Värskes õhus maitseb iga toit paremini, võta või võileib väiksel jalutuskäigul või kerge eine keset rannapäeva. Eriti hästi mekib aga otse looduses valmistatud roog, vahet pole, kas kokkad otse lõkketulel, matkapliidil või grillil. Siin on sulle ülevaade erinevatest võimalustest, kuidas köögist väljas, metsas või mere ääres süüa teha.

Kui planeerid loodusesse kokkama minna, olgu tegemist väikese grillipeo või lõkketulel matkatoidu valmistamisega, pea meeles, et elav tuli on ilus, aga ohtlik. Päästeamet paneb sulle südamele, et

  • Ära tee tuld, kui on antud tuleohu hoiatus! Kuumal ajal on metsad ja maastikud purukuivad ning piisab vaid ühest salakavalast sädemest, et tuli lahti pääseks.
  • Ära tee tuld tugeva tuulega! Kui tuule kiirus on üle 5,4 m/s, ei tohi tuld teha. Suure tuulega võib säde jõuda kaugemale kui arvatagi oskad.
  • Ära tee tuld, kui tuule suund on hoonete või metsa poole. Jällegi – sädemest tõuseb leek.
  • Lõkke tegemist alusta korralikust lõkkeasemest. Alla meetrise läbimõõduga lõke peab asuma hoonetest ja metsast vähemalt 8 m kaugusel, üle meetrise lõkke puhul peab vahemaa olema 15-20 meetrit.
  • Puhasta lõkkekoht vähemalt poole meetri raadiuses kuivanud heinast, lehtedest või okstest. Piira lõkkease kivide, liiva või mullaga.
  • Hoia kustutusvahendid käepärast. Looduses on abiks liiv ja vesi.
  • Ära jäta lõket järelvalveta, õnnetused juhtuvadki siis, kui keegi ei märka.

    Kui tulease turvaliselt loodud ja ilm söögitegemist soosib, võib väliköögi julgelt üles seada. Millist seadet aga matkaköögis kasutada? Valikuvõimalusi jagub!
  • Telkimisloos põgusalt mainitud Pocketrocket matkapliit on kerge ja käepärane lihtsamate roogade soojendamiseks ja kiireks kokkamiseks, samuti ei nõua see pihku mahtuv tuleseade nii põhjalikke ettevalmistusi kui lõkkease.
    Pocketrocketi või mõne teise kaubamärgi analoogset matkapliiti üles seades jälgi, et
  • matkapliit asub tasasel ja stabiilsel pinnal ning selle ümber ei ole kergestisüttivat materjali, sh kuluhein, kuiv sammal või kuivad oksad
  • matkapliit asub tuulevarjus, sest tuulisemas kohas pliiti põletades ei pruugi küll tuli kustuda, kuid gaasi ja aega kulub kindlasti rohkem
  • kasutad õhukese ja laia põhjaga keedunõusid, sest need kuumenevad kiiremini ja kasutavad ära rohkem kuumust. Kogenud matkajad eelistavad kiiresti kuumenevad alumiiniumnõusid, mida valmistatakse ka juba nakkumatu pinnakattega
  • Pocketrocketi matkapliiti kaasa pakkides ära unusta kontrollida, kas gaasiballoonis ikka gaasi jagub. Igaks juhuks võta kaasa ka varuballoon.

Veel üks mugav võimalus nautida looduses söögi valmistamist on Trangia matkapliidi süsteem. Justnimelt, süsteem, sest tegemist on põletist, pliidist ja üksteise sisse asetatavatest keedunõudest komplektiga. Trangia on matjakate hulgas hästi tuntud ja tunnustatud kaubamärk, mida valmistatakse siiani tema sünnikohas Rootsis. Trangia matkapliidi kasuks räägib tema ülim kompaktsus, kergus ja mitmekesisus põletite valikul. Pliiti saab kütta nii piirituse, küttegeeli kui gaasiga, erinevaid küttevahendeid saab eraldi juurde osta. Kõige kiiremini saab söögi kuumaks gaasiballooni külge ühendatud põletiga. Geelkütuse kasuks räägib transportimismugavus ning mingis mõttes ka ohutus, võrreldes just piiritusega. Piirituse transpordiks ja kütteanumasse kallamiseks tasub kasutada spetsiaalse turvakorgiga Trangia kütusepudelit.
Komplekt võib sisaldada kas alumiinium- või nakkumatu kattega keedunõusid, mille hulka võib sõltuvalt komplektist kuuluda ka keedukann.
Erinevalt Pocketrocketist, mis vajab tuulevarju, on Põhja-Rootsi mägedes testitud Trangia süsteem ülimalt tuulekindel, sest pliidi põletiosa on ümbritsetud alumiiniumist kerega ning keedunõud istuvad osaliselt pliidi sees.

Nende vahvate vidinate kõrval on muidugi ühtmoodi au sees ka vana hea lõkketuli. Elaval tulel kokkamine on eriti mugav, kui kasutad haopliiti, mille kütteks on sõna otseses mõttes hagu ja muu peenem puurisu – kuivanud oksaraod. Roostevabast metallist osadest kokku pandav haopliit kipub kaaluma veidi rohkem kui kaks eelmist matkapliiti, kuid see-eest saab haopliidi nii lamedaks kokku pakkida, et paki või kirjaümbrikusse.
Kokkupandava haopliidi kasuks räägib ka stabiilsus – kandiline haopliit istub tugevalt pinnasesse ja kannab ka laiemat panni. Ettevaatlikkus pole siiski kunagi liiast, järelvalveta ei tohi ka seda seadet jätta.

Kui valmistud suuremaks söögiteosks, võid lõkkeasemele teha halgudest tule ning asetada grillimisresti sellest saadud süte kohale. Mustangi grillimisrest on toekas ja annab grillikraamile isuäratava ruudumustri.

Teine äge abivahend on Muurikka grillpann, millele saab jalad alla kruvida ning panni nendega otse tule või süte kohale asetada. Sellel toekal valurauast pannil saad küpsetada pannkooke, vokkida köögivilju, praadida fileed või kalapalu.

Kui toidud tehtud ja kõht täis, tuleb metsaköök nii ära koristada, et jälgegi maha ei jää. Kõik, mis loodusesse kaasa toodud sai, tuleb ka tagasi viia, vahet pole, kas tegemist on pakendite või looduses lagunevate toidujäätmetega. Igasugune pakend reostab loodust vähemat või pikemat aega, toidujäätmed võivad aga ligi meelitada loomi, kes ei peaks inimtoiduga tutvust tegema. Lahkudes vaata tulease üle ka siis, kui seal enam midagi ei hõõgu. Eriti ilus oleks, kui sinust ei jääks loodusesse söehunnikut ja poolpõlenud materjali. Tee nii, et ka sul endal oleks järgmine kord kena tulla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *