Ehk oled varem Prisma kodukaupade riiulite vahel seigeldes täheldanud toreda disainiga Finlaysoni voodipesusid, rätikuid, kardinaid või muid kodutekstiile. Lisaks silmatorkavatele disainidele on Finlaysonil aga ka oluline roll vastutustundliku tootjana. Samuti on Soome päritolu kaubamärgil väga põnev ajalugu. Käesolevas blogipostituses tutvustamegi lähemalt Finlaysoni tausta.


Finlaysoni kodutekstiilide hulgast võib leida kõike, mida üks kodu vajab, alates käterätikutest ja saunalinadest ning lõpetades voodipesukomplektide ja vaipadega. Tekstiilide disainid varieeruvad tagasihoidlikust julgemateni, kuid ühes asjas võib küll kindel olla: soetades Finlaysonit, soetad põhjamaiselt stiilset ning vastutustundlikku disaini.

Lisaks kodutekstiilidele pakub Finlayson nüüd ka mugavaks argipäevaks mõeldud naiste-, meeste- ning lasterõivaid..


Finlaysoni kirju ajalugu

Finlaysoni lugu algas juba aastal 1820. Lühikese ajaga sai Finlaysonist põhjamaade suurim tööstusettevõte. Kasvu võimaldasid ainulaadne julgus ja avatus.

Huvitavaid fakte Finlaysoni ajaloost:

  • Põhjamaade esimene elektrivalgus süttis Finlaysoni tehases 1882. aastal.
  • Finlaysonil oli ka näiteks oma haigla, lasteaed, kool, tuletõrje ja apteek.
  • Lisaks asutas Finlayson oma haigekassa, mis oli omal ajal täiesti enneolematu.
  • Oma naistöötajatele andis Finlayson esimese ettevõttena Soomes võimaluse iseseisvaks eluks, pakkudes neile elatist ja elukohta.

Finlaysoni vastutustundlikkus

Finlaysoni sõnul on nende vastutustundlikkuse sisu teha võimalikult palju head ja võimalikult vähe halba, nii inimestele kui ka keskkonnale. Samas on nende jaoks oluline teha kõik neist olenev, et vähendada oma tegevuse negatiivset mõju ning arendada oma tegevust järk-järgult üha vastutustundlikumaks. Finlaysoni eesmärk on olla maailma kõige vastutustundlikum ja läbipaistvam tekstiiliettevõte.

Tekstiilitootja on sõnastanud ka oma manifesti, mis kõlab järgmiselt:

“Maailm muutub paremaks ainult tegudega, mitte tühjade lausetega. Meie jaoks tähendavad teod kvaliteetsete toodete disainimist, jätkuvat huvi ökoloogilisemate ja eetilisemate materjalide leidmiseks, huvi ringluslahenduste vastu ning vajaduse korral isegi seda, et võtame seisukoha asjades, mida peame elu seisukohalt valeks,”


Seda, et Finlaysoni vastutustundlikkuse taga on ka teod, mitte vaid tühjad laused, võib välja lugeda ka statistikast:

  • 2021. aastal oli 4% Finlaysoni kasutatud materjalidest vastutustundlikult toodetud ja hangitud.
  • 2022. aastal oli vastutustundlike materjalide osa juba 59%. Finlaysoni eesmärk on suurendada vastutustundlike materjalide osakaal 2027. aastaks 90%-ni ning vähendada 2025. aastaks nii suhtelisi (-50%) kui ka absoluutseid (-25%) kliimaheitmeid (võrreldes 2019. aasta tasemega).
  • Alates 2023. aasta algusest on SOKxFinlayson ühiskollektsioonidel ka GOTS-sertifikaat. GOTS on ülemaailmne mahetekstiili tootmisstandard: see sertifikaat tagab tarbijale, et kõik tootmisahela osalejad on kontrollitud nii keskkonnakriteeriumide kui ka töötingimuste poolest.

Soetades Finlaysonit, võid kindel olla, et saad vastutustundlikult toodetud vastupidava ning stiilse toote. Tule ja avasta Finlaysoni tooteid lähimast Prisma hüpermarketist või tutvu toodetega ePrismas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *