Ratast valima asudes mõtle esmalt, millistele teedele sellega seiklema lähed, kui tihti sõita plaanid ja kui kiiresti edasi jõuda tahad. Milleks sa peamiselt ratast kasutad? Argisõitudeks või lausa töötamiseks, maastikul seiklemiseks, sportimiseks või pikemateks rattamatkadeks? Vastused nendele küsimustele on olulisemad, kui ehk arvasid, sest ratta lisavarustus, omadused ja osad sõltuvad just sellest, milliseks kasutuseks ratas on mõeldud.

Ratast ostma hakates pea silmas:

  • Ratta valimist alusta rattaraami suurusest. Õige suurusega rattaraam kindlustab hea sõiduasendi ning turvalise ja meeldiva sõidukogemuse.  
  • Kui võimalik, proovi rattaga enne ostmist veidi sõita. Just nii saad aru, kas ratas sulle ikka sobib.
  • Panusta kvaliteeti. Kvaliteetne ratas on vastupidav, turvaline ja selle varuosad on vajadusel saadaval ka aastaid hiljem.
  • Mõtle läi võimalik lisavarustus: rattalukk, ketikaitse, rattakotid, rattapüksid, sõrmikud, prillid

Millist tüüpi ratast sa vajad?

Linnaratas on mõeldud tavapärasteks, pigem lühemateks ja juhuslikeks linnasõitudeks. Linnarattal on üldiselt 1-8 käiku, rehvi läbimõõt 28 tolli, käsi- kui jalapidurid. Linnarattaid on saadaval nii naiste- kui meesteversioonina. Üldjuhul mida kergem ratas, seda kvaliteetsem. Linnarataste baasvarustus on tavaliselt väga hea, selle hulka kuuluvad üldjuhul näiteks pakiraam, ketikate ja pikad porilauad. Püstine sõiduasend võimaldab linnarattaga sõites jälgida ümbritsevat liiklust. Lihtsakoelise ülesehitusega linnarattad ei vaja erilist hooldust, piisab täiesti, kui vaatad ratta üle hooaja alguses ja lõpus.  

Maastikurattad on üldiselt linnaratastest kergemad, 21-24-käigulised maastikusõiduks sobilikud rattad. Kvaliteetsematel ratastel võib olal kuni 27-30 käiku, aga leidub ka 10-20 käigulisi maastikurattaid. Üldiselt on maastikuratastel vähemalt esivedrustus, osadel ka tagavedrustus. Vedrustuse vajalikkuses veendud, kui sõidad kruusateel või juurtest muhklikul metsateel.  Maastikuratta raami tugevusest ja madalast raskuskeskmest tulenevalt on see eeliseks liikluses manööverdades, talvistes sõitudes ja raskete kandamitega. Maastikuratta parimad omadused tulevad välja radadel ja vahelduval maastikul.

Maastikurattale sarnaneb trendilainel surfav fatbike, mille tunned ära nimele viitavate eriti jämedate rehvide järgi. Fatbike sobib sõitmiseks eriti keerulistes teeoludes nagu näiteks pehmes liivas, kruusas, lumes või poris. Fatbike’idel on tavaratastest madalam rehvirõhk ning sügavama mustri ja laiema puutepinnaga rehvid, mis teevad sõitmise igasugusel ebatasasel maastikul teiste ratastega võrreldes oluliselt mugavamaks. Suuremad rehvid ja madal rehvirõhk vähendavad ebatasastel teedel tekkivat vibratsiooni. Vähendades omakorda ebamugavust kätes ja alaseljas.

Pikemateks rattamatkadeks tasub eelistada spetsiaalset matkaratast. Matkarataste kasuks räägivad ees ja taga asetsevad pakiraamid, üks või mitu pudelihoidjat ja piisavalt käike ka järsemate tõusude võtmiseks. Tänu vastupidavale raamile kannatab maastikurattale laadida palju pagasit. Rikkalik lisavarustus võib matkaratta aga linnasõitudeks liialt raskeks muuta.  

Maanteerattad on mõeldud kiireks sõiduks asfaltteedel. Üldjuhul on maanteratastel 28 käiku, kitsad ja siledad rehvid, madal sõiduasend ja nö sarvedega lenkstang. Kiire ja kerge maanteeratas sobib nii trenni- kui võistlusrattaks. Maanteeratta õhukesed rehvid ei sobi aga kuidagi maastikul sõitmiseks.

Kui sinu sõiduvajadused varieeruvad, võib sulle sobida hübriidratas, milles on ühendatud maastiku- ja maanteeratta parimad omadused. Hübriidratta sõiduasend ja rehvid on laenatud maastikurattalt, pidurid ja 28-tolline rehvimõõt maanteerattalt. Hübriidrattad sobivad eriti hästi aastaringseks kasutamiseks, pikkadeks töösõitudeks näiteks kulleritele aga ka treeningsõitudele vahelduval maastikul. Üldiselt on hübriidratastel 18-28 käiku, kallimatel ka 27-30 käiku. Hübriidrattad on maanteerattast aeglasemad, maastikurattast mugavamad ning sobilikud ka lühemateks maastikusõitudeks.

Prisma valikust leiad üle 80 erineva ratta kaubamärkidelt Tunturi, Helkama, Jupiter ja Puky. Suur osa rattavalikust on saadaval ka ePrismas. Kohapeal vaatamiseks-proovimiseks on kõige laiem valik ootamas Rocca al Mare Prismas. Niisamuti leiad ePrismast ja Prisma hüpermarketitest laia valiku rattatarvikuid alates rattalukkudest, -kelladest, -kiivritest, -korvidest kuni sisekummide, porilaudade, kummiparanduskomplektide helkurite ja ohutuslippudeni. Mõnus rattasuvi algab ju Prismast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *