Veriapelsinid jaotatakse pool-, täis- ja tumedaverelisteks. Poolvereliste apelsinide viljaliha on kas täielikult või osaliselt punane, kuid mahl kollane. Tumedamate veriapelsinide viljaliha on peaaegu mustjaslilla. Värvuse annavad apelsinis sisalduvad lükopeenid ja antotsüaniinid. Need on ka tugevatoimelised antioksüdandid, mis uuringute kohaselt võivad kaitsta südame- ja veresoonkonna haiguste eest ning vältida põletikke.
Väikeste ja magusate veriapelsinide lüheldane hooaeg kestab ainult jaanuarist märtsini. Õnneks võib neid tervislikke C-vitamiini pomme süüa siis kas või iga päev. Pidulikult punane veriapelsin annab sära ka soolastele toitudele ja küpsetistele.

Veriapelsin võlub värvi ja maitsega

Mõnusalt magus, hõrgult hapu ja vastupandamatult mahlane – veriapelsinis on olemas kõik tsitrusviljade parimad küljed. Eraldi rõõm veriapelsine süües on nende ettearvamatu värvus, mis selgub alles puuvilja lahti lõigates. Veriapelsin võib olla seest täiesti punane, vahvalt triibuline või üleni oranž nagu harilik apelsin. Kuid värvus ei mõjuta maitset, kuna isegi sama puu apelsinid on erineva punasusega.
Lisaks kaunile värvile on veriapelsinides rohkesti C-vitamiini. Päevase koguse saab kätte ühestainsast viljast. Paljusid rõõmustab ka veriapelsini õhuke koor ning see, et viljaliha vahel ei ole peaaegu üldse mõru valget kelmet.

Veriapelsini tagurpidikook

Algselt on veriapelsinid pärit Itaaliast, Sitsiiliast, kuid tänapäeval kasvatatakse neid näiteks ka Hispaanias ja Californias. Et punaseks minna, vajavad veriapelsinid väga kindlaid tingimusi: sooje päevi ja külmi öid. Seetõttu ongi nende hooaeg küllalt lühike.

Mitmekülgne maitse

Veriapelsini magusus sobib hästi küpsetistesse, happesus jälle muuks toiduvalmistamiseks. Pigista või tükelda veriapelsini kala-, liha- või kanaroa hulka. Risotod ja pastaroad lausa armastavad veriapelsini. Tuttav apelsin tunneb end koduselt ka puuviljasalatis, mahlana või ahjulõhe peale viilutatult.

Kuidas kasutada veriapelsini toiduvalmistamisel ja küpsetamisel

Söö veriapelsine niisama, pressi need mahlaks või lisa sektoreid salatitesse ja magustoitudesse. Mahl sobib ka kokteilideks, salatikastmesse või aasta alguse kõige maitsvama risoto leemeks. Nagu tavaline apelsin, sobib ka veriapelsin ahjulõhe, kana, ahjus küpsetatud juurvilja ja kuskusi juurde. Või teeks ehk suurepäraselt lihtsa ja suussulava posseti?

Kasuta ära ka veriapelsini koor

Hoolikalt pestud veriapelsini koor sobib samuti toidus kasutada. Puista riivitud koort maitseks näiteks valge šokolaadi ja veriapelsini vahule. Või siis kasuta pestud puuvilja koos koorega soojades toitudes ja küpsetistes nagu näiteks veriapelsini-fetasalat või veriapelsini-tagurpidikook. Küpsetatud apelsinikoor on pehme ja söödav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *