Hoidistamishooaeg jätkub ja ühes sellega jätkub ka meie aiablogija Mari-Liisi jutuveerg.
Paljudele meist on juba lapsepõlvest mällu sööbinud suvised mahlaaurutamised – värske marjaaroom ja erkpunane voolikust pudelitesse voolav nektar on ju alati olnud maasuvede refrääniks! Kui mahlateol pole õnnestunud kaasa lüüa, siis punasesõstramorssi on vist küll kõik eestlased joonud. Vahepeal veidi unustusse vajunud kodumahladel on uus tulemine ja aurutajatel poodides kõva minek.

Marjad mahlaks

Olen ise ka ikka suviti mahlasid teinud. Kui marjapõõsad lookas, on mahl ju parim viis saak talle panna. Kui aurutit veel meie majapidamises ei olnud, valmistasin mahla marjadest vedeliku välja keetmise teel. Mida pikemaks põõsasterida kasvas, seda töömahukamaks keetmine läks. Lõpuks auruti ostnud, ei saanud enam arugi, miks seda ometi varem ei võinud teha! Mahlategu aurutiga oluliselt tervislikum, puhtam, lihtsam ja kiirem. Lisaks mahutab auruti suure portsu marju, nii et ühe mahlateoga võib korraga teha mitmeid liitreid mahla. Ma ei räägi siinkohal muidugi hiiglama suurtest marjapõldudest ega puuviljaaedadest, mille saagi töötlemiseks on hoopis teistsugust tehnikat vaja. Keskmise koduaia mõnelt marjapõõsalt ja viljapuult korjatud saagi koduköögis mahlana säilitamiseks on aga 8-15 liitrine auruti iga nutikas investeering. Aurutit saab kasutada ka lihtsalt keedupotina või köögiviljade ja kala aurutamiseks. Nii ei pea ta suvevälisel ajal kasutuna panipaigas seisma, vaid leiab kasutust aastaringselt! Tänapäevased aurutid sobivad kõigile pliiditüüpidele, ka induktsioonile.

Auruti tööpõhimõte on lihtne ja loogiline. Konstruktsioon koosneb kolmest osast: alumises potib keeb vesi, keskmisesse nõusse koguneb mahl ja ülemises aukudega aurutusosas on viljad. Alumises potis keev vesi aurustub, aur pehmendab marjad-puuviljad ja neist eraldub mahl. Mahl väljub aurutist vooliku kaudu.

Suhkruga või suhkruta

Mahla võib valmistada täiesti ilma lisatud suhkruta. Et sedamoodi valmistatud mahl ilusti säiliks, tuleks see sügavkülmutada. Prismas on müügil erineva mahutavusega spetsiaalsed plastpudelid vedelike sügavkülmutamiseks. Hea on meeles pidada, et vedelikud paisuvad külmutamisel ja seetõttu ei tohi pudeleid päris täis valada. Paljud mahla sügavkülmutamiseks mõeldud pudelid on praktilise lameda kujuga – nii on neid lihtne sügavkülma üksteise otsa laduda.

Teise võimalusena saab suhkru mahlale lisada pärast aurutamist. Üldiselt on liitri aurutatud mahla kohta 200 g suhkrut täitsa sobiv kogus. Lase aurutatud mahl koos suhkruga korraks keema ja vala kuumalt steriliseeritud pudelitesse, mis omakorda sulge hermeetiliste kaantega.

Ja kolmas viis: suhkru võib lisada aurutisse kohe alguses, kihiti marjadega. 4 kg marjade kohta olen võtnud 1 kg suhkrut. Oleneb muidugi kasutatud viljade magususest, aga selle koguse suhkruga tehtud mahl on täitsa paras kohe joomiseks, seda ei pea enam lahjendama. Kui mahl tundub siiski Joosep Tootsi kuldseid sõnu meelde tuletades õige magus, saad seda siirupina kasutada ja joomiseks veega lahjendada.

Mahlategu aurutiga

1. Vala alumisse potti vesi. Tõsta sellele nõu, kuhu koguneb mahl. Kontrolli, et voolik oleks ilusti nõu küljes ja klamber kinni.

2. Aseta aukudega aurutusosa mahlanõu peale ja täida see marjade või puuviljadega. Puista suhkur viljade vahele või lisa see hiljem, peale aurutamist. Kõige ülemiseks ja alumiseks kihiks peavad jääma marjad-puuviljad. Kata kaanega.

3. Kuumuta vesi keema. 15-20 minuti pärast hakkab tasapisi mahl eralduma. Eemalda voolikut sulgev klamber, muidu ei saa mahl välja joosta. Lase u liiter mahla välja voolata ja vala see tagasi marjadele. Selline nipp soodustab mahla eraldumist. Jätka aurutamist. Olenevalt vee keemise tugevusest ja marjade-puuviljade mahlasusest võtab aurutamise protsess aega 30-60 minutit.

4. Kui valmistad ilma suhkruta mahla, lase vedelikul joosta suurde kaussi, kust omakorda saad ümber valada sügavkülmapudelitesse. Kui suhkur oli lisatud aurutusnõusse, saad lasta mahlala nõrguda otse säilituspudelitesse ja need ka kohe sulgeda. Kui lisad suhkru peale aurutamist, vala eraldunud mahl potti ja lase koos suhkruga korraks keema. Nüüd vala pudelitesse või purkidesse ja sulge õhukindlalt.

Hea teada!

  • Hoidistamise A ja O on puhtus, erandiks pole ka mahlategu. Kuumuta pestud pudeleid-purke tagurpidi 110 kraadises ahjus 15-20 minutit. Keeda keermega kaasi tagurpidi (nii ei hakka nad “ujuma”) veega kaetult 5-7 minutit ja hoia kaanetamiseni keevas vees. Võta kaas otse kuumast veest ja keera kuuma hoidist täis pudelile või purgile.
  • Kontrolli, et marjad ja puuviljad oleksid riknemistunnusteta. Eemalda riknenud marjad, puuviljadel lõika plekilised kohad välja. Loputa kõik viljad enne aurutisse panemist puhtaks. Õunad ja pirnid lõika väiksemateks tükkideks.  Ploomidele ja kirssidele võid kivid sisse jätta, marju ei ole vaja kobarast eemaldada.
  • Ettevaatust, eralduv mahl on kuum! Varu pudelite ja purkide käsitlemiseks köögirätikuid ja pajakindad.
  • Keskmise suurusega aurutusnõusse mahub 4 kg marju.

Aroonia-õunamahl

3-4 liitrit
2 kg arooniaid
2 kg õunu
1 kg suhkrut
paar peotäit kirsilehti

Vala auruti alumisse potti vesi, tõsta sellele mahlanõu. Kõige peale aseta aukudega aurutusnõu. Tõsta arooniad, tükeldatud õunad, suhkur ja kirsilehed kihiti aurutusnõusse ja kata kaanega. Lase vesi keema. Esialgu võid suuremat kuumust kasutada, kui vesi juba keeb, alanda veidi temperatuuri. Umbes 15 minuti pärast hakkab mahl eralduma. Lase nõrguda umbes 1 liitril mahlal ja vala see aurutusnõusse õuntele-arooniatele tagasi. Auruta edasi 30-60 minutit, kuni arooniad on värvi muutnud ja õuntestki mahl eraldunud. Vala eraldunud mahl steriliseeritud purkidesse või pudelitesse ja sulge hermeetiliselt. Hoia hämaras suurema temperatuurikõikumiseta paigas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *