal eriline jõulutunne tulemata ei jääks? Prisma töötajad jagasid kasulikke nippe, kuidas eelarve jõulude ajal kontrolli all hoida.

Säilita fookus ja naudi päriselt

Kuna jõulude ajal on palju sagimist ja sündmusi, siis kategooriagruppide juht Merit soovitas teha vaid neid asju, mida päriselt soovitakse. „Kui lihtsalt tähistamise vooluga kaasa minna, siis lõpuks võib tähelepanu nii hajutatud olla, et mingit emotsiooni peale väsimuse polegi. Püüda tervele suguvõsale kingitusi kokku koguda ja neid paari päeva jooksul laiali jagada ei ole arvatavasti kuigi nauditav. Tegevused ja kulud, mis on läbi mõeldud, toovad emotsiooni ja rahulolu, mitte lihtsalt augu rahakotti,” kinnitas ta.

Kuula ja jäta meelde

Viimasel hetkel kingiideede nuputamine on väsitav ja viib sageli ka emotsiooniostude tegemiseni. Turundus- ja kommunikatsioonidirektor Liina soovitab juba aasta keskel hakata vaikselt uurima ja meelde jätma, mis soovid lähedastel või sõpradel on. „Suvalisi asju ma kohe kindlasti ei osta. Jõuludeks olen seadnud ikkagi ka konkreetse eelarve ja üldjuhul ma seda ei ületa,“ sõnas ta. „Viimasel ajal meeldib mulle asjade asemel kinkida emotsioone, kus saaja saab ise valida, mida ja kellega koos ta teha soovib,“ lisas Liina.

Planeerimine toimib

Jõulukulusid aitab kontrolli all hoida eelnev planeerimine. Kindlasti kulub pühadekuul tavapärasest enam, kuid plaani järgi toimetamine aitab eemal hoida mõttetu raiskamise. Liina, kes tegutseb Konto arendusjuhina, on planeerimise fookusesse võtnud nii kinkide kui toidutegemise puhul. „Kinginimekirja koostan aastaringselt, pannes kirja lähedaste soove ja õiget asja soodsa hinnaga nähes ostan selle teinekord juba pikalt enne pühi ära. Samuti püüan jälgida, et jõululauda kattes toidukogused liiga suureks ei läheks ning kui peale pühi siiski toitu järele jääb, kasutame selle nutikalt järgmistes roogades ära.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *