Meie rahvuskala räim on oma tiitli auga välja teeninud. See väike kalake on eestlase toidulauda juba aastasadu täiendanud, pakkudes soolast suutäit nii silgutünnist võetuna kui paneeringus praetuna. Kuigi räim ei maksa palju, passib ta ka peenemale lauale, sõltub vaid valmistusviisist ja lisanditest. Räime tagasihoidlik, kuid siiski iseloomulik maitse tuleb esile ka niisama, ilma eriliste maitselisadeta, kuid kannatab kenasti välja ka keerulisemad kaaslased. Allpool toome sinuni rammusa juustuträidisega räimepihvid ja rikkaliku räimevormi, peotäie niisama mõnusaid räimeretsepte leiad ka Prisma retseptinurgast.

Juustutäidisega räimepihvid

Kiirelt valmivate räimepihvide vahel peidab end rikkalik juustutäidis.

Koostisosad:

600 g räime liblikfileed, 1/2 tl soola, 1/2 tl purustatud piprasegu või musta pipart, 80 g riivitud cheddarit või mud tugevamaitselist juust, 1 kimp tilli.

Pane ahi soojenema 225 kraadile ning aseta räimefileed lõikelauale nahk allpool. Puista peale soola ja pipart.

Haki till peeneks ja pane sellest pool hilisemaks kõrvale. Sega omavahel pool tilliportsu ja riivjuust. Jaga juustusegu pooltele räimefileedele ja tõsta ülejäänud fileed nahapool ülespidi juustuga täidetud fileede peale.

Tõsta täidisega räimepihvid kergelt õlisele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta  225-kraadises ahjus umbes 20 minutit või pannil umbes 3-4 minutit mõlemalt poolt. Kui soovid räimepihve grillida, aseta need kala grillimise resti vahele, pintselda mõlemalt poolt kergelt õliga ja kpseta keskmisel kuumusel umbes 4-5 minutit kummaltki poolt. Puista valmis kalapihvidele hakitud tilli ja paku kõrvale värskeid keedukartuleid.

Vana hea räimevorm

400 g peast ja sabast puhastatud räimi, 1/2 dl jämedat meresoola, 1 kg jahuseid kartuleid, 2 sibulat, 1 spl võid, 100 g riivjuustu

Munapiim:
3 muna, 7 dl täispiima, 1/2 tl jahvatatud vürtspipart, 1/2 – 1 tl soola

Pühi kalad köögipaberiga kuivemaks ja lao jämeda meresoolaga kihiti kaussi. Jäta kalad külmikusse paariks tunniks maitsestuma.  

Soojenda ahi 180 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Koori ja viiluta kartulid ja sibulad. Pühi sool kala pinnalt. Lao kalad kartuli- ja sibulaviiludega kihiti vormi. Jaga riivjuust kaheks osaks ning lisa pool juustu vormi vahele ning ülejäänud juust vormi peale.

Munapiima jaoks klopi munad kergelt lahti, lisa ülejäänud koostisosad, sega läbi ja valka räimevormile. Küpseta vormi ahjus 45 minutit, seejärel alanda kuumust 160 kraadini ja küpseta veel 20–30 minutit või kuni kartul on läbi küpsenud. Serveeri kurgi-tillisalati või värskelt soolatud kurkidega.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *