Valge liha ja maheda maitsega koha on mitmekülgne kala, millest võib valmistada nii suppi, suupisteid kui praekala, ahjus küpsetamisest rääkimata. Väherasvane ja omapärase, kuid siiski tagasihoidliku mekiga koha sobib eriti hästi kokku hooajaliste kodumaiste köögiviljadega alates värskest kartulist ja suhkruhernestest kuni kukeseente ja kasvõi kapsahautiseni. Meie pakume kohast rõõmu tundmiseks sulle krõbeda ahjukoha ja kevadise kohasupi retsepti.

Krõbe ahjukoha peekoni ja tomatiga

1 suurem koha
1/2 tl soola
1/4 tl purustatud must pipar
170 g peekonit
100 g porrulaukuVäike punt peterselli
2 – 3 tomatit

Paneering:
2 spl sinepit
6 spl riivsaia või -leiba

Kui koha on veel soomustamata, eemalda soomused ja pühi see köögipaberiga seest ja väljast puhtaks. Puista kala pinnale ja kõhuõõnde soola ja musta pipart.

Pane ahi soojenema 200 kraadini. Haki peekon ribadeks ja pruunista kuumal pannil. Haki porru ja petersell. Tükelda tomatid kuubikuteks. Lisa porru pannile ja hauta pehmeks, seejärel lisa tomatid ja petersell ning kuumuta veelkord läbi.

Pane kala parajasse ahjuvormi või pannile. Täida kala peekoni-tomati seguga. Määri kala mõlemad küljed sinepiga ja puista pealmine külg riivsaiaga üle. Küpseta koha ahjus umbes 30 minutit ning paku näiteks kartulipüree ja rohelise salatiga.

Kevadine kohasupp

Selle supi teeb kevadiseks erkroheline tilliõli ja värsked kartulid.

1 koha, roogitud
1 spl võid
300 g väikeseid värskeid kartuleid
1 sibul
4 tera vürtspipart
2 dl rõõska koort
1 dl piima
Veidi safranit, soola
Tilliõli
1 punt tilli
½ tl sidrunimahla
soola
1/2 dl oliiviõli

Fileeri koha ja eemalda fileedelt nahk. Pane fileed kõrvale ja tõsta kalapea koos luudega keedupotti. Lisa u 2 liitrit vett ja lase kiirelt keema tõusta. Samal ajal lõika tillipunt pooleks nii, et jämedad varred paned supi jaoks kõrvale ja latvadest teefd hiljem tilliõli.
Koori tekkinud vaht ning lisa vürtspipar, sool ja tillivarred. Keeda tasasel tulel 30 minutit ning kurna puljong seejärel teise potti.

Nüüd valmista tilliõli. Selleks purusta blenderis või sauseguri kannus till koos soola, sidrunimahla ja oliiviõliga.
Koori kartulid ja sibul. LõIka väiksemad kartulid neljaks ja viiluta sibul õhukeselt.  Lisa köögiviljad puljongile ning keeda tasasel tuleb peaaegu pehmeks. Samal ajal lõika kohafileed suupärasteks paladeks. Lisa puljongile piim, koor ja safran, sega läbi ning lisa kõige lõpuks kohapalad. Lase supil uuesti keema tõusta ning tõsta seejärel tulelt, sest õhukestele kohafileedele piisab küpsemiseks vaid minutist.
Tõsta supp kaussidesse ning lisa igale portsule veidi tilliõli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *